To jest widok strony w wersji do druku
-
Pytanie mam takie - czy wymiana takiego silnika czy kolumny kierownicy wiąże się z demontażem jakieś większej części np przedniego panela? nie chciałbym aby rozebrali mi połowy tablicy z przodu a potem będzie skrzypieć i połowę zatrzasków wyłamią.
Czy można z tym jeździć?
-
Na tyle co widziałem po zdjęciu osłony kolumny kierowniczej, to nie trzeba rozbierać kokpitu.
-
Zdejmuja ta oslone pod kierownica, wtedy masz wszystko na wierzchu. Potem poduche i kierke, mozna wymieniac. Jezdzilem takim rozbebeszonym, bo sprawdzalem czy problem ustał. Kokpit jest nie ruszany.
-
https://www.uokik.gov.pl/powiadomien...?tag=samochody
Fajna stronka z kampaniami serwisowymi. Zwróćcie uwagę jakie poważne uchybienia bywają w markach premium oraz jak mało jest kampanii z fiatem tipo.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
JTN co Ty na to?
Łączniki takiego metalowego stukania nie mają, raczej jest to głuchy dźwięk plastik o plastik.
U ciebie ten głos jest bardziej metalowy.
-
JTN jakieś sugestie? Bo mi chcą kolumnę kierownicy wymieniać
-
A może u ciebie łączniki już bardziej się wybiły i taki dają odgłos, no nie wiem.
Ile już km przejechałeś, na pewno łączniki masz do wymiany to prawie pewne.
-
-
U mnie to raz po roku użytkowania faktycznie były łączniki a ostatnio przed upływem gwarancji jak znowu zaczęło stukać pojechałem pewien że znowu łączniki ale okazało się, że to jakaś opaska/osłona na "krzyżaku" się zsunęła . Może najpierw niech to sprawdza. Daj znać co wyszlo, pozdr.
Ogólnie "naprawa" i diagnoza trwała około 10 minut i jest cisza, ale tylko dlatego że mechanik miał to samo w swoim tipo
-
U mnie wymienili sondę lambda (był check engine i falowanie obrotów), prawą tylną klamkę i założyli tę zaślepkę w nogach pasażera.
-
Wymieniona sprężarka klimatyzacji - świszczała.
Po roku i ponad 20k km temat nie powrócił.
-
Bo to nie wada sprezarki tylko taki urok ;)
-
Moje wymiany w trakcie trwania gwarancji:
- rurka obwodu klimatyzacji (ta dochodząca do chłodnicy - wyciek czynnika chłodzącego)
- łącznik stabilizatora prawy
- pas bezpieczeństwa pasażera (chyba sam mechanizm ten umieszczony w słupku - zacinał się podczas wyciągania do wpięcia)
- zatrzask plastikowy pod siedziskiem tylnej kanapy
- odbojnik gumowy umieszczony w tylnej klapie (wypadł - wymagał ponownego montażu)
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Qvadrat i JTN mówicie że to nie kolumna?
Najpierw stukało i stuka przy zmianie biegów, puszczaniu sprzęgła A potem kiedy energicznie ruszam kierownicą słychać stuki. Bardziej jak kręcę kierownicą w lewo. Stuk jest wtedy kiedy auto stoi na betonie i jest tarcie pomiędzy asfaltem, betonem A opona. Kiedy auto wjechało z mokrymi oponami na serwisowe kafelki nie było słychać stukania przy ruszaniu szybko kierownicą.
JTN i Qvadrat jest mój filmik tutaj z tą kierownicą i stukaniem.
Też takie stukanie mieliście i po wymianie łączników ucichło?
https://youtu.be/2LfbSXau3Aw https://youtu.be/dnu6t0kAAPs
miałem identycznie to samo te same objawy przy tych samych scenariuszach - łączniki stabilizatorów - wymienione na gwarancji - OBA (bo tu jakieś patusy z jakiegoś serwisu wymienili komuś JEDEN hahahahha)
ja wymieniłem tylną szybę, miała takie kropki jak od zaschniętej wody ale nie dało się tego ściągnąć, szyby są robione z warstw (wpuszczone pręty ogrzewania?) i tak jak by coś się tam odparzyło. Było to lewo widoczne ale drażniło mnie bo jak się auto umyło i szyby ładnie odczyściło to tylna wyglądała okropnie, jak bym jej nie umył. Serwis nie bardzo chciał wymienić ale pokazałem palcem jak szyba wygląda w fabrynie nowym aucie w salonie i już ciężko było im polemizować.
Ale jestem zniesmaczony tym, że pęknięty materiał na mieszku zmiany biegów nie został wymieniony i facet mi wmawiał że sobie go musiałem przeciąć czymś ostrym - jak widać było że to sparciało/wykruszyło się.
Na szczęście mieszek SKÓRZANY na allegro za 50zł i lepszej jakości niż ten badziew z najtańszej dermy który by mi dali. Wymiana banalnie prosta... Tylko to wrażenie jak ci gość prosto w oczy łże i udaje głupa jest deprymujące.
Ja to robiłem w Stalowej Woli - może w innych miastach jest inne podejście.
Ogólnie Rzeszów stara się szybko i sprawnie reagować, Stalowa Wola to dramat. Dzwonienie, dopytywanie, męczenie i ciągle jakieś wymówki itp.
-
A właśnie - komu opada pas a dokładniej ten mechanizm podnoszenia i opuszczania pasa aby sobie pod bark regulować? ja mogę go przesuwać bez naciskania tego przycisku. Będę musiał to zgłosić jak będę miał przegląd przy 60k. Już niedługo :) zostało mi 7k do zrobienia. a po weekendzie to już 6k