To jest widok strony w wersji do druku
-
Wraca u mnie temat rozkminki alusów! Potrzebuję takiej wyważonej obiektywnej rady :) Już w tym wątku wrzucałem wizualizację Tipo na alufelgach Dezent w różnych modelach w rozmiarze 16 cali. Auto odbieram na zimówkach a letnie Turanzy 15 mam wrzucone do bagażnika. Planowałem je sprzedać i kupić alu 16 i opony. W tej chwili pojawiła mi się okazja zakupu Dezentów TX, TD, TI w bardzo dobrej cenie ale w rozmiarze 15 cali. Nie dość że wydałbym kilka stów mniej za felgi to nie musiałbym kupować opon :) Jak Wy to widzicie? Tipo na alusach 15 cali ? Na wizualizacji na stronie ALCAR wygląda to całkiem przyzwoicie ale jak to będzie w rzeczywistości ? Jak z wyglądem i właściwościami jezdnymi na 15 ? Poradźcie coś :)
-
Ja wrzucilem z alfy 17 na zime ogolnie wyglada to super. Za kpl zaplacisz grosze. Dalem do malowania proszkowego i spokoj na lata. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...70060a17ec.jpg
-
Powiedz czy otwór centrujący pasuje bez problemu czy stosowaleś dystanse?
-
Generalnie ja 17 nie chcę za nic! Pytałem 15 w swoim poście :)
-
W serwisie nie mieli raczej problemow. Przynajmniej nic nie mowili. Co do felg to tylko podsunalem pomysl z felgami z rodziny fiata. Rozmiar juz mozesz wybrac sam:) ale powiem ze myslalem ze na 17 bedzie twardy itd a jednak nie, przyjemnie wybiera nierownosci tylko mocy troche brak.
-
A jesli chodzi o twoje propozycje ti wydaja sie najladniejsze.
-
Cytat:
Napisał
ZAFFERANO
Jak z wyglądem i właściwościami jezdnymi na 15 ? Poradźcie coś
Ja fanem alufelg nie jestem w ogóle, ale ja jestem dziwny ;-) Śmigam na stalowych 15" i latem zamierzam również. Po przejechaniu 500km do własności jezdnych nie mam zastrzeżeń. Dla mnie nie jest ani za twardo ani za miękko. Do tego masz bardzo popularny i tani (!) rozmiar opon 195/65R15, a elementy zawieszenia też będą wdzięczne za wyższy profil.
-
1 załącznik(i)
Wreszcie zmieniłem koła na letnie.... Siadły alusy Dezent TD 15' i wg. mnie wystarczające :) Wyglądają super. Nic mi więcej nie potrzeba :D
Załącznik 26886
-
Bardzo ładnie się prezentuje w letnich bucikach:smile:. Jakiego środka używasz do pielęgnacji opon?????
-
Musiałbym spytać sąsiada bo to on mi pielęgnuje Tipka w swojej myjni :) Ja tylko płacę mu i podziwiam! Pytań nie zadaję bo mam zaufanie ...
-
Cytat:
Napisał
ZAFFERANO
Dezent TD 15' i wg. mnie wystarczające
Pięknie. Mógłbyś podesłać link do karty produktu lub aukcji z tym konkretnym modelem?
Chciałbym mieć pewność, że i u mnie tak samo siądą :-)
Opony oryginalne od dealera na nich siedzą?
-
Cytat:
Napisał
MalcolmX
Pięknie. Mógłbyś podesłać link do karty produktu lub aukcji z tym konkretnym modelem?
Chciałbym mieć pewność, że i u mnie tak samo siądą :-)
Opony oryginalne od dealera na nich siedzą?
Tutaj masz link do tego sprzedawcy u którego ja kupiłem i dokładnie ten sam produkt. Śruby i wentyle są w komplecie:
DEZENT TD 6x15 5x98 ET 39 NOWY FIAT TIPO 500L (6728794098) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
U mnie na felgach są opony te na których wyjechał z fabryki. Moim zdaniem nic więcej nie potrzeba :) Wygląd super i jeździ się równie fajnie :)
-
Cytat:
Napisał
ZAFFERANO
Siadły alusy Dezent TD 15'
Jako posiadacz stalowych felg 15", z jednej strony szczerze zazdroszczę (naprawdę!), bo wygląda to super(!), a z drugiej:
- mam tych kilkaset zł w kieszeni (komplet nowych stalówek dobrego producenta 600zł z kawałkiem; jak mi zajumają kołpaki, to kupię komplet za 50zł - nie musi być oryginał),
- nie kuszę złodzieja (kto ukradnie stalówki? ;-) ),
- mam w bagażniku identyczne koło, jak te na samochodzie,
- ludziska nie widzą, że z tyłu są bębny a nie tarcze :mrgreen:
A przy okazji, felgi pasowały plug&play, czy trzeba było wykręcić te słynne bolce?
