No właśnie, katalog filtrona też tak twierdzi a ja przekonałem się, że jest inaczej. Dlatego zalecam sprawdzenie przed zakupem. Albo od razu zakup OE 648/5 (w przypadku filtrona) jako bardziej prawdopodobny dla polifta.
To jest widok strony w wersji do druku
W mojej Cromce z 2010 roku też mam filtr OE 648/5 Najlepiej zakupić dwa filtry z możliwością oddania tego nie pasującego do sklepu z powrotem i nie będzie problemu podczas wymiany.
Czy w ogóle ktoś ma u siebie zamontowany ten drugi filtr, czy widnieje tylko w katalogu?
Oto co dostałem z ASO rozmawiając z Nimi o filtrach:
"filtr oleju 71737926 (...) ewentualnie filtr Magneti
Marelli czyli linia produktów Fiata do kilkuletnich samochodów 71773177(...)"
Czyli wychodzi ze ten pierwszy. Ciekawe, bo w wielu katalogach są oby dwa jako filtry oleju... Może to filtr do automatu albo po 2008 roku są dwa filtry oleju? Chociaż ten drugi dziwnie przypomina filtr ON tylko że wymiary są troszkę inne. Po 10 zmieniam olej na Motul 5W40 C3 z pakietem dodatków od LiquiMoly tj. płukanka, zmiana oleju z filtrem, CeraTec i do tego preparat do czyszczenia wtryskiwaczy do pełnego zbiornika. Chociaż nie wiem po co to ostatnie, skoro tuż po zakupie czyściłem wtryski machiną LiquiMoly :D no cóż, na pewno nie zaszkodzi a ja napewno nie zbiednieje :-)
Mam ciekawe pytanie dodatkowe. Gdzie jest filtr oleju? :-D
Schowany w bloku silnika za taką dużą czarną nakrętką. No nie wiem jak to jaśniej powiedzieć. http://allegro.pl/nakretka-filtra-ol...231640565.html
Żeby odkręcić ta nakrętkę potrzebny jest klucz 32 :)
Dzięki :-) klucze to akurat mam fajne, najwyższy model Stanleya. Zamiast płacić mechanikom za pracę robię to sam a zaoszczędzone pieniądze inwestuje w sprzęt 😁 musiałem nawet zmienić skrzynkę na narzędzia na taką z dwoma dużymi poziomami bo się nie mieściłem 😁
Wracając do tematu. Nie mogę tego znaleźć, ale może dlatego, że nie udało mi się wczołgać tak daleko od auto.
Szpanerzy :-)
Moja Croma z 2005 ma "ten drugi" typ/
Chłopaki ile u Was w miastach kosztuje wymiana oleju że się sami za to zabieracie? (bez obrazy, poważnie pytam)
Nie wiem-dawno tego nie robiłem u mechanika. Oddanie do mechanika to = zaprowadzić, zostawić, wytrzymać bez auta, przyprowadzić. A tak - trochę pracy i masz z głowy. Szczerze - ostatnio tak się napieprzyłem w cromie z wymianą bez kanału, że za rok odstawie do mechanika a stracony czas spędzę na jeżdżeniu rowerem od i z warsztatu. Na zdrowie mi wyjdzie.
Poszukaj zakładu zajmującego się samymi olejami. Mam takie 3 w okolicy. Ustalasz na godzinę, przyjeżdżasz, czekasz do godziny jeżeli trudniejszy samochód i wyjeżdżasz.
Niedawno byłem po 10k km na wymianie samego oleju + filtr oleju, resztę co 2 zmianę oleju. 30 zł, 30min i gotowe.
Dzisiaj odebrałem samochód po zmianie uszczelki pod smokiem oleju. Uff, miałem ochotę zabrać się za to sam ale sam mechanik powiedział, że dostęp był średni i trochę zabawy było aby spokojnie i dobrze zrobić.