@denny
Z ciekawości :) - dlaczego wybrałeś silnik 1.0 i tegoroczny model? rozważałeś ubiegłoroczne 1,4 95KM? Który salon i ile zapłaciłeś (jeśli to nie tajemnica :) )?
To jest widok strony w wersji do druku
@denny
Z ciekawości :) - dlaczego wybrałeś silnik 1.0 i tegoroczny model? rozważałeś ubiegłoroczne 1,4 95KM? Który salon i ile zapłaciłeś (jeśli to nie tajemnica :) )?
Nie chcę robić reklamy salonowi. Publicznie powiem tyle, że kupuję go na południu Polski za ponad 15 000zł taniej niż w konfiguratorze (możesz przeklikać i sprawdzić na stronie fiat.pl). Auto jest nowe z zerowym przebiegiem. Wersja Life z pakietem Full LED Plus, pakiet bezpieczne parkowanie no i silnik "kosiarkowy".
Skąd taki wybór? Rozważałem zeszłoroczne sztuki z 1.4 95KM, ale były nieznacznie tańsze od oferty, którą otrzymałem na MY2021. Do tego jeździłem Tipo SW 1.0 i byłem zaskoczony jego elastycznością. Spodziewałem się gorszych wrażeń i tu "kosiarkowy silnik" pozytywnie mnie zaskoczył.
15000 rabat na tegoroczny model i prawie w połowie roku, to faktycznie znakomita okazja. Jak firmie się to opłaca? :)
No to sobie pomyśl jaką mają marżę przy sprzedaży zgodnie z cennikiem!
@denny
Zapewne widziałeś, jeśli nie, to jest bardzo pomocne >>> https://fiatklubpolska.pl/tipo-531/o...wdzenia-36693/
@ochkarol
Myślę, że Fiat nie jest tu wyjątkiem :)
Nie maja takiej marzy. Mogą pewnie kupić jakąś partię samochodów w lepszej cenie od importera jak od razu zarejestrują na siebie i dalej sprzedadzą już samochód zarejestrowany.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dziękuję, widziałem tą listę.
Co do marży to kwestia indywidualna. Wiadomo, że koszt dodatkowego wyposażenia po stronie producenta ma niewiele wspólnego z ceną dla klienta końcowego. Im wyższa wersja i im więcej dodatków tym rabat może być większy, bo jest z czego "schodzić". Moją teorię potwierdził znajomy handlowiec w Renault/Dacia bo zastanawiałem się nad Megane Grand Coupe, ale ten model jest już obecnie poza moim zasięgiem cenowym.
Jak przejrzysz dokładnie OtoMoto to znajdziesz to o czym piszę ;)
Na wyblakłą gumę i plastiki:
https://allegro.pl/oferta/shiny-gara...xoC8SYQAvD_BwE .
W tipo nie używałem, ale w 20 letnim citroenie listwy i plastiki odżyły. Na gumę też się nadaje.
Aukcja przypadkowa taniej też da się kupić.
Popatrz na ogłoszenia i porównaj cenę z konfiguratorem a zobaczysz, że cena w katalogu jest tylko po to, żeby ludzie chwali się przy piwie "jaki to wielki rabat otrzymali".
Objechałem cały Śląsk i rabat w zależności od wersji/wyposażenia dochodził spokojnie do 15k. - cena do wzięcia od zaraz vs konfigurator/katalog.
Nie mówię, że jest inaczej. Wg mnie cena dilera uwzglednia różnego rodzaju rozliczenia, rekompensaty, targety, etc. Tego nie widać w konfiguratorze.
Mam też porównanie do zakupów sprzed kilkunastu lat (Linea i Grande Punto) na wschodzie Polski skąd pochodzę. Tam nie było mowy o żadnym rabacie/zniżce. Gratis to można było dostać dywaniki i tyle. Z tego co widzę to najniższe ceny można znaleźć właśnie na Śląsku i Małopolsce.