płyn nie jest do wąchania. Nie spotkałem sie jeszcze z takim płynem który dawałby ostro po nosie lub sie mazał niesamowicie. Jak spora część kierowców kupuje go w bezdomce i nie ma problemu.
To jest widok strony w wersji do druku
Ja płyn kupuje co roku właściwie tam gdzie jest tanio.. W tym roku obiecałem sobie że będę kupował jakiś lepszy ale szwagier przywiózł mi chyba z 5 baniaczków takiego płynu za 5 złotych z marketu (brał chyba z paletę do floty dla firmy) i tak go używam.. Zima się kończy i pewnie przy nim zostanę ;) Daje nawet radę..
Jak jest - 15'C to nie ma siły - żaden płyn nie będzie zmywał tak jak w lato..
kiedyś człowiek zwany AdBuster robił test płynów zimowych. Wygrały jakieś tanie marketowe więc to o czymś świadczy. Jak płyn słabo myje bo zamarza to się dolewa denaturatu i nie patrzy na to że brzydko pachnie.
Ja odkąd mam karte Vitay na orlenie, staram sie zaopatrywać z płyny na ich stacji. Pisze -22 i to narazie wystarcza,Dodatkowo za 12zl można spotkać dolewkę litrową jakiegoś płynu który wytrzymuje do -80. Mi jeszcze nie zamarzl ale fakt ze może orlen nie robi dobrych płynów..to chociaż jest 1000 pkt. za taką banke :P.
A tak jak poprzednik seth napisał..zawsze można dolać alkocholu :P..
Każdy płyn się maże przy zimnym silniku. Kupuję płyn z BP i w tej zimie nawet przy temperaturze -2 nie mogłem używać spryskiwaczy zanim się silnik nie nagrzeje. Tak się mazał, że miałem bardzo ograniczoną widoczność. A jeżeli już przypadkowo użyłem, to dla bezpieczeństwa musiałem cały czas go używać. W przeciwnym jeżeli wycieraczki przestały być w ruchu, to po chwili szyba pokrywała się takimi dziwnymi plamami, że nic nie widziałem. A na to w centrum miasta już sobie pozwolić nie mogę.
Nie rozumiem za bardzo co zimny silnik ma wspólnego z płynem do spryskiwaczy ...???
Wszystko zależy od temp. na zewnątrz ... im cieplej tym bardziej płyn zimowy będzie mazał szyby ... ;)
Ja osobiście kupuję płyn na stacji benzynowej ... płyn no name... 5.50 zł za 2 l... butelka ohydna ... ale płyn na prawdę super :) zero problemów :) wcześniej kupowałem zimowy w Biedronce .. producent niby Organica ale płyn padaka :( nie wiem jak teraz bo to było z 3 lata temu .. za to letni kupuje właśnie tylko w Biedronce i jest rewelacyjny :)
Ja leje izopropanol lekko rozcieńczony płynem letnim.
Piszę na podstawie własnych obserwacji. Na zimnym silniku używać spryskiwaczy nie można.
U mnie jest na odwrót.
A czym się to różni ? Poza tym mi osobiście chyba jeszcze ani razu nie udało się dobrze zeskrobać szyby. Za każdym razem jak włączałem wycieraczki słyszałem jakieś zgrzytanie, jakby jeszcze coś było niezeskrobane. Natomiast na ciepłym silniku, to się wszystko rozmrozi.
Tym ,że jak zamarza to powstaja takie "plamy" na szybie a jak maże to zostają smugi jak przetrzesz wycieraczkami ...
Polecam :ORGINALNA FIŃSKA MOSIĘŻNA SKROBACZKA DO SZYB MURSK (2945328944) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Ja tam nie mam takich problemów.
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
Jak jest duży mróz to będzie przymarzać nawet na ciepłym silniku.... chociaż ten płyn co używam to nawet przy -16 na zimnym nie było żadnego problemu.
Polecam obejrzeć ..:)
AdBuster - konfrontacja płynów do spryskiwaczy - YouTube
Dlatego nie kupuję markowych płynów ... bo nie dość że przepłacasz to jeszcze dostajesz lipę ...:)
Z Biedrony mazał mi cholernie ... :(
Quler Ty ino tam patrz jak cytujesz bo wklejasz nie moje słowa w moje cytaty ;)
Ostatnio kupilem 5l w auchanie za 4.99zl ;) Zimowy, -22*... daje rade... Wlalem odrazu prawie polowe do auta do juz pusto bylo ;) Za taka cene mozna nawet i 2x wiecej zuzyc. Zaluje ze nie wzialem 2 opakowan.
A ja tak czytam i chyba o tym zamarzaniu na szybie chodzi wogole o co innego przynajmniej u niektorych co mowia. JEsli jedziesz rano i jest na serio zimno to pryskajac na szybe dodatkowo jadac nie dziwo ze beda robily sie plamki - w koncu tego plynu na szybie pozostalo bardzo malo wiec to jest tylko mgielka - ale nie jest to napewno lod czy cos.
Zimna szyba, zimno na zewnątrz wiec zawsze coś pozostanie na szybie.
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
To dziwne. Ja tego płynu z biedronki nie używałem, ale z tego co mi się przypomina seth strasznie wychwalał ten płyn.
Ja akurat w Auchanie robię regularnie zakupy co tydzień, ale płynu stamtąd jeszcze nigdy nie kupowałem. Zobaczę może się takie plamy nie będą robiły.
Ale te plamy, to są głównie jak już wracam do domu wieczorem. Wyjeżdżając rano szybę mam czystą i nie mam potrzeby niczego używać. Natomiast w ciągu dnia samochód stoi na dworze, więc jak wracam szyba jest zanieczyszczona. Zwłaszcza jak jeszcze padał śnieg.
Akurat z Lotosa korzystałem w ubiegłym roku jak zakładałem ten wątek. Ciekawe.
Ja kupilem ostatnio tak jak mowilem firmy K2 podajze litr jakiegos plynu ktory podobno do -80 nawet jako sam wytrzyma..12zl.
A ogolnie to mysle ze bedziesz musial probowac plyny inne metada prob i bledow - Teraz na wszystko jest monopol..wiec robia aby tylko sie sprzedawalo.
Ja jesli mamy na mysli te same plamki - jakby dziadek mroz..To po kilku razach wycieraczkami znikaja.
Moj ojciec natomiast zachwala sobie plyn ze sklepow - mrowka..