no bo inspekcję wyłączył poprzedni właściciel
To jest widok strony w wersji do druku
Panowie mały spin-off od tematu.
Wymieniałem dziś olej i filtry i mam 2 pytania:
1. Jak 'uruchomić' ten zawór spustowy przy filtrze oleju? Obmacałem z każdej strony i nic, ostateczni poluzowałem sam filtr i zaczęło lecieć i spod gwintu filtra i z tego spustu.
2. Moja Croma to rocznik 2010 ale od poprzedniej wymiany wiem, że mam stary rodzaj filtra. Miałem Bosch (bodajże 1 457 429 248), założyłem Filtrona 648/5 i o ile Bosch po prostu 'wypadł' z obudowy to Filtrona musiałem poobracać aż się 'wkliknął' i trochę i tak z obudowy wystawał przy montażu. Trochę różnią się też budową bo Bosch to idealny walec a ten z Filtrona ma taki jakby oring z plastiku (nie wiem jak to pisać).
Ktoś z was też tak miał?
Ad. 1
Wystarczy wykręcić trochę filtr i powinno najpierw lecieć z tego króćca. Na obudowie filtra (na gwincie) są dwa oringi, wykręcając filtr jeden z nich zaczyna puszczać olej, który może wylecieć przez króciec, a drugi powinien zapobiegać wylewaniu oleju "po gwincie".
Ad. 2
Filtry różnych producentów trochę się różnią budową więc wszystko ok o ile nowy dobrze siadł. U mnie filtron też się jakby wkliknął.
Dobrze jest na ten króciec założyć wężyk, wtedy olej nie kapie na rurę wydechową.
Mam identyczny problem co opisany na początku wątku. Na autostradzie przy włączonym tempomacie przy prędkości ~140km po przejechaniu ok. 50km zapala się kontrolka od oleju. Dojadę na miejsce, zgaszę auto, odpalam ponownie i kontrolka już nie świeci, na bagnecie również jest poprawny poziom (zgadzam się z poprzednikami, że ten bagnet jest co najmniej dziwny ;)). Aktualnie używam oleju pół sentytecznego 10W40, auto ma już 280tys przejechane.
Szkoda ze mineralnego nie lejesz..
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Według mnie to olej powinien być pełen syntetyk 5W40. Przebieg nie jest taki straszny, ostatnie moje auto służbowe Fabia 2 1.4 TDI ma obecnie 350 tys. najechane na pełnym syntetyku i nie ma przecieków, nie pamiętam, aby ktoś na forum pisał o używaniu półsyntetyka w cromie. Czemu używasz takiego oleju?
U siebie też miałem raz podobną sytuację. Na trasie zaświeciła się czerwona kontrolka w kształcie bagnetu oleju i komunikat"sprawdź poziom oleju w silniku". Zjechałem na pobocze , wyłączyłem silnik, uruchomiłem ponownie i kontrolka zgasła. Po ok 30 km znowu się zaświeciła i wywaliło ten sam komunikat i tak 3 razy. Po dojechaniu do domu dolałem oleju tak ok 200 ml żeby było bliżej max na tej dziwnej podziałce(musicie patrzeć na tą płaską,chropowatą, szerszą powierzchnie, a nie na wąskie boki). Od tego czasu komunikat nie powrócił. Tysiąc km po tym incydencie przypadła mi akurat wymiana oleju. Od tego czasu nalatane ok 3 tyś i komunikat nie wrócił. Moim zdaniem kontrolka z bagnetem włącza się wtedy gdy poziom oleju spadnie minimalnie poniżej średniej wartości na tym bagnecie. Do swojej Cromy leje olej Valvoline Synpower 5w30.
U mnie kontrolka niskiego poziomu też włączyła się przy poziomie oleju ok 30% powyżej dolnej kreski na bagnecie. Wygląda że jest to kolejna niedoróbka fiata. Stąd wniosek żeby jeździć na poziomie max. Jak będzie schodzić do 1/2 to dolewać. Można też wozić dolewkę w bagażniku (tak z pół litra) na dłuższe trasy. Byle szczelnie zakręcić aby się nie wylało.