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
kjk
Jako posiadacz stalowych felg 15", z jednej strony szczerze zazdroszczę (naprawdę!), bo wygląda to super(!), a z drugiej:
- mam tych kilkaset zł w kieszeni (komplet nowych stalówek dobrego producenta 600zł z kawałkiem; jak mi zajumają kołpaki, to kupię komplet za 50zł - nie musi być oryginał),
- nie kuszę złodzieja (kto ukradnie stalówki? ;-) ),
- mam w bagażniku identyczne koło, jak te na samochodzie,
- ludziska nie widzą, że z tyłu są bębny a nie tarcze :mrgreen:
A przy okazji, felgi pasowały plug&play, czy trzeba było wykręcić te słynne bolce?
Mam te same felgi; kosztowały z założeniem 1200,00 zł
Bolców nie trzeba wykręcać felga pasuje idealnie. Śruby także w zestawie.
Co do kradzieży to chyba już nie te czasy.
Załącznik 26939
-
Cytat:
Napisał
kjk
mam tych kilkaset zł w kieszeni (komplet nowych stalówek dobrego producenta 600zł z kawałkiem; jak mi zajumają kołpaki, to kupię komplet za 50zł - nie musi być oryginał)
W salonie dokupiłem zimówki za 700 zł. I tak bym musiał kupić i tak a za 700 zł Dębicy Frigo 2 nie kupisz na własną rękę. Przełożyli mi za darmo (czyli 100 zł zaoszczędzone) i zostały mi opony letnie z fabryki. Dokupiłem za 1200 zł felgi Dezent TD ze śrubami i wentylami. Przekładka kosztowała mnie 80 zł u zaprzyjaźnionego wulkanizatora. Kołpaków nie muszę kupować bo mam fabryczne więc kolejne 80 zeta zaoszczędzone ;) Stalówki bym musiał kupić za 600 zl + wentyle :) Czyli tak naprawdę zapłaciłem niewiele więcej niż Ty :) Jak się wydaje w sumie na wszystko 52 tyś. to naprawdę 600 zł w tą czy w tą nie robi różnicy a w wyglądzie ogromną.
-
A ja i tak wolę orginalne 17-tki - jeździ się na nich wygodnie i dostojnie. Teraz mam zimówki 16-tki i w sumie nie odczułem
różnicy aby było wygodniej niż w 17-tkach.
Ja bym 15-tek nie założył :) Takie moje zdanie.
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
ZAFFERANO
Czyli tak naprawdę zapłaciłem niewiele więcej niż Ty Jak się wydaje w sumie na wszystko 52 tyś. to naprawdę 600 zł w tą czy w tą nie robi różnicy
Zimówki też mam z salonu, w dobrej cenie. Zapłaciłeś tyle więcej ile wynosi różnica w cenie między Twiomi ALU a moimi stalówkami. A co do tych 600zł, które nie robią żadnej różnicy, to mogę podać nr konta i chętnie przyjmę taką wpłatę :cool: To jest taki mechanizm psychologiczny, na którym żerują sprzedawcy nie tylko samochodów, ale też np. elektroniki i agd (jak klient kupuje telewizor za 3kzł, to łyknie bez mrugnięcia okiem również uchwyt montażowy za 100zł, który normalnie kosztuje 30 zł ;-) ).
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Ja bym 15-tek nie założył bo szpecą auto
Zakładając że 15" szpecą, 16" są akceptowalne, 17" - ładniejsze, to ideał mamy na obrazku: Załącznik 26952
-
No mnie się nie podobają 15-tki, 16-tki mam na zimę, bo 17-tki byłyby za drogie, na lato mam 17-tki i już nie mogę się doczekać kiedy je zmienię.
-
Niedługo zaczną się tu dyskusje którego białe Tipo jest bielsze od innych białych. Napisałem jak dla mnie było najlepiej i najbardziej opłacalnie. Gdybym miał możliwość konfiguracji i zamówienia pod siebie na 100% bym brał pakiet style + elektryczne lusterka. Ale chcąc dostać rabat za rocznik i zaoszczędzić prawie 3 tyś. wziąłem auto już skonfigurowane do produkcji żeby móc za tą różnicę założyć LPG. Jeden by nie założył 15' a ja bym nie kupił czarnego czy czerwonego tak samo jak uważam że fabryczne czujniki cofania to strata pieniędzy a 17 cali są ładne ale zawieszenie + polskie drogi niekoniecznie lubią te rozmiary ... każdy ma swoją opinię i upodobania :)
W ostatecznym wyborze 15' pomógł mi [b]Tasior27[b], i nie żałuję absolutnie :) Wyglądają spoko i dobrze się jeździ. W Krakowie wszędzie dziury i wysokie krawężnik jak bym miał 17' już by były obdarte ....
-
A według mnie najlepiej wyglądają DEZENT TX 16