I dobrze sądzisz ;), ponieważ w Tipo każda świeca ma swoją cewkę, także usterka dwóch cewek raczej odpada :)
To jest widok strony w wersji do druku
No i właśnie tu pojawia się problem co może być przyczyną że komputer pokazał taki błąd który dotyczy dwóch cylindrów
Pewnie mało słyszałeś o wpadkach Toyoty, na przykład wymiana dwóch silników w "bezawaryjnej" Yaris, pierwszy po 6 tys przebiegu (sprawa poruszana w TVN Turbo): nowy Yaris III wadliwy silnik 1.3 benz., można też pobuszować na forach Toyoty np. tu: Yaris II 1.33 - wymiana prawie całego silnika
P.S
Dzisiaj nie ma bezawaryjnych aut :(
Ten silnik jest prostą konstrukcją która jeździ w wielu modelach fiata od dobrych kilku lat więc powinna być bezawaryjna i nie sprawiać problemów. Ja miałem 3 auta marki toyota i z żadnym egzemplarzem nie miałem kłopotów. Co prawda te auta miały silniki diesla które niby są bardziej awaryjne od jednostek benzynowych ale mimo to świetnie się spisywały
W nowym aucie zawsze może wyjść jakiś problem, po to jest gwarancja. Kupując 3-4 letnie auto ma ono już "za sobą" tego typu usterki, a jednocześnie nie jest na tyle wyeksploatowane, by pojawiały się ślady zużycia. Nowe auta z pierwszego roku produkcji często cierpią na "choroby wieku dziecięcego". Konstrukcja w tym czasie jest dopracowywana i poprawiana w celu eliminowania drobnych niedociągnięć (typu wyłamujące się zaczepy, przecierające wiązki etc.). Późniejsze egzemplarze są już lepiej wykonane, aż przychodzi 4-5 rok produkcji, kiedy to zaczyna się szukanie oszczędności.
Usterka to będzie jak nie uda Ci się uruchomić silnika, lub straci moc. Na razie to mogło być zanieczyszczone paliwo lub woda się skropliła w zbiorniku.
oby więcej chorób wieku dziecięcego nie dotykało mojego fiata bo już całkiem zrażę się do tej marki
Nie traktuj cię wskazań komputera jako bezbłędne informacje.acji. To że wyświetla się komunikat o braku iskry na 2 cylindrach nie znaczy ze tak było. Sam w swoim poprzednim fiaciku badałem komputerem wie razy i często błąd naprowadzania na problem ale nie zawsze w 100% prawdziwie.
Ją bym autem śmigał dalej i jak tylko mnie coś zaniepokoi pierwsze ASO po drodze odwiedzamy. A po Fiacie tak nie jeździ bo w moim grande Punto psuł się wyłącznie osprzęt niemiecki: cewki i czujniki bosha oraz japoński alternator;)
Jeśli jesteś Fanem Toyoty to dziwię Ci się, że kupiłeś Fiata. Ja miałem już kilka nowych włoskich wozów i wiem że to dobre samochody ale nawet jak wyskoczy jakaś duperela na gwarancji to zrobi to ASO i tyle, bez stresu.
Ty nie masz takiego doświadczenia i od razu podejrzewasz najgorsze. Nie lepiej było zostać przy Toyocie, po co Ci ten stres? :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mądry Polak po szkodzie. Jak bym wiedział że będę miał problemy z nowym autem to zostawił bym sobie swojego starego avensisa i cieszył się bezawaryjną jazdą. Chciałem mieć nowe auto to mam :mad::mad:
Każde stare auto w końcu zacznie się sypać, ale nie masz co porównywać Avensisa do Tipo. Nowy Avensis w podstawowej wersji jest ponad 2x droższy od Tipo. Skądś ta różnica w cenie wynika... kupiłeś Fiata produkowanego w Turcji, przeznaczonego dla krajów Europy Wschodniej i rynki wschodzące Azji, nie oczekuj po nim jakości marki premium. Na te warunki, opisana sytuacja to żadna awaria. Tipo to następca Linei (a dalej Sieny/Palio), czyli takiego składaka dla biednych krajów. Nie zrozum mnie źle, sam rozważam zakup Tipo, ale czekam na hatchbacka, no i na pewno nie z silnikiem benzynowym...
Na marginesie - nie rozumiem sensu kupowania sedana, wiem że lubią je starsi ludzie i Azjaci, ale ani to praktyczne ani ładne. Mały otwór załadunkowy, a tył wystaje i przeszkadza przy parkowaniu. Hatchback jest w mieście dużo wygodniejszy, a jak potrzebuję większy bagażnik to 100x lepsze jest kombi - tylny nawis jak w sedanie, otwór załadunkowy jak w hatchbacku i można załadować pod sam dach, czyli bez mała 2x tyle co do sedana.
Kwestia gustu, nie każdy sedan jest piękny, w przypadku TIPO projektantom się udalo stworzyć miły dla oka sedan.
