To jest widok strony w wersji do druku
-
takim lub podobnym ostatnio odkręcałem: https://autochemia.pl/product-pol-40...oogle_shopping (od spodu po usunięciu osłony silnika), od góry nie próbowałem
-
-
Ja też ten sam klucz stosuję jak koledzy powyżej.
-
ktos wie moze wie jaki jest w 1.6 mj
-
W 1.6 Mjet klucz taśmowy pasuje (jak w powyższych linkach) albo możesz zakupić klucz ,,paskowy" to nie będzie niszczył plastikowej obudowy.
Niestety dostęp do filtra jest tragiczny i dodatkowo przy odkręcaniu wylatuje z 0,3 l oleju wprost na półosie także warto je zabezpieczyć.
-
Cytat:
Napisał
Sławek89
W 1.6 Mjet klucz taśmowy pasuje (jak w powyższych linkach) albo możesz zakupić klucz ,,paskowy" to nie będzie niszczył plastikowej obudowy.
Niestety dostęp do filtra jest tragiczny i dodatkowo przy odkręcaniu wylatuje z 0,3 l oleju wprost na półosie także warto je zabezpieczyć.
Widzę podobnie rozwiązane jak w 1.4tjet, gdzie resztki z filtra oleju lecą na chłodnicę oleju i w jej zakamarki.
-
Z tego co kojarzę to w stilo była śrubka przez którą można było upuścić olej z filtra przed jego wykręceniem. Widocznie na tym elemencie też zyskano 0,000001 euro centa,
-
Cytat:
Napisał
Sławek89
Z tego co kojarzę to w stilo była śrubka przez którą można było upuścić olej z filtra przed jego wykręceniem. Widocznie na tym elemencie też zyskano 0,000001 euro centa,
W MultiAir podczas odkręcania kopułki filtra z komory zlewa się olej, więc bez zewnętrznej śrubki to rozwiązali. Wkład wyciąga się praktycznie na czysto, może tylko delikatnie pokapać z samego wkładu filtra. Śrubkę pamiętam z Puga 206.
-
1 załącznik(i)
Do "Sławek89" , jest cos takiego do spustu oleju w siln. 1,6 jtd, aby sie zbytnio nie upaprać.Czasem trudno go wypatrzeć ,jak silnik zakurzony nieco,
Załącznik 39199
-
Cytat:
Napisał
Braval
Do "Sławek89" , jest cos takiego do spustu oleju w siln. 1,6 jtd, aby sie zbytnio nie upaprać.Czasem trudno go wypatrzeć ,jak silnik zakurzony nieco,
Załącznik 39199
Dzięki za info. Niestety w tipo jest jeszcze mniej miejsca na wymianę filtra oleju niż w Bravo z tym samym silnikiem, dlatego może go nie zauważyłem. W przyszłym miesiącu będę robił wymianę oleju to postaram się go odszukać/
-
tak tylko 1 .6 mj na plastikowej obudowie jest miejsce na klucz 30 albo 32 juz niepamietam ale da sie wygodnie odkrecic tylko problem jest z tym olejem co sie wszedzie leje
-
Witam,
czy ktoś znalazł podkładkę gumową do korka spustu oleju dla 1.4 t-jet'a ?
Szukałem dzisiaj podkładki / korka i niestety nie udało mi się tego zlokalizować.
Na razie to 4 wymiana oleju i jeszcze wyglądał OK i nie cieknie, natomiast na następną wymianę chciałbym założyć nową uszczelkę.
Dzięki za odpowiedzi i wesołych :)
-
Cytat:
Napisał
czornexxx
Witam,
czy ktoś znalazł podkładkę gumową do korka spustu oleju dla 1.4 t-jet'a ?
Szukałem dzisiaj podkładki / korka i niestety nie udało mi się tego zlokalizować.
Na razie to 4 wymiana oleju i jeszcze wyglądał OK i nie cieknie, natomiast na następną wymianę chciałbym założyć nową uszczelkę.
Dzięki za odpowiedzi i wesołych :)
Przeczytaj proszę post nr 17 i 18 to wyjaśni sprawę podkładki.
PS - czy wstydzisz się napisać wesołych świąt i dlatego piszesz wesołych ?
-
Cytat:
Napisał
wuhabe
Przeczytaj proszę post nr 17 i 18 to wyjaśni sprawę podkładki.
PS - czy wstydzisz się napisać wesołych świąt i dlatego piszesz wesołych ?
Post 17 ok korek jest wielokrotnego użytku.
Natomiast post 18 wprowadza w błąd. Korek nie ma stozkowego gwintu tylko uszczelnia na gumowej podkladce.
Dzieki za odpowiedź i wesołych świąt [emoji6]
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
-
U siebie olej zmieniam co 15kkm w sumie z 5 wymian i nic się nie dzieje z uszczelką, wszystko szczelne. W razie problemów zawsze można potraktować śrubę masa uszczelniająca Reinzosil.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka