To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Zimówki -
Cytat:
Napisał
Tomabr
pojeździłem na nich miesiąc bo dłużej nie wytrzymałem, zero hamowania a każde pogłaskanie pedału gazu na biegu niższym niż 3 wiązało się z przeraźliwym jękiem opon nawet na suchej nawierzchni bo na mokrym to nawet nie mówię.
To powiem, ze pojęcia nie mam jakie ty opony kupiłeś, ja zimą jeżdżę tylko na bieżnikowanych i na śniegu są rewelacyjne, dużo ludzi z mojego otoczenia az się dziwi, ze tak gładko wyjeżdżam z zasp, a oni muszą się trochę namęczyć ;) takze nie wiem jak z twoimi oponami, ale wszystkich nalewek do jednego worka tez nie ma co wrzucać ;)
-
zgodzę się z Tobą kolego że wszystkich porównywać nie można, ja kupiłem nalewki w 2005 roku, szmat czasu temu, jednak nikt mnie nigdy nie przekona, że to dobre opony bo przekonałem się na własnej skórze. Nie wiem po ile teraz sobie liczą za szt ale dla mnie to pieniądze wyrzucone w błoto. Nie wyobrażam sobie jechać nawet 150km/h na takich oponach, nie mówiąc już o 200, ciekawi mnie też jak z wyważeniem takich opon.
-
Odp: Zimówki
Jakby Ci to delikatnie powiedzieć...
:-) Croma jest autem z wyższej półki, jednak powiedz kto kupił ją nową w salonie? ;-) Kupujesz za 30 tysięcy i liczysz na tanią eksploatację. Swoją mam za około 30, z ubezpieczeniem już doszło od grudnia około 10, kupiłem między innymi drugi komplet felg aluminiowych i nowe zimowki fuldy. Kupiłem 16' i nie przekonasz mnie, że większe są sensownych wyjściem na polskie drogi. Chyba ze nigdy nie byłeś we Wrocławiu :-P Lansu w Fiacie i tak nie zrobisz, a zaglądać komuś w portfel nieładnie ;-)
Wysłane z mojego LG-P700 za pomocą Tapatalk 2
-
No ja tez piszę z doświadczenia na własnej skórze, bo mam takowe w tej chwili w Lybrze i spisują się bardzo dobrze ;) ale spoko, nie bedziemy sie kłocic, moze trafilem akurat na takie lepsze (po raz drugi) ;)
-
Tak.. 225/45 R18 na alu - piękne kapcie do Cromala i to bez względu na porę roku, ale jeśli jestem w środku i prowadzę to zdecydowanie 205/55 R16 - większy komfort zważywszy że po odwilży dziur przybywa w zastraszającym tempie [i nie tylko we Wrocławiu ;) ] a wygląd też niczego sobie.. (np.DOTZ Mugello)
-
jak kto uważa, dla mnie 16" jest dobre do opla astry na zime, poważnie, Dotz Mugello to bardzo fajna felga, pasuje do cromy idealnie, tylko że w 19 calach ;-)
-
Odp: Zimówki
Cytat:
Napisał
Tomabr
jak kto uważa, dla mnie 16" jest dobre do opla astry na zime, poważnie, Dotz Mugello to bardzo fajna felga, pasuje do cromy idealnie, tylko że w 19 calach ;-)
Chyba po to żeby to auto kompletnie przestało jechać...
"... I guess it's just the way I'm wired."
-
Cytat:
Napisał
dejv667
Chyba po to żeby to auto kompletnie przestało jechać...
Ale za to ładne będzie ;)
-
Cytat:
Napisał
TMK
Ale za to ładne będzie ;)
tia...ładne - ale przy wyprzedzaniu autobusu trzeba bedzie sobie zaplanować manewr na kilka minut d przodu. Mimo to respekt na dzielni i punkty pod remizą gwarantowane.
-
Cytat:
Napisał
dejv667
tia...ładne - ale przy wyprzedzaniu autobusu trzeba bedzie sobie zaplanować manewr na kilka minut d przodu. Mimo to respekt na dzielni i punkty pod remizą gwarantowane.