A ja nie rozumiem sensu kupowania hatchbacka, ani to ładne ani to praktyczne. Miałem kiedyś hatchbacka i bagażnik miał 320 litrów, czyli nie tak mało. Jednak i tak mało można było zmieścić, co z tego że miałem dużą dziurę załadunkową jak wchodziło niewiele. W sedanie w Tipo wchodzi zdecydowanie więcej, więcej walizek mogę zmieścić. Telewizor czy lodówkę jak kupuje to przywozi mi firma transportowa i to jeszcze gratis. Zapakowanie Meble z ikei zmieszcze spokojnie do Tipo. Miałem hatchbacka 8 lat i ani razu nie użyłem tego potencjału wielkiej dziury załadunkowej.
W Tipo bagaży zmieszczę dwa razy więcej, a zawiasy wchodzą tak płytko i tak blisko bocznych ścian że w ogóle nie przeszkadzają.
Także dla mnie duży otwór załadunkowy w hatchbacku to żadna zaleta. Za to wadą tych hatchbacków jest wiecznie hałasująca tylna półka na wybojach, bo to przecież ruchome i lata w górę i w dół. W Sedanie cisza, półka na stałe, wyciszone zdecydowanie lepiej.
Także moim zdaniem sedan jest praktyczniejszy, oraz ładniejszy dlatego nazywa się limuzyną :) Grande Punto też mi się nie podoba i nigdy zakupem jego nie byłem zainteresowany. Także kolego tzok to co komu się podoba to kwestia gustu, i każdy ma swoje zdanie.
Próbujesz chyba zaklinać rzeczywistość, wiadomo przecież że hatchback będzie dużo praktyczniejszy w przypadku Tipo, tym bardziej, że różnica w pojemnościach bagażników nie będzie taka duża. Do tego będzie łatwiejszy w manewrowaniu na mieście bo trochę krótszy.
Nie bez powodu wersja hatchback będzie droższa, inaczej na sedana niewiele osób by się zdecydowało.
Oczywiście zgadzam się z twoją opinią że tipo to nie klasa avensisa ale mój avensis był z 2003 roku a tipo jest z 2016 i mimo to z avensisem nie miałem żadnych kłopotów przez cały okres eksploatacji. Wiedziałem że w końcu avensis też zacznie się sypać więc zdecydowałem się na nowe auto żeby nie mieć problemów przez kilka lat. Może ta usterka była tylko jednym incydentem i już teraz będzie wszystko ok. Moim zdaniem hatchback jest praktyczniejszy ale ja tak jak kolega JackTheNight rzadko kiedy wykorzystywał bym ten większy otwór załadunkowy ponieważ nie worze w swoich autach jakiś dużych ładunków. Co do urody to jest tyle gustów co użytkowników moim zdaniem tipo w sedanie może się podobać i dladego zdecydowałem się na taką wersje nadwozia
Czyli jak ktoś ma inne zdanie niż reszta to próbuje zaklinać rzeczywistość ?
Ja kolego mam inne zdanie na ten temat i uszanuj to :) Zawsze bardziej podobały mi się sedany, wyglądają bardziej elegancko niż hatchbacki - no taki
mam gust, przepraszam że wychylam się poza szereg ;)
Sedan jest faktycznie ładny i tego nie można mu odmówić, nie ma sensu jednak udowadniać, że jest bardziej praktyczny niż hatchback.Oczywiście dla kogoś, kto wozi tylko torby i bagaże będzie dawał radę jak najbardziej. Ja się cieszę, ze Fiat podszedł do Tipo na całego i wypuścił 3 wersje nadwoziowe.
Jakbyś napisał - chciałem mieć sedana i mam to w d... że jest mniej praktyczny- to nikt by się nie czepiał ale udowadnianie tezy o wyższości sedana pod względem praktycznym na podstawie porównania z hatchbackiem z 320l bagażnikiem było ciosem poniżej pasa :)
A powiedz co ty takiego wozisz w HB, czego nie zmieścisz do sedana ? ciekaw jestem, bo ja tak naprawdę niczego takie nigdy nie miałem okazji wozić :)
A w swoim ypsilonie ile masz pojemności bagażnika 245 litrów ? Czyli jest bardziej praktyczny aby włożyć kapelusz :)
Fiat Tipo HB ma 440 litrów, ale to nadal mniej niż w sedanie 520 litrów.
A sedan jest dłuższy o 16 cm od HB, także nie wiele dłuższy. Są czujniki parkowania, także nie poczułem jakiejś różnicy pomiędzy manewrowaniem HB a sedanem :)
I najważniejszą wadą HB jest to że tylne półki latają i hałasują, a ja lubię ciszę w aucie :)
Także jakoś tych praktycznych zalet HB nie dostrzegam. I w HB klapa bagażnika sama się nie podnosi, a w sedanie podnosi się sama z pilota.
pamiętam, jak mój wujek w wartburgu sedanie przewoził cielę albo świniaka z targu na ubój
i niech mi ktoś powie, że sedan jest niepraktyczny
PS
pojemność bagażnika ww wartburgu 1.3 była taka jak w tipku
Lepiej wróćmy do meritum wątku czyli usterek silnika 1.4 16V aby nie zaśmiecać tematu innymi przemyśleniami:smile:. Zawsze można stworzyć temat dotyczący porównania sedana z innymi wersjami nadwozia.