To jest widok strony w wersji do druku
-
Stałem przy t mechaniku to widziałem co robił. Jak odpaliliśmy wszystkie możliwe pożeracze prądu typu grzane fotele,szyby lusterka, klimę, światła to pstrykanie cichło. Jak wylaczalismy pożeracze prądu to pstrykanie się zwiększało. Kółko alternatora jest sprawdzone. W jedną stronę się blokuje a w drugą kręci jak kaseta na bębenku w rowerze. Alternator miałem już na początku roku regenerowany były wymieniane diody i szczotki i tylko te elementy obejmuje roczna gwarancja. To pstrykanie niesie się wyraźnie z alternatora. Co do wymiany koła pasowego to mechanik wsadził to stare koło w uchwyt przypominający ten wystający z silnika. Nie ma luzów i nie klepie. Twierdzi że mnie tamci naciągnęli. Na razie się zastanawiam co z tym robić dalej.Jakby mi oddali za to kolo pasowe to starczy na regenerację plus szampana na powitanie nowego roku. Alternator chyba dam po raz kolejny do regeneracji, kupię używkę to niewiadomo ile pociągnie. Nowe zamienniki nie chinczyki kosztują około 500zl. Regeneracja ok 200.
Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka
-
Że też nagle wszystkim coś w Cromie cyka.
Dzisiaj zasłyszane u mnie. Raczej nie są to świece i jest niezależne od temperatury silnika. Upieram się przy alternatorze, ale podjadę do mechanika po Nowym Roku. Fajnie jakbyście zdiagnozowali problemy u siebie :)
https://drive.google.com/file/d/1Ewd...w?usp=drivesdk
Wysłane z mojego C1-U02 przy użyciu Tapatalka
-
Kolko alternatora na 100%
-
Krz87 masz dokładnie ten sam dźwięk co ja. Jak znajdziesz kogoś ogarniętego kto to naprawi to daj znać
-
Wymien kolko u mnie bylo identycznie;)Mozemy o 0,7balasia sie zalozyc. Jak wymienisz i nic nie pomoze ja Ci wysylam flache; )jak pomoze Ty mi??;)pasi??Zakladam ze masz identyczne cykanie.
-
Czy do wymiany tego sprzegielka trzeba wyciągać alternator czy idzie to zrobić bez wyciągania? Bo miejsca jest tam całkiem sporo że idzie dwa klucze z boku wsadzić. Jakby zrzucić pasek to by poszło całkiem sprawnie. Podobno są dwie średnice tego sprzegiełka. Muszę zmierzyć jakie mam.
-
Ciezko bez wywalenia altka. Klucze wsadzile ale sił zabraklo;) musisz tez miec klucz do tego. Tak sa 2 srednice 54 i 61.
-
Pytanie teoretyczne (bo i mi w końcu zapewne altek padnie). Jaki jest koszt pełnej regeneracji altka? Mam na myśli takiej regeneracji, żeby drugi raz tam nie zaglądać: wymiana sprzęgiełka, mostka prostowniczego (czy tam regulatora napięcia), szczotek i tego co tam się jeszcze wymienia.
-
Jestem świeżo po wymianie alternatora dopadło mnie na urlopie w górach koszt alternatora po pełnej regeneracji czyli wygląda jak nowy 580 zł
-
Lepiej kupic nowy. Koszt ok 600zl Laubera dawalem jak mi sie rozsypał 2gi raz. Obecnie mam 140A . Ktos na forum za Denso dal 450zl - oryginalnie montowany 120A
-
Tak to czasami jest z regeneracjami, że koszt dochodzi do ceny nowego podzespołu. Tak jest np. z wtryskiwaczami.
-
2 załącznik(i)
Wstawiam lepsze zdjęcie tego koła pasowego co mi wymienili. JakZałącznik 30456 widać guma poparciała ale żadnych objawów akustycznych nie dawało.Załącznik 30457
-
Żebyś poczuł się lepiej wkleję za pewnym serwisem www:
Cytat:
Na konieczność wymiany koła pasowego z tłumikiem drgań wskazują następujące objawy dające się zauważyć w trakcie kontroli wzrokowej:
- pęknięcia gumy
- ubytki w elemencie gumowym
- wyraźne ślady mechanicznego uszkodzenia otworu szczelinowego
Zalecenia:
- koło pasowe z tłumikiem drgań należy wymieniać przy wymianie paska pomocniczego i napinacza nie rzadziej niż co 120 000 km przebiegu pojazdu
Źródło: Koła pasowe z tłumikiem drgań skrętnych
Oczywiście w żaden sposób nie usprawiedliwia to warsztatu, który mimo wymiany części auta nie naprawił. Zwrot pojazdu jako naprawionego uważam za kpinę.
-
Kurcze ze serwisy tak lubia sobie psuc reputację. Zamiast wytłumaczyć klientowi pokazać ze kolo i tak szmelc ale cos jeszcze jest uwalone i trzeba szukac..dziwne ze Bosch sie pod tym podpisuje. .
-
Cytat:
Napisał
boch
Żebyś poczuł się lepiej wkleję za pewnym serwisem www:
Źródło:
Koła pasowe z tłumikiem drgań skrętnych
Oczywiście w żaden sposób nie usprawiedliwia to warsztatu, który mimo wymiany części auta nie naprawił. Zwrot pojazdu jako naprawionego uważam za kpinę.
boch to mnie trochę uspokoiłeś na koniec roku:wink:
-
Sorki za ten offtop z altkiem, może mod wydzieli to na osobny wątek. Rzeczywiście, szkoda się szczypać z regeneracją,i lepiej kupić nowy i zapomnieć o temacie.
-
Pewnie tak ale nieraz czas nie pozwala na szukanie innych rozwiązań. Nie ma to jak auto się uszkodzi na urlopie i to jeszcze między świętami bierze się co dają.
-
Cytat:
Napisał
jarcio21
Nie ma to jak auto się uszkodzi na urlopie i to jeszcze między świętami bierze się co dają.
Święta racja. Mi także padł alternator 4 dni przed świętami, co prawda nie na urlopie tylko w miejscu zamieszkania. Ale przy temperaturze 0 stopni nawet nie myślałem o tym, żeby samemu go wyciągać, więc oddałem do mechanika. Na drugi dzień samochód był do odbioru, koszta to 120 zł demontaż i montaż alternatora oraz 440 za regenerację włącznie z uzwojeniem stojana. (Do regeneracji oddawał mechanik, ja nie miałem wpływu na to komu daje).
-
Mi akurat padł w zakopcu 27.12.2017 10 mechaników odmówiło naprawy więc nie było wyboru dojechałem do kolejnego i tam akumulator już padł ale wystarczył żeby wrócić ze Słowacji. Dlatego też pewnie cena inna.
-
Byłem z tym pstrykaniem nawet w ASO. Sprawdzili za darmo to sprzęgiełko alternatora, mówią że bezzasadnym jest jego wymiana. Ale nie potrafią wskazać co to tak pstryka, padła sugestia że rozrząd. Tak więc wymianę sprzęgiełka w ciemno sobie daruje bo wywalić 200 zł i dalej będzie pstrykać to zabawa trochę droga. Tak więc pozostaje mi jazda z tym wku$#@!ym pstrykaniem do czasu aż jego źródło się rozpadnie,urwie itd.