To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Jaki olej??? -
hehe ile urzytkowników tyle rodzaji :P ja u siebie mam 194 tysiaki przelatane półsyntetyk selenia 20k
OPIS
Olej na bazie syntetycznej "energy conserving" (oszczędność energii) stworzony wraz z silnikami benzynowymi nowej generacji.
Zapewnia maksymalną ochronę silnika w każdym samochodzie z silnikiem turbo, z turbosprężaniem lub z silnikiem wielozaworowym, pozwalając na wymianę oleju co 20.000 km.
źródło
http://www.flpoland.pl/html_oleje/auto_s_s20k.htm
-
Ja przejeździłem na Lotosie 10W-40 ponad 120 000 km. Temprą i sobie ten olej chwalę. Teraz jeździ na takim oleju Lancia.
-
Ja też nie uważam, że Lotos jest złym olejem choć wiem, że fiaty lubią dobry olej. Ja do siebie leje Selenie Turbo Diesel 10W40.
-
widze ze selenia przewaza :D :lalala:
-
Kiepska opinia lotosa nie wzięła sie z niczego, bo jeśli po zalaniu tym olejem cisnienie oleju spada dramatycznie to o czym tu mówić, sprawdzone w wozie z manometrem od ciśnienia oleju.
-
Fakt, Hipo ma manometr, więc może powiedzieć jak się oliwa zachowuje. Ja teraz pomyślałem nad Castrolem Magnatec albo Motulem (słyszałem sporo opinii że dobry)
-
Akurat na swoim wozie nie tesowałem ale jeszcze jak na TTT siedziałem to jeden z kolegów zalał do Sedicci lotosa to mu na wolnych kontrolka zaczeła świecić a ciśnienie spadło o 0,1MPa w stosunku do poprzedniego oleju.
-
To ja mam jeszcze pytanie odnośnie olejów. Ile go wchodzi do 1.8? Mam chrapke na Selenie 20k i sie tak zastanawiam ile by go trzeba zakupić.
-
zkar, książka podaje, że:
-miska olejowa 3,9L
-miska olejowa + filtr 4,3L
-miska olejowa + filtr + przewody 4,6L (pierwsze napełnienie, ciebie nie dotyczy)
No i zawsze lepiej mieć trochę więcej na ewentualną dolewkę 8)
-
ja w marei 1,8 i przebiegu od 160tys do 207tys (wymiana co 15tys) jeździłęm na ELF-ie 10w40. Lałem 4 litry, na bagnecie troszeńke poniżej połowy podziałki. Po 15 tysiącach oleju było tyle samo. Bardzo dobry olej. Silnik czyściutki (wymieniałem uszczelki pod pokrywą klawiatury). Teraz mam maree 2,4 JTD i leje ten sam olej. Wchodzi go 5,3 litra. Spalanie na trasie ok 5,3 litra ON/100km. Czyli chyba wszystko ok. Dzisiaj zostałem właścicielem punta 2001 rok 1,9 JTD i jak będę wymieniał olej to też chyba na ELF. Ten olej można stosować do silników benzynowych jak i diesla z turbo i bez turbo. Koszt 4 litrów w promocji to 86 zł do tego jest jeszcze 1 litr gratis. Pozdrawiam.
Zbyszek
-
odp
Ja osobiście radze ci zalać polsyntetykiem. Obojętnie jakej marki.
Ja jeżdze na mobilu i nie narzekam autko sprawuje sie super.
Moge nawet polecic super tania hurtownie gdzie napewno nie pozalujesz zakupow.
Ceny sa super konkurencyjne a zakupy mozna robic nie tylko w siedzibie firmy ale i na Allegro.
Dla zainteresowanych podaje stronke: www.lucartoil.pl
-
a to mozna zalac 10w40 polsyntetyk jak byl mineralny 15w40:)?
-
-
-
Wlej i się sam przekonaj ;) te mity już dawno powinni pogrzebać. Ja zrobiłem skok z minerala na pół i z niewiadomo czego na full syntetyk i pplamy oleju pod wozem jakoś nie ma do dziś.