Mi tego nie tłumacz :)
Croma 1.9 8V 150KM TMK :: Fiat Moje auto Forum
-
dejv667 jeździłeś na 19" że mówisz? wiadomo, Lancia na 19" nie pojedzie, Croma tak, całkiem sprawnie. Poza tym, mówisz o wyprzedzaniu autobusu kolego, chciałbym Cię zobaczyć z rolki z Cromą w dieslu po małym programie :lol:
-
Czy ktos jezdzi cromą na kołach o rozmiarze 225/45R18?
Jakie wrażenia? Auto lepiej/gorzej sie prowadzi niz na rozmiarze 205/55R16 lub na rozmiarze 215/50R17?
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
Czy ktos jezdzi cromą na kołach o rozmiarze 225/45R18?
Jakie wrażenia? Auto lepiej/gorzej sie prowadzi niz na rozmiarze 205/55R16 lub na rozmiarze 215/50R17?
Mała poprawka: chodzi oczywiscie o rozmiar 235/45R18.
-
O ile pamiętam producent podaje jednak 225/45R18.
Sam użytkuję 215/50R17 , myślę że R18 to raczej na dobre drogi a w moim rejonie ciężko o takie, ale dołączam się do pytania jak wygląda jazda na 18".
-
Kolega jezdzi zima na 225/45/17 a latem na na 225/45/18 , mowi nie czuje roznicy.Ja w Insigni jezdzilem letnie 245/45/18a zima 225/50/17 i tez nie czulem roznicy. Teraz mam na zime tez 245/45/18
-
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
Mała poprawka: chodzi oczywiscie o rozmiar 235/45R18.
Producent podaje 225/45R18 takie miałem, a teraz mam 205/55R16.
Co dała mi zmiana na 16":
-zwiększenie komfortu podczas pokonywania nierówności
-pogorszenie estetyki z zewnątrz auta
-mniejsze spalanie
To oczywiście moje subiektywne odczucia.
-
4 załącznik(i)
Witam wszystkich
Wczoraj krówka dostała nowe zimowe chapcie Dębica Frigo HP2 205/55/16 91 H Produkcja 2019 Niemcy, cena z przesyłką za szt. 211zł + odnowione felgi stalowe 240zł. za 4 sztuki
+ montaż nowych wentyli, wyważanie i montaż 130zł. zobaczymy jak to się będzie zachowywać przy niższych temperaturach
Parę fotek Załącznik 37062Załącznik 37063Załącznik 37064Załącznik 37065
-
Masz zdjęcie tych zacisków w Alu? :)
-
Cytat:
Napisał
Pandemic88
Witam wszystkich
Wczoraj krówka dostała nowe zimowe chapcie Dębica Frigo HP2 205/55/16 91 H Produkcja 2019 Niemcy, cena z przesyłką za szt. 211zł + odnowione felgi stalowe 240zł. za 4 sztuki
+ montaż nowych wentyli, wyważanie i montaż 130zł. zobaczymy jak to się będzie zachowywać przy niższych temperaturach
Parę fotek
Załącznik 37062Załącznik 37063Załącznik 37064Załącznik 37065
Jeśli chodzi o dębicę to u mnie ta firma jest skreślona a to że na boku jest napisane MADE IN GERMANY nie robi z tych opon klasy premium. Sprzedawcy opon i wulkanizatorzy mówią że opony tej marki są robione na 10 tyś km i coś w tym jest. U mnie po 3 miesiącach jazdy na dębica presto UHP2(letnie) z napisami MADE IN GERMANY porobiły się dosłownie jaja z opon. Nie dało rady nic z tym zrobić strasznie biło kierownicą. Wulkanizatorzy wrzucali to na maszynę do wyważania i widać było jak to okropnie bije. Opony wysłanie na reklamacje do dębicy, reklamacja odrzucona. W uzasadnieniu dębica odpisała:"Opona zużyta w 10 % nie odpowiadamy za bicia drgania itd". A reklamują się z 5 letnią gwarancją. Oczywiście życzę jak najdłuższej eksploatacji.
-
Dębica Frigo 2 to najgorsze zimówki na jakich jeździłem. To nie jest kompletnie zła opona - dobrze się sprawdza na śniegu natomiast na mokrym jest bardzo niestabilna. Na nasz klimat, gdzie w 90% jest zimno i mokro bez śniegu, się nie nadaje.