no tak mi powiedziała osoba robiąca w ubezpieczeniach. ale jeszcze dopytam z ciekawości. na pewno na nowych częściach ma prawo ale zrozumiałem ze też na nowych i oryginalnych lub mających taką samą wartość czyli używane ale pod kolor. popytam dziś
To jest widok strony w wersji do druku
no tak mi powiedziała osoba robiąca w ubezpieczeniach. ale jeszcze dopytam z ciekawości. na pewno na nowych częściach ma prawo ale zrozumiałem ze też na nowych i oryginalnych lub mających taką samą wartość czyli używane ale pod kolor. popytam dziś
byrrt, z tym jest dziwna sprawa ;) Rzeczoznawca się upiera że nie mogę oryginałów a we fiacie że spokojnie zrobimy na oryginałach i pzu zapłaci bo to nie z twojej winy i masz prawo. Także do końca nie wiadomo
jak pisałem PZU upada i szukają naiwnych żeby nie wypłacać dużych odszkodowań bo z AC muszą a z OC to już kombinują. ale myślę że zmiękną jak będziesz miał wycenę ASO i ich rzeczoznawcy. dlatego przy zawieraniu tylko OC szuka się najtańszego a przy AC wypłacalnego :D
byrrt oryginalne czesci mniej wiecej do aut warte od 25 tys w gore bez problemu ubezpieczalnia przyzna Ci ale oczywiscie naprawiajac go w jakims serwisie bo jak chcesz na reke kase wziasc to widomo wtedy beda po kosztach leciec wiec tak mniej wiecej do 5 /6 lat zalezy od ubezpieczalni .
Chyba ze masz auto serwisowane od poczatku papierki itd moze miec nawet 10 lat a tez masz prawo do oryginalow lub jak amsz auto jeszce nie bite !!!
Rozliczaj się na faktury jeśli chcesz robić auto, jeśli chcesz kasę to pzu zrobi Ci kosztorys po najtańszych zamiennikach.
To jest oc sprawcy więc oddajesz wózek do warsztatu i firma robi a Ty zanosisz faktury do PZU, tylko najpierw niech firma zrobi swój kosztorys i zanieś go do pzu, żeby likwidator go zaakceptował, jak dostaniesz akceptację to rób na faktury
Jak chcesz robić to w aso to oddaj auto do aso i napisz im upoważnienie do odbioru odszkodowania oni załatwią już wsio za Ciebie. Podejrzewam że aso będzie należało do sieci naprawczej pzu więc wsio powinno się wyrobić w 30 dni jak w ustawie. :)
Jak masz nr szkody to dokumenty możesz dostarczyć mailem na kontakt@pzu.pl albo w każdej jednej placówce PZU bierz potwierdzenia na wszystko w placówkach.
PZU ma 14 dni na rozpatrzenie faktur.
Otóż jest dokładnie odwrotnie... na dowód tego proponuję zajrzeć na giełdę papierów wartościowych :)
Stabilny wzrost i z prognoz analityków wynika warto inwestować.
W pzu są straszne cięcia teraz, ogromne wręcz. Hehe ludzie mówią że PZU upada bo nie wypłaca. Kiedyś płaciło jak leci, a teraz zmądrzało i tnie ile się da tak jak każda firma ubezp. nastawiona jest na zysk a nie na wypłacanie jak leci.
[COLOR="Silver"]
[SIZE=1]---------- Post dodany o 21:45 ---------- Poprzedni post dodany był o 21:31 ----------[/SIZE]
[/COLOR]to takie troche błędne koło bo nie chciałbys być poszkodowanym w najtańszej (co za tym idzie przeważnie najgorszej) firmie, prawda?
no nie do końca, PZU bardziej ustawia sie na korporacje a nie na drobnice, moim zdaniem to trochę błąd, ale wiesz jak kiedyś znana polska filma leasingowa przysłała nam wypowiedzenie na ponad 140 aut to zaczęliśmy się zastanawiać o co chodzi :)
ale firmę chyba to mało obeszło :)
wrócą po pierwszych szkodach w innej firmie :)
czy wrócą to nie wiem. jednak oc każdego mało obchodzi bo to nie sprawca sie potem martwi żeby ściągnąć a poszkodowany :D
a co do AC to zawsze bierze sie wiarygodna firmę a tą wiarygodność jednak PZU nadszarpało i to ostro
a chciałbyś być tym poszkodowanym?
to jest polska mentalność...
jak robiłem na obsłudze to składały chłopy wypowiedzenia na swoje pociski bo w mtu było 10-15zł taniej na rok!!
ale potem jak sam jest poszkodowany i musi w avivie albo innej benefii/ concordii dochodzić świadczeń to płacze... bo nawet nie wie jak zgłosić szkodę, i nie wie gdzie jest jakakolwiek siedziba firmy.
