Ale MultEcuScan jest płatny?:/ nie macie może jakiejś witaminki? albo ile kosztuje pełna wersja?
To jest widok strony w wersji do druku
Ale MultEcuScan jest płatny?:/ nie macie może jakiejś witaminki? albo ile kosztuje pełna wersja?
jaki płatny?! jak jest darmowy przed chwila pobieralem..
obaj macie racje. Multiecuscan jest bezpłatny. problem w tym, że wersja bezpłatna nie pozwala na diagnostykę starszych aut/starszych sterowników (jak np. BBMów z silnikami 1.6 16V). ot, taki kaprys twórcy programu. żeby mieć dostęp do wszystkich funkcji programu należy zakupić wersję kompercyjną w cenie 50 euro...
ja miałem sobie sprawić, ale uruchomiłem sobie symulację i okazało się, że w przypadku starszych sterowników nie ma dostępnej zakładki "Regulacje" pod którą kryje się coś takiego jak reset wartości adaptacji - tak jest np. w przypadku Stilo z silnikiem 1.6 16V. co ciekawe, przy okazji Fiata Stilo i zakładki "Regulacje" po zakładką "Self-adaptation reset" znajduje się info dot. sterowników Magneti Marelli 1AF czyli mojego:
a chodzi o trzykrotne przygazowanie w pełni rozgrzanego silnika do 4500 obrotów i przytrzymanie na takich obrotach przez 3 sekundy. wynikałoby z tego, że wszelkie problemy z brakiem mocy, wysokim spalaniem oraz falującymi obrotami można teoretycznie wyeliminować stosując się do powyższej procedury. ciekawe...Cytat:
Marelli 1AF (Bravo, Brava, Marea):
- any motor malfunction (for ex. irregular minimum, emissions out of limit, lack of power, incorrect operation, etc.) will be eliminated following the procedure and PREVIOUSLY repairing and clearing the fault codes.
dobra, a więc pełna wersja MES'a obsługuje IAF, sam mam merry z 96 przed FL przed wczoraj sprawdzałem, podłączałem i śmiało można działać
No to pięknie :)