To jest widok strony w wersji do druku
-
Syczenie w mojej cromie zaczyna mnie co raz bardziej wkurzać. Zaczyna się w okolicy 2 tyś. i jadąc ze stałą V cały czas je słyszę. Sprawdziłem wszystko od wylotu turbo do przepustnicy. Wsadziłem korek, wentyl i nabiłem powietrza. Korek wypluło, nic nie słyszałem. A w trakcie jazdy z okolic turbo ciągle to słyszę. Czy może to byś coś za dolocie do turbo, jakie są możliwe miejsca i jak tam się dostać (bez kanału :-( )?
-
nie wiem czy o takie samo syczenie chodzi. u mnie jak EGR się poluzował to też syczało.
-
Moze-ale Egr czy rurka przy Turbo?
-
Cytat:
Napisał
luk202
Syczenie w mojej cromie zaczyna mnie co raz bardziej wkurzać
Ale to jakoś nagle się pojawiło i wcześniej nie słyszałeś? Przecież to normalne, że trochę słychać szum powietrza zaciąganego do dolotu przez turbo. Słychać to w okolicach filtra powietrza (który jest stosunkowo najbliżej kierowcy i stąd słychać w kabinie).
-
Mam to od początku - tzn. od kiedy kupiłem cromę. No u mnie słychać to właśnie od strony filtra. Jak radio wyłączone to dość głośno, ale jak włączę to generalnie jest słabo słyszalne.
Teraz się zastanawiam, czy jak lekko przyblokuje mi się geometria turbiny to nie słychać tego bardziej......??
-
3 załącznik(i)
Dziś podczas wymiany kół zauważyłem olej na dolnej osłonie silnika :( Okazało się że powodem wycieku jest nieszczelna chłodnica intercoolera :sciana:
Dobrze że pogoda dopisała, auto na kanał i do roboty. Po zdemontowaniu zderzaka szło już z górki. Nowa zamówiona, jutro montaż.
Załącznik 31629
Załącznik 31630
Załącznik 31631
-
Nie ma tego złego. Ja wymieniałem w zeszłym roku przy okazji wymiany chłodnicy klimatyzacji. Zaolejenie/zapocenie IC połączone było u mnie dodatkowo z wygięciem ostatnich elementów. Zdejmowałem IC z ""duszą na ramieniu bo spodziewałem się, że znajdę w IC sporo oleju ale było wszystko OK. Dzięki temu niejako przy okazji sprawdziłem kondycje dmuchawki. Jak już walczysz z IC itp. pomyśl (jeśli jeszcze nie masz) o montażu dodatkowej siatki na dolny grill. Jest ona "wielcepomocna" jeśli chodzi o ochronę chłodnicy klimy przed kamyczkami, które potrafią siać spustoszenie w lamelach ww. chłodnicy.
-
Siatkę założyłem od razu jak powstał temat, co do oleju w wężu to był tylko wilgotny w środku.
-
3 załącznik(i)
Chłodnica wymieniona, przy okazji zrobiłem zdjęcia zaczepów osłony z dodatkową siatką od środka zderzaka.
Załącznik 31634
Załącznik 31635Załącznik 31636
Proszę moderatora o obrócenie zdjęć, coś mi nie wychodzi wklejanie :(
-
Mam Pytanie co do intrcooler mój też jest rozdęty i cieknie na dole a koledze ktoś wjechał w bok a remont przewyższa koszt naprawy więc będzie zlomowal ma on opla signum 1.9 CDTI chyba i też 110kw czy będzie on pasował do mojej cromy? patrząc na wymiary wszystko się zgadza ale wolę się upewnić
-
Mam identyczne auto. U mnie wraz z nieszczelnym intercoolerem pojawiło się spore kopcenie i delikatne duszenie w przedziale 1.5 -1.9 obr. Wczoraj wymieniełem sam intercooler w garażu. Nawet nie myśl o zabraniu się samodzielnie za to bez dachu nad głową. Trzeba koniecznie zdjąć zderzak - to w sumie bardzo łatwe i szybkie. I wszystko na wierzchu w sumie. Cała robota 4 godziny.
-
Tak na marginesie.. Nieszczelny układ dolotowy za turbiną powoduje rozbieganie się turbin i w konsekwencji ich szybki zgon...:cool: