Wsadzi patyk bądź inne badziewie i wsypie na dziwaka nie ma rady...
To jest widok strony w wersji do druku
Wsadzi patyk bądź inne badziewie i wsypie na dziwaka nie ma rady...
Już nie popadajmy w paranoje mało kto będzie wiedział ze klapke będzie można otworzyć taki sąsiad który jeździ passerati nie spodziewa się że tam korka nie ma.
Co do spalania to 1.4 95 KM z LPG: przy 1000 km przejechanych wyszło 6,4 L benzyny. Jazda odbywała się głównie w trasie tj. 80%. Przy 2000 km spalanie gazu 7,9 L w takiej samej proporcji trasy jak przy wspomnianym paliwie. Faktyczne spalanie wyklaruje się zapewne dopiero po przejechaniu co najmniej 6-7 tysięcy (bynajmniej w Skodzie tak było). Na prostej jadąc ok. 60 km/h na ustawionym tempomacie i na 6 biegu spalanie oscylowało w okolicy 3,5-4 litrów :).
Dzisiaj rozmawiałem z wujasem i jest załamany - wszystko pieknie i cacy ergonomia, jazda super tylko jedno go martwi... spalanie 17 l na 100km . Mówimy tu o Tipo 1.6 .Dzwonil do ASO i powiedzieli ,że jak przez 2000 km ten stan sie nie zmieni to go zapraszają do siebie...
SC 0.9 II generacja LPG mieści się w ośmiu litrach gazu , w trasie nieco ponad 6. Panda 1.1 IV generacja LPG - sam dobierałem spis co chcę mieć - jakie wtryski gazu itp. Spalanie ostatnie poautostradowe 7.05 LPG
No tak ale nie ja pierwszy napisałem o nieTIPOwym samochodziku. Pewnie zazdrość zżera że z TIPA taka żarłoczna cholera
moj w trasie pali okolo 5 a w miescie 7l na 100km, takze tipo spalanie ma swietne . A SC to bym nawet nie chcial gdyby jeździło na wodę, ja potrzebuje auta a nie malej, ciasnej popierdulki, to tak jesli chodzi o zazdrość :) haha
moje tipo pali około 7 litrów i jest to jazda większości po drogach lokalnych bez żadnych korków i bez katowania więc nie jest to oszczędne auto. jeśli temat dotyczy spalania fiata tipo to jasne jest to że opisujemy tu spalanie nowego tipo a nie innych aut. jeśli będziemy się do tego stosować to nie będzie śmietnika na naszym forum.
Dokładnie chodzi o 1.6 w benzynie i na pewno wujas nie ma problemu z obsługą kalkulatora :)
hm... a skrzynia przekłada wszystkie biegi , bo takie zużycie paliwa to masakra . Nie wiem czy ten konkretny automat montowany w Tipo ma funkcję kick - down czyli gwałtowne przyspieszenie i zmiana biegów na niższy bo tylko taką funkcją plus noga jak cegła można zrobić takie wyniki paliwa . Nie wiem czy wujo jeździł automatem bo można oszczędzić paliwo jazdą samym wybiegiem i hamowaniem silnikiem , czyli Eco Drive .
To nie jest jego pierwszy automat więc wie jak się z nim obchodzić.
ok. ale to spalanie to naprawdę pomyłka , nie wiem czemu tego nie reklamuje . Daj cynk co było . Może na forum jest ktoś posiadający automat i podzieli się wynikami ,jestem ciekaw .
Tipo 1.4 16V, jazda 80% po mieście 8.1 litra / 100 km. Wyliczone na podstawie ilości paliwa i kilometrów (kalkulatorem).
Komputer wskazywał 7,3 litra (spora rozbieżność). Auto jeszcze nowe (przebieg 900km) więc mam nadzieje że jak się "dotrze" będzie nieco lepiej.
Ja po jeździe miejskiej jestem mocno przerażony, 10,2 litra podaje komputer od ostatniego parkowania (ok. 250 km przejechane).