To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Egr -
Panowie
A czy nie prościej będzie zakupic elektrozawór , podłączyć do niego wtyczkę od kompa niech sobie steruje na sucho a oryginalny egr zaślepic pełna blaszka i mieć spokój?
Wszystko potem można przywrócić do oryginału w zaciszu swojego garażu. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
-
Zle rozwiazanie bo beda bledy od uszkodzonego egr
-
Cytat:
Napisał
grzegorzmis
Panowie
A czy nie prościej będzie zakupic elektrozawór , podłączyć do niego wtyczkę od kompa niech sobie steruje na sucho a oryginalny egr zaślepic pełna blaszka i mieć spokój?
Wszystko potem można przywrócić do oryginału w zaciszu swojego garażu. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
Czyli pomimo że będzie miał na przewodzie podłączony lewy egr to ECU wykryje że nim steruje a nic się nie zmienia i dlatego wywali błąd?
-
Jest jeszcze przeplywomierz ktory daje info o masie powietrza. Jak jest otwarty egr to masa zassana bedzie inna i beda bledy
-
Emulator EGR załatwi sprawę?
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
-
Ponoc tak. Nie potwierdzam bo mam u siebie i egr i dpf i na razie nic z tym nie robiłem
-
Emulator czy lewy elektromagnes to według mnie jeden czort.
-
-
W jednym i drugim przypadku ECU nie steruje rzeczywistym zaworem egr, wstawiasz pełna zaślepkę więc i w jednym i drugim dostaje więcej powietrza i przepływomierz będzie pokazywał inne wartości A to może wygenerować blad. Jeżeli działa emulator to i pusty ale sprawny zawór EGR podłączony do wtyczki a przyymocowany na trytytkach do grodzi również się sprawdzi. Jeżeli nie działa emulator to i pusty zawór nie zadziała.
Powiem Wam że ja tak zrobiłem 9 lat temu w lagunie 2 1.9 dci. Drugi zawór podpiąłem do wtyczki i zamocowalem na grodzi a oryginalny zostawiłem po wyczyszczeniu w pozycji zamkniętej i autko śmigało przez kolejne 100 tys bez błędów i najmniejszych problemów. braVo nowsze więc i może diagnostyka zaworu inna.
-
Emulator bodajze tez pod przeplywke sie podpina.
Pewnie Laguna tego nie diagnozowala.
Moze sie wypowie ktos co ma emulator
-
Cytat:
Napisał
desmo999
Emulator bodajze tez pod przeplywke sie podpina.
Pewnie Laguna tego nie diagnozowala.
Moze sie wypowie ktos co ma emulator
No to jak pod przepływie się podpina to może faktycznie działać. Czekam na info od kogoś kto ma taki emulator
-
Cytat:
Napisał
grzegorzmis
No to jak pod przepływie się podpina to może faktycznie działać. Czekam na info od kogoś kto ma taki emulator
Tak. Podpina się pod przepławkę i EGR. Emulator dostępny na allegro. EGR zaślepiony całkowicie. Działa OK.
-
1 załącznik(i)
Potwierdzam emulator podpina się pod przepływkę i wtyczkę męską od EGR ,u mnie śmiga od pół roku, EGR zaślepiony i wszystko jest ok.Silnik pracuje pięknie i zdrowo dla silnika:lol:tutaj jest schemat :Załącznik 27135
-
Prze emulatorze nie pracuje bo w ecu soi są cofnięte dla pracy z egr !
Soi jest cofnięty o 1-1,5 st.
Przy wywalanie egra powinno się również soi poprawić.
Na pewno lepszy emulator jak z egr on się babrać.
Przypominam dpf+egr powinno się wyłączać oba.
-
Cytat:
Napisał
bronx
Przypominam dpf+egr powinno się wyłączać oba.
a czy kolega bronx wie jak wyglada charakterystyka pracy EGR podczas wypalania DPF ?
druga sprawa poszukiwany admin lub kolega dziki z forum fiata,
-
nie nie wiem,.... :roll:
[-o<
-
Cytat:
Napisał
bronx
[-o<
ja tez nie wiem i tak się zastanawiam, czy aby na pewno przy wyłączeniu EGR trzeba ten DPF usuwać. Wyczytałem, że otwarty EGR obniża temperaturę w komorze spalania, bo mieszanka "tlen - spaliny" zawiera mniej tlenu. A obniżenie temperatury w komorze obniża temperaturę spalin, a to jest niekorzystne dla DPF, wiec według mnie EGR podczas wypalania DPF powinien być cały czas zamknięty. A jeżeli tak, to tak jakbyśmy go zaślepili a i tak DPF będzie się poprawnie wypalał. Zaleta po zaślepienie EGR będzie taka, ze przynajmniej cząstek stałych czyli sadzy będzie mniej (NoX więcej). DPF wyłapuje sadze, wiec po zalepieniu EGR interwały pomiędzy poszczególnymi wypaleniami DPF powinny być dłuższe, bo samochód mniej kopci to i DPF mniej sadzy zbiera. Tak to ja sobie wyobrażam, ale specem nie jestem. Natomiast wada, to silnik będzie się ciut dłużej nagrzewał, każdy to potwierdza. Bo jednak te spaliny jakaś temperaturę mają, przechodząc przez kolektor dolotowy powodują, że silnik szybciej łapie swoje 90 stopni.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
bronx
[-o<
a rozumiem, że z tym nie nie wiem, to był żart ...?
czytam podpis kolegi
Depeeefy Eegeery offy
diagnostyka i modyfikacja jtdemmmy
-
:bravooo::bravooo::bravooo::bravooo:
Teoretycznie zaślepienie egr może spowodować szybsze zawalanie dpf. Tak głosi teoria, zwolennikiem jestem "naprawiania" obu, znam ludzi co egr off, dpf on i nie zanotowali zwiększenia interwałów wypalania.
Więc decyzję podejmuje każdy z osobna.
Zaznaczam jeszcze raz uważam że powinno się oba wywalać.
Troszkę.
usprawniając egr zmieniam soi w obszarze pracy egr. Inne soi ->"lepsze" spalanie - mniej syfu.soi w egr strefie jest na minusie.
Jak sprawa wygląda jak ktoś walnie zaślepkę, emulator i zostawi dpf nie wiem, nie znam, nie polecam - tu teoria powinna pokryć się z praktyką.
EGR nie pomaga przy wypalaniu dpf.
-
Bronx - że tak wywołam Cie do tablicy ;-) . Mam dpf i egr off natomiast na egr mam tylko zaślepkę z otworami a druga strona otwarta jest. Czy tak może pozostać, czy lepiej to zaślepić w pełni i jakie ma to znaczenie?
Pozdrawiam
-
Cytat:
Napisał
bronx
:
EGR nie pomaga przy wypalaniu dpf.
też mi się tak wydawało, więc DPF może egzystować normalnie w silniku bez EGR, mam na myśli proces skutecznego wypalania, a to czy częściej czy rzadziej to już rzecz wtórna.