To jest widok strony w wersji do druku
-
Rozumiem ze klapka sie nie zamyka, odstaje poza boczna linię.
Jesli tak to za to odpowiada mechanizm z 2 zdjęcia. Widzę ze to co najczęściej pada u Ciebie jest w dobrym stanie. Chodzi o ten cienki drucik widoczny na zdjęciu.
Czy jak wciskasz bolec, na którym powinna siedzieć elastyczna osłonka, czujesz jakiś opór. Jesli nie to brakuje sprężyny w środku. U mnie oryginalna przerdzewiałą na 1/4 długości. Dłuższą cześć lekko rozciągnąłem. Bolec troche mniej odbijam ale zamykanie działało. Później dokupiłem sprężynkę o podobnej średnicy.
Ten cienki drucik tez powinien miec specyficzne wygięcie, widoczne kilka postów wyżej. Jesli jest prosty to nie budzi poprawnie działał.
Jesli masz na myśli ryglowanie klapki razem z drzwiami to musisz sprawdzić mechanizm z pierwszego zdjęcia. Tego jednak nie rozbieralem.
-
1 załącznik(i)
Gdyby ktoś szukał sprężynki do klapki wlewu paliwa to są takie za ok 6 zł w opakowaniu 6 sztuk w markecie LEROY MERLIN. Średnica się zgadza ja kupiłem takie 60 mm. Początkowo obciąłem 2,5 cm , ale na takiej długości klapka odskakiwała z taką siłą że mało nie zabiła nalewacza na stacji paliw. Więc ją jeszcze skróciłem o ok 1cm i już jest ok. Tak więc tnijcie od razu te 3,5 cm. Nie wiem czemu ale na ich stronie internetowej nie ma sprężyny o tych wymiarach. Ja kupowałem w Gdańsku na dziale metalowym a nazwa artykułu to "Sprężyna ściskowa stalowa ocynkowana" Tak niefortunnie rozerwałem opakowanie że nie widać wymiarów wiem tylko że długość to 60 mm a siła odrzutu to 4 kg:lol: Tak się cieszyłem że znalazłem tą sprężynkę że montowałem ją już pod marketem na parkingu. Wrzucam zdjęcie. Do marketu wszedłem z wymontowanym zamkiem wlewu paliwa w ręce. Rozprułem opakowanie sprężynek i po prostu sobie mierzyłem.Załącznik 30142
-
Podziękowania dla forum za wskazówki przy naprawie mechanizmu odbijania klapki wlewu paliwa.
Dołączam także swoje fotki które też mogą się przydać innym.
U mnie powodem awarii był skorodowany na zgięciu drucik przez co się złamał. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b9cbba95ad.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...1e9ec55d0b.jpg
Wysłane z mojego Lenovo K10a40 przy użyciu Tapatalka
-
Mnie tez sie niebawem przyda ten temat, kupilem crome z niedomykajaca sie klapka, choc sprezynka odbija, wiec najpredzej pręcik odmowil wspolpracy :) a juz sie nastawialem na zakup nowego "zamka"
-
Ja również dziękuję za rozwiązanie tego problemu :) wczoraj klapka przestała działać wieczorem już naprawiona! Powodem było to, że nie potrzebnie posmarowałem wcześniej cały mechanizm, zamiast pomóc, to nazbierał się syf, który przykleił się do smaru i powodował wypadanie pręcika z prowadnicy. Szybka prosta i przyjemna naprawa :)
-
Wielkie dzięki za pomoc. Udało się. Pozdrawiam :-)
-
Ma ktoś może namiar na tą gumkę?
-
Wiem że odkop, ale dołączam do podziękowań kolegów, dla @Bart_osz, za fotki i tutka. Kilkanaście minut, i wodzik naprawiony. Czuwaj! xD