Ja dzisiaj dla testu zalałem na BP ON BP Ultimate i pierwsze 3 km od stacji do domu strasznie głośno zaczął pracować ale może się ustawi do nowego paliwa. I zobaczymy jak spalanie w trasie bo czeka mnie dłuższy wyjazd.
To jest widok strony w wersji do druku
Ja dzisiaj dla testu zalałem na BP ON BP Ultimate i pierwsze 3 km od stacji do domu strasznie głośno zaczął pracować ale może się ustawi do nowego paliwa. I zobaczymy jak spalanie w trasie bo czeka mnie dłuższy wyjazd.
A teraz nie jeżdzisz ? Dlaczemu :DCytat:
Napisał Hipo
witam. zgodze sie z wami i wiem o tym co piszecie bylem poprostu ciekawy waszych wypowiedzi ,ale jescze jedna sugestja dlaczego silniki pracuja lepiej na zatankowanym paliwie zatankowanym zagranica polski niz na polskim.dodam chodzi mi o paliwo o tej zamej liczbie oktanowej .pozdrawiam
Jak dla mnie to wszystkie te V-power, Ulitimate i verva to tylko pic na wodę. Ty się cieszysz że Ci silnik mniej pali jest zrywniejszy, a koncern się cieszy że udało mu się wcisnąć butelkę STP droższą o 30%. ;)
Tu chodzi o normy czytości i ich przestrzeganie jak wiadomo różnie to bywa w Polsce. Paliwo z rafinerii powinno wyjsc czyste, zanim jednak trafi do naszych baków przechodzi przez kilka różnych zbiorników( magazyn, cysterna, zbiornik na stacji). Właśnie wtedy paliwo ulega zaniczyszczeniu. Doskonały swiat wygladał by tak: z rafinerii paliwo bezposrednio nowiutka cysterna trafiało by do stacji z nowymi zbiornikami do których nie jest dolewana woda albo inny syf, zanim trafiło by do dystrybutora było by poddane analizie, wtedy dopiero do zbiorników w naszych samochodach.Cytat:
Napisał 109
No właśnie co powiecie na temat paliw np z sieci "BLISKA" BIOESTER ON. Kosztuje u nas w Oświęcimiu 2.99zł. Czy zwykłe diesle mogą na tym jeździć?
mynie1981, ja powiem tak, mój kolega ma Astre I 1,7TD i to paliwo wogóle mu nie szkodzi, a wrecz opowiada mi, ze mniej go spala i wogóle lepiej auto na nim smiga ;)
U mnie we wtorek kosztował 3,09. Jeżdżę przeważnie na tym. Obecnym samochodem zrobiłem ponad 2500 km (pierwszy tysiąc przejechałem na napędzie z Orlenu) i nie zauważyłem różnicy jeżdząc na bio.Cytat:
Napisał mynie1981
Zwykły klekot jaki siedzi w marei pracuje jak szalony, a zatankowanie zbiornika kosztuje mnie 120 zł. Dla mnie bomba. Póki nie jeżdżę samochodem z systemem common rail to paliwko bio (oczywiście z uwagi na cenę) będę wychwalał.
Nie wiem właśnie czy ja mogę. Mam Fiacika Brava 1,9 JTD z 2000r.. Czy ta wersja może jeździć na tym paliwie? Boję się trochę ale cena kusi :?
Możesz.
Cytat:
Napisał mynie1981
Cytat:
Napisał maciejka
no nie wiem mynie1981 pisze o jtd a to common rail....
Przepraszam, faktycznie. Niedoczytanie.
Było kiedyś na TVN Turbo o bioestrze do comon-raila a dokładniej ktoś do Volvo z C-R zatankował właśnie takie paliwo i musiał wymieniać silnik
W takim razie nie będę ryzykował, dzięki :)
Bo nie ma tego już w sprzedaży u mnie ?Cytat:
A teraz nie jeżdzisz ? Dlaczemu
[size=2][ Dodano: 2009-07-23, 18:57 ][/size]
Pic na wode fotomontaż, a niby czym się różnią frytki od normalnego ON poza zapachem? to wszystko to działania lobby paliwowego żeby jak najdłużej zatrzymać ludzi przy tradycyjnych paliwach.Cytat:
Napisał Madaw