Tylko, gdy ma zepsutą wiskozę.
To jest widok strony w wersji do druku
Nie wciskaj ludziom głupot, bo jeszcze uwierzą.
Załącznik 5954
to BWW które ja robiłem tak miało a jedyne co posiadało to wyprzęgnik jak w altku. więc wiem co widziałem. A skoro uważasz inaczej to powiedz mi jak załącza się wentylator skoro jest bezpośrednio napędzany tym samym paskiem co altek.
Nie chce mi się pisać, więc skopiuję z wikipedii:
Sprzęgło wentylatora chłodnicy
Jednym z elementów układu regulacji temperatury silnika jest wentylator kierujący (w razie potrzeby) strumień powietrza na chłodnicę. Wentylator ten może mieć napęd elektryczny, bądź też może być połączony sprzęgłem wiskotycznym z innym obracającym się elementem, napędzanym przez silnik, np. wałem wirnika pompy cieczy chłodzącej silnik. Umieszczenie wentylatora na takim wale bez użycia sprzęgła byłoby nieekonomiczne, gdyż obracałby się on również wówczas, gdy nie zachodzi potrzeba dodatkowej wentylacji chłodnicy. Zwiększałoby to opory ruchu silnika i utrudniałoby osiągnięcie właściwej temperatury pracy.
Sprzęgło wentylatora ma za zadanie sprawić, że wentylator w stanie wyłączonym obraca się znacznie wolniej od wirnika pompy chłodzenia, zaś w miarę wzrostu temperatury (i zarazem zapotrzebowania na wentylację) jego prędkość obrotowa ulega zwiększeniu, zbliżając się stopniowo do prędkości obrotowej wirnika. Stosowane np.BMW E36
Reszta tutaj:
Sprzęgło wiskotyczne
w mietkach jest tak samo - swego czasu jeździłem :jezdzca:
Nawet w dużym Fiacie z silnikiem na łańcuszku był taki wynalazek na wemtylatorze ;-)
Miałem przysłoniętą chłodnicę w tamtym roku i w tym też ją przysłonie,mimo że mam nowy termostat.Co by nie robił to pod czas jazdy zimne powietrze wlatuje przodem i studzi silnik a nie chłodnicę a to już swoje robi.
W silniach diesla więcej jest odzyskiwane energii z paliwa niż w silnikach benzynowych,dlatego dłużej się grzeją i są chłodniejsze.
Bmw niema silników chłodzonych powietrzem jak maja niektóre ciężarówki i stare auta więc wentylator na pewno nie chodzi cały czas. To pewnie że wentylator jest odłączany.
(nawiasem mówiąc ciekawi mnie inna sprawa jak to jest że w nowych autach to nawet nie słychać momentu kiedy wentylator się załącza np w Pandzie nigdy go nie słyszałem a w palio i innych z tych lat moment włączenia jest wyczuwalny i wyraźnie słyszalny. )
Ja w swoim stilo w życiu nie słyszałem wentylatora :) za to w seicento wyje co chwilę :)
A u mnie w aucie widać bo i pojawia się spadek obrotów i światła lekko przygasną no i słychać go:D
hehe - ja w sience tak samo jak temperatura spadnie ponizej 0 to zakładam osłone zimową od heko
Oslona Osłona zimowa Fiat Siena od 97 - Hurtownia motoryzacyjna
nie dosc ze chroni chłodnice przed chłodem to i jeszcze brudem
Ta tylko 90% powietrza to auto łapie przez dolne wloty w zderzaku - w sienie chyba też są? :D
hmm
http://nokautimg2.pl/p-e6-5a-e65ad02...r-178-nowy.jpg
w sienie to dołem wpada 80% ;) a ta osłona jest własnie na dół ;)
Dalej tego nie rozumie poco jak palio/siena we wszystkich wersjach silnikowych prócz diesla ładnie i szybko się nagrzewają. Dla mnie to jest taki relikt przeszłości od naszych ojców i dziadków za czasów komuny którzy mieli swoje racje i przyzwyczajenia na zachodzie nigdzie sie z tym nie spotkałem. Ja odpalając nawet na mrozie typu -10 to wyłączam ogrzewanie i nawiew daje na 0 przejadę 5 km i upał a kręcę go max do 3 tyś. Moja panda to jeszcze szybciej sie zagrzewa to samo byłe uno 1,4 w tym ze tam był problem z termostatem
no u mnie sie nie nagrzewa szybko ładnie u mnie poniżej zera to dopiero po 7km mam cieplesze powietrze - termostat byłrobiony bo dopiero po 4-5 minutach wąż chłodnicy robi sie gorący - możliwe ze pompka juz nie wyrabia bo jak juz sie nagrzeje to nie leci gorące powietrze dopiero jak przygazuje powyżej 2k rpm to jest taka fala uderzenia - no chyba ze nagrzewnica zatkana - ale po tym jak wymianiełem termostat to ten stary w srodku był czystrzy od tego nowego ;) ( taki wyszlifowany i jasniutki ) wiec nie wiem co czynic
osłona spełnia swoje zadanie - w zeszłym roku jak były te mrozy po -20 to musałem jeździc i na trasie dawało to efekty że jak otowrzył sie termostat to nie zbijało tak szybko temperatury a i cały przód był cieplutki :)
To co ty pompy wody nie wymieniasz wraz z rozrządem? Nie będzie za ciekawie gdy cie sie zatrze albo padnie
Witam
Wracając do tematu Panowe, moim zdaniem niezaszkodzi zaślepić chłodnice, widziałem setki samochodów z takimi zaślepkami wiec chyba sprawa jest jasna że nic poważnego sie nie dzieje, zresztą niech mi ktoś powie czy słyszał o przypadku że komuś przez zaślepienie chłodnicy cos się z silnikiem złego działo, pewnie nikt. Zresztą nie widze problemu żeby taką zaślepke szybko zdemontować przecez to nie jest czasochłonne :) Ja osobiście zaślepie 2/3 chłodnicy i napiszę swoje spostrzeżenia. Bardzo podoba mi się pomysł z gumowym chodniczkiem za grilem, ja jeszcze pospinam chodniczek opaskami. Zrobie zdjęcia i pokaże efekt.
PS. Tylko gdzie dorawać stary gumowy chodniczek :)
Na szrocie np
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2, przy użyciu Swype