Kup 5l na pewno starczy. Odpalasz grzejesz silnik dolewasz plynu i nic wiecej nie odpowietrzasz
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Opasek nakup bo troche upiwmerdliwa jest ta wymiana przynajmiej w 120KM
To jest widok strony w wersji do druku
Kup 5l na pewno starczy. Odpalasz grzejesz silnik dolewasz plynu i nic wiecej nie odpowietrzasz
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Opasek nakup bo troche upiwmerdliwa jest ta wymiana przynajmiej w 120KM
Tak musisz kupić opaski zaciskowe - skręcane najlepiej... szkoda czasu na zabawę z tymi jednorazowymi. ( maja różną średnice więc mając termostat możesz sobie dobrać )
Ja zawsze przed założeniem węży na termostat jeszcze smaruje je od środka klejem typu budapren lub podobnym.... nie sylikonem!!!
Samego termostatu i uszczelki przy głowicy niczym nie smaruj :!: - tylko dokładnie oczyść aby nowa uszczelka przywarła
Ile płynu ucieknie ... około 4 litrów - włóż wężyk do naczynka i odessij z środka a nawet z samego dołu ile się da ...
Akumulatora w 1,9 150 KM ja nie wyciągałem ... nie było takiej potrzeby
Odpowietrzy się sam jak się nagrzeje i włączysz obieg w kabinie.... potem dolej do poziomu.
Uważaj bo płyn po nagrzaniu jest pod ciśnieniem - korek w naczynku może wyskoczyć
Tej śruby nie ruszaj na imbus :!: bo narobisz sobie kłopotu :cool:
Ja profilaktycznie po jakimś czasie od wymianu płynu odkręciłem tą śrubę z magistrali wody (to nie imbus a spline), nie było tam już żadnego powietrza, więc nie trzeba jej używać.
Dzieki za wyczerpujące info, właśnie zastanawiałem się czy lekko smarować uszczelkę. @lisekg - jak to zrobiłeś bez wyciągania aku? Tylko zdejmowałeś wąż IC? Klucze standardowe czy jakieś niespodzianki typu torx? Odpowietrzać bez korka na zbiorniczku czy normalnie z zakręconym korkiem?
Ja posmarujesz to nic jej nie bedzie.Torx we fiacie to standard. Odpowietrzasz na zamknietym. Do dzieła ..
Ja dla wygody zdemontowalem akumulator, 10min poswiecic wiecej czasu, a dostep lepszy.
Nie dolewaj zimnej wody po rozgrzaniu silnika, bo będziesz miał przykrą niespodziankę.
Nie trzeba wyjmować akumulatora to nie Łopel :mrgreen: . Nie dokładajmy sobie roboty tam gdzie nie potrzeba. Silnik odpowietrza się sam i bez żadnego problemu. Płynu dolewamy na zimnym silniku.
ojoojo, tylko ze croma ma zawias z opla :lol:
Ja nie napisalem ze trzeba, ale po co mam sie meczyć, jak wyjme aku i mam duzo wiecej miejsca:lol:
Bo w Cromie jest tyle miejsca, że więcej nie potrzeba, a w Oplu jest ciasno i faktycznie nic tam nie zrobi. Tak samo jak z wlaniem oleju do skrzyni biegów - w Oplu trzeba wyciągać akumulator w Cromie nie trzeba. Zawieszenie to nie wszystko skoro cała buda jest inna ;)
A czy oprócz rury IC trzeba rozpinać jakieś inne rury?
Chłopie bierz się za robotę a nie o każdą śrubkę pytasz. Trzeba będzie to rozepniesz a jak tak się boisz to oddaj to komuś i po temacie.
A jaki termostat jest ten oryginalny? Wyjąłem z auta Wahler (i myślę że siedział tam od nowości) natomiast nowy w pudełku siedział Behr.
PS. Za dużo tam roboty żeby testować jakieś tanie zamienniki. Moje zdanie to... raz, a dobrze :)
Ja mam Verneta od roku, i zero problemów.
Ja mam Gatesa i jak narazie 30tkm i jest gitara
Wiem, że Behr jest OK. Tylko teraz w ori pudełku był Behr.
Więc może Fiat zmienił dostawce... co jest u niego dość normalne :cool: