Czemu nie jedziesz z tym tematem do tego Struny ze Skawiny? Może uda mu sie rozwiazać problem tego odpalania jak jest ciepło po kezdzie na gazie a przy okazji dobrze skalibruje
To jest widok strony w wersji do druku
Czemu nie jedziesz z tym tematem do tego Struny ze Skawiny? Może uda mu sie rozwiazać problem tego odpalania jak jest ciepło po kezdzie na gazie a przy okazji dobrze skalibruje
Bo to nie LPG wychodzi. Mam trop inny jak będzie to to napiszę. LPG mam zakręcone na butli.
Na benzynie tez masz problemy takie jak opisywalismy? U mnie na benzynie jest OK
U mnie problemem jest rozruch silnika jak jest ciepło na zewnątrz i powiedzmy przez 100 metrów czasami jedzie jak by go zalewało i to wszystko jest na pb. Na LPG jeździ ok.
Nie rozumiemy sie chyba ;) u mnie jest podobnie ale jak jezdze na lpg i postój jest po takiej jezdzie na gazie. Jasne ze odpala na Pb i jedzie sie na poczatku na benzynie i te przypadłosci wtedy widac. Jednak jak mam wyłaczona instalacje i jezdze tylko! na Pb, czyli auto jezdzi i gsnie na benzynie to odpalenie po postoju niezaleznie od pogody jest prawidlowe i nie ma zadnej nierownej pracy.
Jak masz zakręconą butle, to jezdzisz caly czas tylko na benzynie jak rozumiem, wtedy tez masz taki problem po odpaleniu?
Tak właśnie teraz testuje na pb 200km zrobiłem i dwa złe odpalenia przy wyższej temperaturze zewnętrznej. Całą zimę na jeżdżąc na LPG nie było problemów z odpalaniem tylko czasami pierwsze kilkanaście kilkadziesiąt metrów jak by go zalewało jak fiat 126p na ssaniu
No wlasnie dlatego ja uwazam ze to jest wina i stalacji LPG. Zrezzta sam zacząłes ten temat wlasnie tym ze aso zerowało mapy benzyny bo gaz je rozwalił. U mnie po gazie problem był w poniedziałek, we wtorek jazda do pracy na samej benzynie i porblemu nie było (temp we wtorek podobna)
Mam pewną teorię jak się sprawdzi to dam znać. Sprawdź sobie korekty długoterminowe. Bierze Ci dużo oleju?
Litr na 15 tyś. Jutro pojezdze z adapterem OBD.
Brylancik, przetestuj pewne obejście, jak skończysz jazdę na gazie to zanim zagasisz przełącz z lpg na pb, niech popracuje 30s do 1 min. I wtedy zgaś. Zrob to dla testów za po każdej jeździe i zobacz jak będzie potem odpalał po dłuższym postoju. Powinno być ok. Takie kulawe rozwiązanie tymczasowe ;-)
Robiłem tak ale dopiero ze dwa razy wiec nie wiem czy to sie sprawdzi. Przełączalem 500 m od domu na benzyne i po odpaleniu po jakims czasie było ok. Jestem tez po poerwszym slowie z gazownikiem, bede sie umawiał na strojenie
Uważam że najpierw dojdź do tego co się dzieje a później strój. Jakie korekty dlugoterminowe masz?
Jutro to jeszcze sprawdze ale dlugie mialem ok 0 a krotkie 2-3% ale patrzylem na kołko i na tel wiec cos moze przepczylem a nagrywanie mi sie nie włączylo, jutro postaram sie sprawdzic. Ale wydaje mi sie ze na Pb jest wszystko OK
Ja wiem ze sie nie znam ale na moje oko to na 90% jest cos z gazem a nie z autem i Pb
To że korekta LTFT jest 0% to nie znaczy że regulacja instalacji lpg jest ok. Trzeba wyregulować instalację lpg pod prawidłowe korekty uzyskane na PB.
Ja jeździłem na benzynie i te korekty są takie bo dostępu do gazu nie mam instalacja jest spięte z OBD