No to ciekawostka, bo standardowy bixenon robi za mijania i drogowe tym samym palnikiem, bez użycia dodatkowego halogenu.
To jest widok strony w wersji do druku
No wlasnie tu pozostawili wypas ;-). Widac koszty nowej formy do wtrysku odblysnika drogowych i calej logistyki/montażu przekraczają koszty h7 którą tam wkładają. Ale nadal mnie ciekawi jak jest z mrugnieciem dlugimi w "normalnym"/czytaj kastrowantm bixenonie. Bo to chyba niezbyt działa a przepis chyba mowi że ma być. Piszę chyba bo nie wiem.
BTW Od mojej pani slyszę ostatnio pod nosem piosenkę z sąsiadów (takiej czeskiej bajki gdzie zawsze coś spierdolą). Otóż podłączyłem do testów lampę na jakichś cienkich przewodach. Po kilku minutach spaliła się na nich izolacja i dym wleciał do lampy osadzając się na górnej listwie. No i kurwa musialem rozebrać drugą lampę żeby to umyć :-).
No więc włożenie zwykłych tanich palników do lampy soczewkowej daje daje samą dość ostrą linię odcięcia (tak samo krzywą :-) ale o dziwo w żarówce jest jeszcze poświata na prawo w ukos.W xenonie jest to wycięte i nie umiem wytłumaczyć czemu. Palniki po przyłożeniu do żarówki mają bańkę z gazem w tym samym miejscu co żarnik nie umiem powiedzieć jak dokładnie ale na pewno nie ma przesunięcia większego niż powiedziałbym 0,2 mm (tyle ile może wychwycić oko).
Odpalenie nie powoduje błędów ( w sensie nie jest rozpoznawane przez body i nie zapala pozycyjnego bo błędów nie generuje jako takich w ogóle nawet jak odepniemy i to mnie zdziwiło bo to jednak o 20 w mniej. Chociaż ch. go wie bo palnik swoje a przetwornica też się grzeje. Szukam zatem palników 25 W żeby uniknąć dokładania gratów. Choć trwałość chińskich żarników nierzadko jest taka że mniej niż 2000 lm mamy po kilkunastu godz świecenia takiego 35 W :-).
Czy montując taki zestaw musiałeś użyć przetwornika Can Bus?
Nie nie było potrzeby
Które z białych pokręteł na lampie reguluje jej wysokość? Te od strony wewnętrznej czy zewnętrznej? Mam wrażenie że lampy świecią za nisko w porównaniu z innymi samochodami którymi jeździłem. Tym bardziej prawa lampa które świeci niżej od lewej a chyba powinno być na odwrót. Dodam że to soczewki.Załącznik 39076
Dzięki za radę. Ponawiam pytanie.
Wewnetrzny lewo prawo zewnętrzny gora dół
Odkopię trochę temat z racji, że kupiłem właśnie rodzicom Tipo Lounge 2017 z reflektorami soczewkowymi i po przeczytaniu tego wątku byłem zdecydowany na wymianę oryginalnej soczewki na Hella D2S i przeróbkę na biksenon a tutaj zonk. Reflektory mają tylko homologację 01HCR, brak na nich 01DCR. Data produkcji reflektorów wg naklejek to 29.12.2016.
Czy orientujecie się może od którego rocznika była na reflektorze zarówno homologacja 01HCR oraz 01DCR? Chyba nie pozostaje mi nic innego jak poszukać kompletu używanych reflektorów z młodszego Tipo, ale nie chciałbym się naciąć i kupić takich samych jak mam, stąd będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi.
Nie patrz na naklejki a na napis wytłoczony na plastiku od góry reflektora . Tam jest dcr. No i zeby to miało prawny sens to nie D2S a D5S. No chyba że dorobisz spryski i poziomowanie. Albo palniki na trzonek h7 ale 25 watowe. Wtedy nie ma sensu technicznego ;-) bo światła niewiele więcej ale bedzie miało ładniejszy kolor ;-).
Tylko kwestia jest taka, że na napisie wytłoczonym na plastiku nie ma 01DCR właśnie. Auto z początku 2017 roku, a reflektory grudzień 2016. Na nowszych reflektorach widzę na obudowie, że oznaczenia zaczynają się od 01HCR a kończą na 01DCR, w reflektorach z 2016 roku tego niestety nie ma. Ksenon 25W chyba wszedł nieco później do oferty i chyba dopiero wtedy zaczęła się wspólna homologacja na obudowie...