Pisze o koszcie przejechania 100 km - koszt z dystrybutora.
Koszty utraty wartości i serwisów, to już indywidualna kwestia, uzależniona od wielu czynników i decyzji użytkownika.
To jest widok strony w wersji do druku
Pisze o koszcie przejechania 100 km - koszt z dystrybutora.
Koszty utraty wartości i serwisów, to już indywidualna kwestia, uzależniona od wielu czynników i decyzji użytkownika.
Będzie dacia :-) duster lub bigster. Sam spoglądam w stronę bigstera :-)
Poczekaj na recenzje, bo Bigster, bo to świeży model i możliwe, że jest jeszcze niedopracowany.
Myślę, że wersja po lifcie będzie już lepsza.
Pewnie patrzyłeś też na ofertę MG ZS w hybrydzie â cena zbliżona do Bigstera.
Generalnie na rynku jest już mocna konkurencja w hybrydach w "normalnych cenach".
Z fabrycznym LPG zostało tylko kilka modeli.
Mnie interesuje tylko fabryczne LPG. Ma bezpośredni wtrysk i nowszej generacji instalacje ze stałym dotryskiem na poziomie 15%. Do tego miękka hybryda. Dużo tego ale nic lepszego przy LPG nie ma. Tanio też nie jest ale ja jeszcze tkwię w świadomości konsumenckiej z 2017.
Bigster jest już w wersja LPG
Dlatego mnie tak interesuje.
Dmc przyczepy 1500 a lekka 750
W Tipo mam 1200 i 500
Odkąd mam Tipo nie ciągałem przyczepy, parę razy platforma na rowery ale wymyśliłem sobie przyczepę kempingową.
I tu bigster jak znalazł. Do 1500 dmc są większe i fajniejsze przyczepy. Do 1200 już mniejsz siłą rzeczy. Można kombinować z papierami ale takie coś to nie dla mnie.
Szkoda że tylko 3 gary ale taki mamy klimat.
Jestem ciekaw, jak 140 kucy poradzi sobie z tym.
W trakcie ruszania oczywiście wspomaga system hybrydowy, redukując spalanie.
Jedyne co ciągnę to przyczepkę â raz przekroczyłem i załadowałem 1000 kg.
Była bieda uciągnąć pod górę przy 100 kucach.
Optymalnie jest 600 max 700 (DMC 850-950) - to jest masa adekwatna do 100 kucy.
Lepiej ciągając przyczepę o dmc 1100 bigsterem 140 kucy niż Tipo 120 kucy
W bigsterze zostaje zapasu do maxa 400 a w Tipo tylko 100
A jak trafi się przyczepka 1300 to do Tipo już nie podłączę w bigsterze jeżdżę 200 zapasu zostanie. Takie niuanse :-)
Jakby jeszcze był 4x4 z LPG to już w ogóle byłby ideał :-)
To masz za stare Tipo tjet, pod koniec roku 2017r zmienił producent nr homologacji i mają DMC z hamulcem 1500kg. Ja mam auto z lutego 2017r, brat miał takie samo Tipo tylko inny kolor z listopada 2017r i miał O1 DMC 1500kg.
Najlepiej sprawdzić i porównać. Masa, opór powietrza robi swoje. Jak byłem na zakupie auta pare lat temu brałem pod uwagę Astrę J 1.4t 140KM, gorzej się zbiera do Tipo 120KM nie czuć było jak dla mnie tych 140KM. Astra J jest dość ciężka, do tego inna charakterystyka silnika dołem ma niższe doładowanie niż tjet.
Analizując motoryzacje i z tym co mam do czynienia, to mam obawy co do coraz młodszych aut i takie tyranie nimi z przyczepa i itp. Oczywiście można powiedzieć że kiedyś ludzie Fiatem 126 i Niewiadówka jezdzili do Grecji i też się dało.
Do uciągu są Nm, nie kuce. Taki sobie przykład, silnik 1.8, 140KM, a moment 142Nm przy 3600obr... Chyba będzie słabiej to jechać od 1.4 140KM, gdzie przy 1750obr jest moment 230Nm? Trzeba patrzeć na obie wartości, a nie tylko kuce. Przy hybrydach w katalogach lubią koniki sumować, a to tak nie działa.
Mój tjet ma fabryczny LPG i dmc przyczepy może być przez to ograniczony. Tak samo jak w tej wersji nie można było dokupić aktywnego tempomatu, czy grzałki ptc. Nie mam również w komputerze pokładowym zasiagu i średniego spalania, chwilowego też brak. Takie sztuczne ograniczenia.
Miałeś to wszystko bo nie masz fabrycznego LPG. Fiat narzucił ograniczenie wyboru jak bierzesz fabryczny LPG to nie możesz mieć tych rzeczy o których wspomniałem wcześniej. Obecność fabrycznego LPG decydowała tu o wyposażeniu.