Wg. mnie to też dziwne bo pompa gdy nie działa jest "przeźroczysta". Spr. odpowietrzyć i oby był ok.
To jest widok strony w wersji do druku
Wg. mnie to też dziwne bo pompa gdy nie działa jest "przeźroczysta". Spr. odpowietrzyć i oby był ok.
Pompa chodzi głośno ogolnie. Hamuje się (odczucie) jest inne z działającym abs a inne bez. Pedał zachwouje sie inaczej, bez abs jest bardziej twardy.
Sano odpowietrzenie mozesz spawdzic. Polecam przejechać sie samochodem, najlepiej takim samyn ze sprawnym abs.
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Był trochę zapowietrzony już jest ok :) I pojeździłem też, żeby przetestować lepiej ten ABS i raczej działa dobrze, a że na poboczu drogi leży sporo piachu z zimy więc mogłem dobrze sprawdzić działanie z 2 stron samochodu wjeżdżając jedną stroną i hamując maksymalnie to super się zachowywał nic mnie nie ściągało nie rzucało i szybko auto się zatrzymywało. Także wszystko raczej ok :)
Też jeździłem bez ABS i wydawało mi się,że po naprawie ABSu pedał hamulca jest jakiś "inny" tzn. bardziej wpada w podłogę. I teraz ,albo się przyzwyczaiłem,albo już nie zauważam takiej różnicy jak przed naprawa ABSu. Po prostu tak ma być, a pompa ABS chodzi jak w czołgu i z tego co widzę u wszystkich tak jest tylko nie każdy do tego się przyznaje.
Jeżeli chodzi o czujniki ABSu to jest tak jak ci pisałem. Zdjęcie (czujnik) po prawej jest do piast magnetycznych,a po lewej do piast z "tarką"
Nie do końca kolego. Czujnik po lewo to czujnik położenia wału. Po prawej jest czujnik ABS po FL dla pasków magnetycznych.
Czujniki były 2 rodzaje, najłatwiej je rozpoznać po złączu, jeżeli złącze jest białe to jest to czujnik starszego typu gdzie występował korektor na tylnej belce, nowszy typ ma czarne złącze i występował po 98 roku gdzie pompa abs miała wbudowany układ EBD eliminujący potrzebę stosowania mechanicznego korektora na belce.
Drugą cechą rozróżniającą te czujniki jest budowa, starszy jest większy na zewnątrz, nowszy typ jest dużo chudszy. Piszę tak dla potomnych żeby było wszystko jasne i klarowne, akurat temat ABS jest mi bliski bo w niedługim czasie będę go sobie dokładał do samochodu :rolleyes: