To jest widok strony w wersji do druku
-
Hmm zobaczymy, bo jeżeli ASO nie twierdzi że rozkładali już te skrzynię i nic nie znaleźli co może być powodem, to może dojdzie do jakiejś dyskusji między nimi. Fiatowi Polska opisałem problem ze przy wciśniętym sprzęgle znika, dostali filmik i informację że ASO już ten problem zna, nic nie mogą zrobić i że inne ASO również dla innych właścicieli są bezradne.
-
Panowie, wszystkie 1.0 T3 Tipo tak mają. Powodem tego hałasu jest łożysko oporowe. Hałas występuje tylko na zimnym silniku. Jak się tylko trochę rozgrzeje (dosłownie 2 minuty po uruchomieniu) to hałas ustaje. Oczywiście na wciśniętym sprzęgle hałasu nie ma. Mam to samo w swoim 1.0. Zaprzyjaźniony serwis potwierdza, że wszystkie 1.0 Tipo tak mają.
-
1 załącznik(i)
Hmm ja ten dźwięk słyszę cały czas, nawet podczas jazdy, jeżeli muzyka/radio nie jest włączona.
Jest słyszalny tylko od strony wewnętrznej. Z zewnątrz nie słychać tego.
Edit:
Cytat:
Napisał
michalak_83
Panowie, wszystkie 1.0 T3 Tipo tak mają. Powodem tego hałasu jest łożysko oporowe. Hałas występuje tylko na zimnym silniku. Jak się tylko trochę rozgrzeje (dosłownie 2 minuty po uruchomieniu) to hałas ustaje. Oczywiście na wciśniętym sprzęgle hałasu nie ma. Mam to samo w swoim 1.0. Zaprzyjaźniony serwis potwierdza, że wszystkie 1.0 Tipo tak mają.
Jeżeli wszystkie egzemplarze tak mają go niech fiat coś zrobi z tym, bo nie jest to normalny dźwięk jaki powinien być słyszalny podczas pracy silnika/jazdy.
Aktualizując mój status, to obsługa Fiata Polska zasugerowała żeby zgłosić się do ASO ponownie i oni dopiero będą mogli ich naciskać na usunięcie usterki, powiedzieli w Fiat Polska że ASO może zgłaszać niewyjaśnione problemy z autami do jakiegoś działu technicznego. W związku z tym napisałem do ASO czy oni to zrobili, a jak nie to czy mogą zrobić... Czekam na odpowiedź. Nie zamierzam tak tego zostawiać bo ten dźwięk, jak się go raz usłyszy jest wkurzający...
-
Pewnie problem jest w mocowaniu łożyska sprzęgła do widełek układu wyciskania sprzęgła. Mam podobny hałas w starym Punto 2 ale jak go przegazuje na postoju, właśnie w taki sposób zadrży łożysko na wałku sprzęgłowym. Generalnie mam to w 4 literach w starym klamocie, podejrzewam że tutaj jest podobnie. Pewnie to na trwałość nie wpłynie, ale jest wku....ace w nowym aucie oczywiście.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
00raq00
Hmm ja ten dźwięk słyszę cały czas, nawet podczas jazdy, jeżeli muzyka/radio nie jest włączona.
Jest słyszalny tylko od strony wewnętrznej. Z zewnątrz nie słychać tego.
Edit:
Jeżeli wszystkie egzemplarze tak mają go niech fiat coś zrobi z tym, bo nie jest to normalny dźwięk jaki powinien być słyszalny podczas pracy silnika/jazdy.
Aktualizując mój status, to obsługa Fiata Polska zasugerowała żeby zgłosić się do ASO ponownie i oni dopiero będą mogli ich naciskać na usunięcie usterki, powiedzieli w Fiat Polska że ASO może zgłaszać niewyjaśnione problemy z autami do jakiegoś działu technicznego. W związku z tym napisałem do ASO czy oni to zrobili, a jak nie to czy mogą zrobić... Czekam na odpowiedź. Nie zamierzam tak tego zostawiać bo ten dźwięk, jak się go raz usłyszy jest wkurzający...
A jak wciśniesz sprzęgło do 1/3 zakresu hałas znika?
