To jest widok strony w wersji do druku
-
Fabryczny alarm, jak i dobry, ale niefabryczny pobierają prądu tyle co nic.
Niefabryczne radio podłączone na stałe jest najbardziej prądożerne.
Sporo rejestratorów posiada zasilacze, które po osiągnięciu "krytycznego" poziomu napięcia akumulatora odcinają się. Jeśli nie ma, to warto się zaopatrzyć.
Więc tak naprawdę jeśli faktycznie kolega potrzebuje większego aku, to warto też wymienić alternator, na taki który będzie w stanie go doładować.
Bez sensu pchać się w większy aku, który nigdy nie będzie doładowany do pełna.
-
Bez sensu pchać się w koszt większego alternatora, jeśli fabryczny jest w stanie naładować akumulator. Naprawdę uważacie, że seryjny alternator 90 lub 100A nie będzie w stanie naładować akumulatora większego o kilka amperogodzin? :D Większym ograniczeniem niż alternator jest miejsce na półce :)
Co powiecie na samochody, które w zależności od silnika mają akumulator o pojemności 50-75Ah i taki sam alternator? ;)
-
Alternator ma dwa zadania:
1. Dostarczyć prądu do wszystkich odbiorników w samochodzie.
2. Nadwyżką prądową doładować akumulator.
Nie wiemy co kolega napchał dodatkowo do auta. Czy są to urządzenia, które przy wyłączonym silniku pobierają prąd czy nie.
-
Cytat:
Napisał
karwoj25
Opłacalność kupowania większego akumulatora to jedno - do zwykłego zastosowania nie ma sensu kupować większego i droższego akumulatora. O tym pisałem wcześniej.
Druga sprawa to fizyczna możliwość naładowania większego akumulatora - nie ma tutaj żadnego przeciwwskazania, żeby mieć nawet 70Ah - alternator naładuje znacznie większe pojemności, stąd mój post o tym, żeby nie powtarzać historii o niedoładowaniu. To "niedoładowanie" wynika najczęściej z kiepskiego stanu instalacji, a nie wielkości akumulatora.
Jenox'a mam i polecam.Szukałem aku z dostępem do cel,a on właśnie ma.
-
Cytat:
Napisał
paveu
Jenox'a mam i polecam.Szukałem aku z dostępem do cel,a on właśnie ma.
Dzięki. Nie ukrywam, że Jenoxa mam okazję w dobrej cenie kupić. Jestem ratownikiem medycznym i trochę aparatury i lodówek mam w aucie. Niektóre mają swoje zasilania ale wszyscy rekomendują mi właśnie jakiś bardziej dostosowany sprzęt. Nie znam się na tym i muszę trochę pokopać w temacie..
-
1 załącznik(i)
Witam. do każdego samochodu w którym muszę wymienić akumulator mam jedne kryterium wymiany, wkładam największy jaki się zmieści. Zalety takiego działania to trwałość akumulatora , średnio 8 do 10 lat. Akumulator dostaje w du..ę. podczas rozruchu więc jak ma zapas prądu rozruchowego to lepiej to znosi. Na przestrzeni lat użytkowania dużych akumulatorów nie zauważyłem aby były niedoładowane. Silniki startują w każdych warunkach. Obecnie (w 2020) zainwestowałem w Vartę AGM 70Ah (do stilo 1.4 ) i sprawuje się dobrze , rozrusznik szybciej kręci niż na normalnym aku.
-
8-10 lat? to w tych czasach baterie tyle wyrabiają? jak często trzeba wtedy coś dolewać? na jednym z forów spotkałem się z wpisem, że kolega miał jenoxa 13 lat ale czekam na fote :)
-
Ja mam Varta Silver Dynamic 61Ah. Pierwszy wytrzymał 6 lat. Albo ciut więcej i nagle padł. Drugi po 5 latach był już słaby ale jeszcze działał wiec też dwa tygodnie temu wymieniłem na taki sam. Kupiłem nówke za 330. Uważam że nie warto oszczędzać parę złotych i schodzić poniżej tego poziomu. Chyba że jak kolega wyżej AGM albo taki do aut z start-stop - one mają dłuższą żywotność.
-
Cytat:
Napisał
strzelec
Ja mam Varta Silver Dynamic 61Ah. Pierwszy wytrzymał 6 lat. Albo ciut więcej i nagle padł. Drugi po 5 latach był już słaby ale jeszcze działał wiec też dwa tygodnie temu wymieniłem na taki sam. Kupiłem nówke za 330. Uważam że nie warto oszczędzać parę złotych i schodzić poniżej tego poziomu. Chyba że jak kolega wyżej AGM albo taki do aut z start-stop - one mają dłuższą żywotność.
Rozważam właśnie jenoxa AGM do auta żony- miał ktoś z Was. Sam zakupiłem finalnie do siebie GOLDa i na dzień dzisiejszy nie mam zastrzeżeń.
-
A jaki samochód ma żona. Czy ma start stop i jaki silnik
-
Cytat:
Napisał
czech22
A jaki samochód ma żona. Czy ma start stop i jaki silnik
Audi Q5 2016 silnik 2.0 TFSI. Ma start stop więc rozważałem AGM lub EFB
-
Proponuje EFB, tylko czy Jenox:?: Może trochę z wyższej półki.
-
Cytat:
Napisał
czech22
Proponuje EFB, tylko czy Jenox:?: Może trochę z wyższej półki.
Dzięki za rekomendację. Czytałem trochę o EFB jenoxa i wydają mi się rozsądne cenowo a i opinie ten konkretny model ma całkiem niezłe. Obecnie taka a nie inna sytuacja więc trzeba sobie radzić ;) Dam w razie czego znać za jakiś czas jak się spisuje :)