Ja pracuję w pzu, widzę ile jest produkcji (polis), z każdym rokiem jest 2x więcej zawieranych polis.
Firma ma sie coraz lepiej z każdym rokiem :)
[COLOR="Silver"]
[SIZE=1]---------- Post dodany o 22:15 ---------- Poprzedni post dodany był o 22:13 ----------[/SIZE]
[/COLOR]powtarzam Ci że PZU działa jak każda firma ubezpieczeniowa. nastawiona jest na zysk
kiedyś płącili krocie za byle pierdołę, ale teraz nie nadszarpnęło wiarygodności. po prostu zmądrzało i płaci tak jak generali, tuw, aviva czy mtu.
to są tacy sami rzeczoznawcy mający te same wytyczne.
[COLOR="Silver"]
[SIZE=1]---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post dodany był o 22:15 ----------[/SIZE]
[/COLOR]ale to nie temat na takie dywagacje :) proponuję wywalić te posty bo nie wnoszą nic do tematu :)
i tu jest błędę koło. kupuje sie tanie a co mi tam niech się martwi inny a potem na nas trafia i jest klops. ja zawsze miałem w generali (0 szkód) i uważam ze dośc dobra firma. ostatnio w compensie a od 3marca w proamie
to moze u was w rejonie u mnie powoli dogorywa.
ogólnie słychać coraz więcej niepochlebnych opinii. nie oszukujmy się za mniejsze pieniądze ubezpieczy sie auto choćby w generali. PZU drze okropnie. ostatnio chyba zeszli z ceny ale jakoś ludzie nie garną się. tyle wiem od osoby robiącej w ubezpieczeniach więc mowie co wiem
---------- Post dodany o 22:19 ---------- Poprzedni post dodany był o 22:17 ----------
niech zostaną będzie pogląd na to czy warto mieć taniego i byle jakiego ubezpieczyciela. bo to może się zemścić.
jak liczyłem sobie na dedrę w pzu to wyszło mi najtaniej, ale mam w interrisk, kumpel mi robił, jemu zależy na prowizji mnie było wsio jedno a w pzu nie mogłem mieć bo ojciec ma, bez zniżki pracowniczej wyszło mi taniej niż w większości towarzystw. po zniżce pracowniczej to wiadomo :)
najdrozsza ubezpieczalnia wydaje mi sie ze jest uniqa porazajace ceny
ja mam ubezpieczenie w link 4 i jestem jak na razie zadowolony. Jak rejestrowałem swój pierwszy samochód na siebie ( Toyota Carina E 2.0 diesel) niespełna 1,5 roku temu to od ręki dostałem 50% zniżek za to że posiadałem 5 lat prawo jazdy :) Wychodzi mi w Linku najtaniej bo za samo OC mam do zapłaty 580zł a z pakietem NW i ubezpieczenie dokumentów auta, tablic rejestracyjnych i kluczyków płacę 650zł
Ubezpieczyciele nie chcą wypłacać odszkodowań? - myślę iż ten artykuł dość dobrze podsumowuje nasze dotychczasowe dywagacje.
ciekawe jak skończy sie sprawa z forum
ciril, świetny artykuł!! to jest to o czym pisałem w tym i innym temacie. Każda, powtarzam KAŻDA ubezpieczalnia działa tak samo. Czy to pzu czy mtu czy jest drogo czy jest tanio. najważniejsze to pobrać składkę, a w razie szkody wypłacić jak najmniej a najlepiej wcale. tanie ubezpieczalnie myślą najlepiej bo nawet jak nie wypłacą to klienta nie stracą... bo jest tanio.
W pzu było drogo ale pzu kiedyś płaciło jak leci. właśnie dlatego że było drogo.