-
Cytat:
Napisał
steyr
Pewnie problem jest w mocowaniu łożyska sprzęgła do widełek układu wyciskania sprzęgła. Mam podobny hałas w starym Punto 2 ale jak go przegazuje na postoju, właśnie w taki sposób zadrży łożysko na wałku sprzęgłowym. Generalnie mam to w 4 literach w starym klamocie, podejrzewam że tutaj jest podobnie. Pewnie to na trwałość nie wpłynie, ale jest wku....ace w nowym aucie oczywiście.
A jak wciśniesz sprzęgło do 1/3 zakresu hałas znika?
To musiałbym sprawdzić, na pewno znika przy pełnym wciśnięciu sprzęgła. Jeszcze by mnie to tak nie wkurzało jak było by słyszalne tylko podczas postoju :-) ale również podczas jechania to słychać jak się np przełączają piosenki na Spotify 😁
Cytat:
Napisał
pawulg
Panie i Panowie już wszystko jasne: ten typ tak ma .
Powiedzieli że hałasują jakieś wałki w skrzyni biegów, są luźno spasowane, będzie je troszkę słychać. Dolali oleju do skrzyni , trochę to uciszy.
Mam 5 lat gwarancji, coś do tego czasu wyjdzie. Zobaczymy czy inni też będą się na to skarżyć.
Będę jeździł i obserwował. Gdyby to były łożyska to by to hałasowało o wiele głośniej, tak stwierdził serwisant.
A czy po dolaniu oleju do skrzyni to ciszej się zrobiło czy nic to nie zmieniło?
-
To sprawdź czy dźwiek ustaje jak wciśniesz trochę sprzęgło tak do zakresu 1/3 skoku.
-
Cytat:
Napisał
steyr
To sprawdź czy dźwiek ustaje jak wciśniesz trochę sprzęgło tak do zakresu 1/3 skoku.
Tak prędzej przy 2/3 a nawet 3/4 wciśnięcia dopiero znika.
-
2022-05-04:
Autko poszło do serwisu na dokładne oględziny, skrzynia, sprzęgło i niby ma koło dwumasowe.
Może za tydzień będą wiedzieli co to jest :-)
2022-05-10:
Serwis nic na razie nie znalazł i auto ma na razie zostać u nich do czwartku, ciekawe co będzie dalej... Jeżeli nie znajdą rozwiązania, a nie występuje to w każdym aucie, tj. jest to usterka, to zgodnie z polskim prawem, powinni dać nowe auto, wolne od wad, jak tego nie potrafią naprawić...
2022-05-12:
ASO zamówiło części do Tipka i do wtorku powinny im przyjść. Oby to rozwiązało problem, to się spróbuję dowiedzieć co wymienili i czy podejrzewają co mogło spowodować tą usterkę.
2022-05-18
ASO dzwoniło, że ma wszystkie części, rozłożoną mają skrzynię biegów, a z zamówionych części na pewno mają synchronizator, ciekawe co jeszcze... Nadzieja że w piątek będzie 😁
-
2022-05-21:
Odebrany, jest cicho, wymienili synchronizatory między 3 i 4 biegiem
-
Cytat:
Napisał
00raq00
2022-05-21:
Odebrany, jest cicho, wymienili synchronizatory między 3 i 4 biegiem
czyli moge podpowiedzeć serwisowi ze to ten synchronizator. u mnie stwierdzili ze obudowa skrzyni biegów jakaś cześć sie obraca co ma sie nie ruszać. Powiedzieli żebym dzwonił za kilka miesiecy jak beda obudowy od innego dostawcy.
-
Witam.
I jak po tych kilku miesiącach? Nadal cisza?Mam podobny problem z tym grzechotaniem .
-
Cytat:
Napisał
Maryś
Witam.
I jak po tych kilku miesiącach? Nadal cisza?Mam podobny problem z tym grzechotaniem .
hej, u mnie na razie cisza.
-
-
Do wymiany jest obudowa skrzyni biegów i synchronizatory 3 i 4 biegu.
-
Cytat:
Napisał
rydz87
Do wymiany jest obudowa skrzyni biegów i synchronizatory 3 i 4 biegu.
pewna informacja bo właśnie oddałem na serwis i upierają się że łożysko . Ale jak coś to dobrze wiedzieć najwyżej jeszcze raz będą robić