To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
wymiana oleju -
Ja ze swojej strony moge polecic midlanda-cena atrakcyjna dobra jakosc i dobre opinie-drugie autko na nim jezdzi i wszystko gra, wiec przy wymianie oleju w moim bravo postanowilem zalac tak samo midlanda.Co do syntetyka polsyntetyka to autko kupilem zalane polsyntetykiem mobila.Przed wymiana czytalem myslalem i doszedlem do wniosku ze zaleje syntetyk-efekt jest taki ze silnik chodzi kulturalniej ma lepsze smarowanie zaraz po odpaleniu i wiem ze to jest najlepszy olej jaki moge mu nalac.Pewnie za chwile ktos napisze ze bedzie spalal olej i rozszczelnie silnik-narazie tego nie stwierdzilem i moge powiedziec ze po 1000 km na tym oleju nie ubylo go ani troche, autko nie kopci a silnik nie zaczal cieknac we wszystkich mozliwych miejscach wiec raczej wszystko bedzie gralo.Selenia podejrzewam ze bylaby tez dobra ale porownujac specyfikacje dojdziemy do wniosku ze skoro nie widac roznicy to po co przeplacac.Jedyna zaleta oleju mineralnego wg mnie jest jedynie jego cena.Polsyntetyki sa troche lepsze ale mimo nazwy nie ma w nich polowy oleju syntetycznego tylko mniej .Ogolnie temat olejow jest bardzo skomplikowany i moznaby napisac o tym ksiazke, a niektore mity poprostu trzeba wykorzenic bo efekt jest taki ze ludzie bez powodu przechodza na gorszy olej "bo auto ma juz 100 tys to trza polsyntetyk a powyzej 200 to juz tylko mineral"Zapraszam do dalszej dyskusji i waszych opini.pozdrawiam
-
Hipo, akurat petrygo nie ma najlepszej opinii jeśli chodzi o obchodzenie się z uszczelkami. Nie jestem przedstawicielem handlowym fiata i jego części eksploatacyjnych ale czymś oleje i płyny chłodzące od siebie się różnią i czasem zdarza się, że silniku lubią te delikatne różnice.