To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Wspomaganie -
Cytat:
Napisał
giannini
Chyba raczysz sobie żartować. Tryb CITY, to najmniej potrzebna , a nawet zbędna rzecz w tym samochodzie. Od trzech lat użyłem RAZ i zapomniałem o jego istnieniu. Kierownica lata jak w chińskim symulatorze za 10$ z aliexpress. Jeżdżę na 225/40R18 i uważam że na zwykłym trybie jest za lekko.
A ja tam lubię CITY i jeżdżę z nim non stop. Super sprawa według mnie. Tak się przyzwyczaiłem do lekko chodzacej kierownicy, że jak wyłącze City np. jak jadę autostrada to jak tylko zjadę z autostrady i muszę częściej manewrować kierownica to od razu włączam city, tak lubię bardzo leko kręcąca się kierownice. Ale rozumiem że każdy lubi co innego, ale nie zgadzam się z tym że to zbędna rzecz, dla mnie jest to konieczna rzecz w Tipo :)
-
-
Popieram słowa JTN ;) choć giannini też ma racje bo czasem traci sie wyczucie przez zbyt lekkie kręcenie się kierki ale kwestia przyzwyczajenia
-
A jeszcze czytam że ktos nie czuje różnicy z włączonym a wyłączonym CITY, to chyba ma uszkodzone wspomaganie i powinien pojechać z tym do ASO, albo przesiadł się żuka i dlatego nie czuje różnicy , chociaż to i tak byłoby dziwne bo gdy pokazuje znajomym tryb CITY, kiedy auto stoi na asfalcie to różnica jest wręcz ogromna z włączonym a wyłączonym CITY, czyli ci którzy nie czują różnicy powinni faktycznie do ASO podjechać, bo mają coś nie tak ze wspomaganiem.
-
To ja. Wspomaganie działa. Poprosiłem dziś nawet znajomego i znajomą aby wsiedli i pokręcili na postoju kierą z citi i bez. Kobieta czuje duża różnice, kolega czuje tez ale mówi âtrochę lżejâ, ja natomiast jestem w stanie bez city na postoju obracać kiere* małym palcem, wiec nie dziwcie się, ze ja ânie czuje roznicyâ. Wychodzi na to, ze citi działa, różnica jest ale dla mnie niewyczuwalna... taki gruboskórny drań ze mnie...
* oczywiście przy uruchomionym silniku...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Dla mnie to kiera w tipo w ogole za lekko chodzi... a wcześniej jeździłem mondeo mk3 2.2 tdci po małym wirusie, nie żukiem...
Takie mam odczucia i wrażenia z jazdy tipo...
-
Drodzy koledzy dziękuje za wypowiedzi do tematu są bardzo cenne. Natomiast ja przed oddaniem auta do serwisu na naprawę po stłuczce zawsze jeździłem z włączonym trybem city i na pewno jak go wyłączyłem to kiera chodziła dozo ciężej przy niskich prędkościach (przy wyższych ponoć sam się system odłącza). Natomiast obecnie różnica jest bardzo niewielka i nie wiem czy coś się w serwisie wydarzyło czy to moje przyzwyczajenie z jazdy kia ceed w której kiera chodzi zupełnie lekko. Zastanawiałem się czy może trzeba jakiegoś płynu dolać - ale z tego co mi wiadomo wspomaganie jest elektryczne chyba? Poza tematem to nie jedyny problem po odebraniu samochodu z serwisu dosłownie po jednym dniu szyba boczna wpadła mi w drzwi (wymiana całego mechanizmu podnośnika ASO -600 PLN cześć, udało mi się kupić ze szrota. Może przypadek ale gwarancja na auto skończyła się klika dni temu.
-
Faktycznie Tipo ma małą różnicę w trybie city ,wiadomo działa to tylko przy minimalnej prędkości i na postoju ,u znajomego w Pandzie tryb city to szok tak leciutko kręcisz
-
Ja tez tego uzywam ale równie optymalnie byloby miedzy city a normalem. Szkoda ze w tipo wsadzono przekladnie kerownicza z ikarusa i trzeba sie nakrecic. Przy tym wspomaganiu moglaby miec mniejsze przełozenie i wieksza szybkosc reakcji. Bo to główny czynnik powodujacy wołowatość tego auta a nie miekki zawias ktory jak dla mnie jest zaletą.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Otóż to, dziś przekraczając 200km/h sobie o tym przypomniałem... za lekko to chodzi, jakaś bardziej wyczuwalna progresywnosc powinna być...
Przy takiej predkosci a i o polowe nizszej to wspomaganie praktycznie juz nie działa. A na pewno juz city ktorego charakterystyka schodzi sie ze zwyklym trybem gdzies w okolicach 40 kmh. Info od sasiada z nexteer ktory takie graty bada wlasnymi rękoma.
-
Czytając wcześniejsze wpisy dziś sam postanowiłem dłużej pojeździć w trybie CITY (na codzień to tylko parkowanie ale to rzadko) i faktycznie kierownica chodzi delikatnie. Ja przyzwyczaiłem się do zwykłego wspomagania i na nim jeżdżę przeważnie cały czas. Jak dla mnie tryb CITY działa wzorowo.
-
:) witam...to ja napisze tak...tryb CITY chodzi u mnie bez problemow tzn.bardzo lekko wiadomo...a co do predkosci do ktorej to dziala to...napisze ze znacznie pow.kodeksowej poza obszarem zabudowanym :)...nie polecam tego trybu w ciasnych zakretach bo nie czuc auta,delikatny ruch kierownica i zmiania sie tor jazdy,wczoraj w nocy sprawdzane...ufff...:)...