podnosisz jedno koło auta, zdejmujesz koło i już masz dostęp do osłony przegubu wewnętrznego.
z dostępem nie ma tragedii.
dobrze mieś drugi podnośnik i podstawić pod wahacz. jak się go lekko podniesie to łatwiej gumę zdejmuje.
To jest widok strony w wersji do druku
podnosisz jedno koło auta, zdejmujesz koło i już masz dostęp do osłony przegubu wewnętrznego.
z dostępem nie ma tragedii.
dobrze mieś drugi podnośnik i podstawić pod wahacz. jak się go lekko podniesie to łatwiej gumę zdejmuje.
Dzięki. Jak znajdę chwilę to najpierw podjadę jeszcze raz wyważyć koła a później zabiorę się za osłony. Od razy przelecę wewnętrzne i zewnętrzne.
Czy ktoś wie jaki rozmiar jest opasek chciałem od razu nowo założyć. Chodzi mi o tą duża przy kole.
stevenek dokładka smaru do przegubu wewnętrznego przy skrzyni czy zewnętrznego kole?
Miałem bardzo podobne objawy. Zaczęło się w momencie zamiany z nówek zimowych na stare letnie opony. Po wydaniu małego majątku na nowe opony letnie, kupnie przegubów wewnętrznych i regeneracji zewnętrznych, wymianie tarcz hamulocowych i regeneracji zacisków, wielokrotnym wyważaniu kół - zatoczyłem koło. Trafiłem do zakładu wyważającego koła, w którch pan mechanik na oko stwierdził że winne są opony i ich nierówności wzdłużne. Poświęcił 10 minut więcej przy wyważaniu kół i "zooptymalizował" położenie opony względem felgi.
Problem znikł i nigdy nie wrócił. Teraz przy każdej wymianie opon wspominam, że należałoby zwrócić na to uwagę i problemu nie ma:)
Drodzy posiadacze Crom. Piszę też swój problem jezeli chodzi o telepanie. U mnie ten problem zaczął sie juz z półtora miesiaca temu. Z początku koło 70km\h zaczęło telepać całym samochodem w środku, później objawy już narastały. Dopiero przy 130km\h objawy znikały. Obeznałem sie z tematem i zauważyłem ze kielichy w których sie znajdują przeguby wewnętrzne są rozklekotane. Wymieniłem cały komplet czyli półoś prawa i lewa + kielichy z przegubami. Dosłownie cały zestaw. Po wymianie wszystko było cacy, do czasu. Po tygodniu znowu pojawiło sie to samo, lecz w mniejszym stopniu.( Prawie zawsze ) Gdy siadam rano do cromy to pierwsze 3 - 4 km są w porządku nic nie telepie. Po przejechaniu wiecej jak 4 km auto przy 70 km\h wpada w trzęsiawke. Na kierownicy nic nie telepie. Najbardziej czuć jak opre prawa noge przy skrzyni biegów. Czy to może byc wina poduszki przy skrzyni biegów ? Jezeli tak to jaką najlepiej kupić ? Bardzo prosze o pomoc.
Orginał w ASO wymieniał mechanik na prawde bardzo dobry.
Jak robiłeś w ASO to jedź tam i żądaj aby usunęli usterkę. Skoro części zamontowane zużywają się po tygodniu to znaczy, że albo były wadliwe albo mechanik coś spartaczył.
Mi to wygląda na niewystarczającą ilość smaru lub zastosowanie nieodpowiedniego rodzaju. Tak czy inaczej jedź na poprawkę, komplet półosi to zbyt duży koszt żeby odpuszczać.
zgadza sie. Byłem świadkiem jak mechanik używał bardzo duzo smaru. dokladnie nie pamietam nazwy ale była w tubce i po sztuce na kazde koło poszło. Hm nie mam juz głowy do tego na prawde. Nie bylo to tanie. A co mozna spartaczyc przy wymianie półoś ?
Zawsze można coś spartaczyć :)
A jakiego smaru używał? Tuteli czy czarnego molibdenowego do przegubów? Jeśli wlał Tutele, która podobno jest bardzo rzadka, to wystarczyło, że opaski na osłonie dobrze nie zacisnął żeby cały smar wywaliło z przegubu i efekt będzie taki jak opisujesz.
Pascal Smar do przegubów. https://sklep.intercars.com.pl/produ...zegubow-pascal jutro w jadę na swoj kanał i zobacze czy smaru nie wyleciał.
Drogi Kolego Stevenek sprawdzałem dzisiaj całą półoś oraz kielichy. Wszystko suche bez śladu jakiegos smaru. Gumy trzymają dobrze takze dalej jest pytanie co to moze byc. ?
Sprawdź jeszcze lewy kielich czy nie ma nadmiernego luzu na wejsciu do skrzyni. Może tu jest problem.
Jednak w dalszym ciągu zalecam wracać do warsztatu, który to robił na reklamację.
A co w sytuacji gdy właśnie jest luz na wejściu kielicha do skrzyni? To się jakoś reguluje w mechaniźmie różnicowym?
Pytanie jeszcze jedno. Czy może być to powód poduszki pod skrzynia biegów ? Czasami w ogóle nie telepie ( rzadko ), a czasami mocniej raz mniej. Czy to może być poduszka w zależności jak sie ustawi ?
W końcu sprawdzałem na podnośniku półoś, kielichy i wgl. Przy lewym wejściu kielicha do skrzyni jest delikatny luz.
Śledziłem wątek i nastawiałem się na wymianę półosi... Jednak!! Zmieniłem opony na letnie wraz z alusami i wszelkie ściąganie auta i drgania przy przyspieszaniu ZNIKNĘŁY!!! Jednak profilaktycznie zakupię smar i wcisnę go w gumowe osłony.
Pozdrawiam :)
Smar dajemy od strony koła czyli tam gdzie większą średnica gumy czy ta druga strona?
Nasuwa mi sie jeszcze jedna myśl. Ostatnio byłem wyważyć koła i jedna z czterech felg stalowych mam delikatnie krzywą. Może to jest przyczyta tego.
Myśle ze juz w przyszłym tygodniu ogarne temat wiec napisze cos wiecej.