To jest widok strony w wersji do druku
-
Mi ten stukot przy ruszaniu zaczal się przy około 60 tys przebiegu .
W serwisie powiedziało że łożyska w skrzyni biegów.
Koszt regeneracji 3500 zlplus demontaż i montaż razem prawie 5000 zl.
Dopiero u znajomego mechanika stwierdzono że to poduszka .
Koszt 190 z l plus wymiana .
Problem zniknął odrazu.
Co ciekawe poduszka nie była naderwana czy zużyta.
Ale problem zniknął....
-
Ta poduszka z tyłu za skrzynią?
-
Z lewej strony pod akumulatorem
-
Ja dzisiaj wymieniłem poduszkę skrzyni biegów, lewą tz. Pod akumulatorem i wydaje mi się że rozwiązałem problem ze stuknięciem podczas ruszania. U mnie ewidentnie guma w poduszce z jednej strony była rozerwana, shock takie rzeczy w aucie z przebiegiem 46 tys. km. Zakupiłem i zamontowałem poduszkę firmy Sasic, i jestem w 100% że te poduchy idą na pierwszy montaż - na oryginalnej poduszce czyli OEM Fiat widnieje numer części i dwa loga Mopar a na poduszce firmy Sasic widać że oznaczenia te zostały po chamsku usunięte z gumy jak i metalowej części poduszki. Koszt poduchy z oznaczeniami Mopar 350zl, ta sama poducha że startymi oznaczeniami okolob180zl. Wymiana z kanału trwa +/- godzinke
-
No widzisz ....
Od początku mówiłem że to poduszka skrzyni pod akumulatorem ....
-
2 załącznik(i)
Wiem, pamiętam ale nie chciało mi się wierzyć aby przy takim małym przebiegu poduszka już padła. W sumie dla zainteresowanych napiszę że ta poduszkę można łatwo obejrzeć czy jest uszkodzona czy nie. Wystarczy otworzyć maskę, włączyć camere w telefonie i ręką włożyć ją pod akumulator. Ja w taki sposób bez rozbierania zauważyłem że moja poduszka jest naderwana.Załącznik 43876
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Załącznik 43877 a tak wygląda nowa firmy Sasic. Widzicie że oznaczenia zostały starte ?
-
Nie wiem czy komuś to pomoże ale miałem tak. Pojedyncze stuknięcie przy ruszaniu takie głuche. Podczas jazdy cicho na wybojach cicho tylko podczas ruszania za każdym razem pojedynczy stuk początkowo mało słyszalny z biegiem czasu narastał i w końcu było już porządne łupnięcie,Powodem była prawa dluzdza półoś do wymiany, był tam luz na piaście auto miało niecałe 50 tyś przebiegu, wymiana rozwiązała problem. Zanim do tego doszedłem wymieniłem łączniki stabilizatora, amortyzatory, klocki hamulcowe, praktycznie wszystko co mogło taki dźwięk generować. Dodam że na stacji diagnostycznej nic nie wykryli a byłem na kilku.
-
Cytat:
Napisał
Moclaghen
Nie wiem czy komuś to pomoże ale miałem tak. Pojedyncze stuknięcie przy ruszaniu takie głuche. Podczas jazdy cicho na wybojach cicho tylko podczas ruszania za każdym razem pojedynczy stuk początkowo mało słyszalny z biegiem czasu narastał i w końcu było już porządne łupnięcie,Powodem była prawa dluzdza półoś do wymiany, był tam luz na piaście auto miało niecałe 50 tyś przebiegu, wymiana rozwiązała problem. Zanim do tego doszedłem wymieniłem łączniki stabilizatora, amortyzatory, klocki hamulcowe, praktycznie wszystko co mogło taki dźwięk generować. Dodam że na stacji diagnostycznej nic nie wykryli a byłem na kilku.
Gratulacje za dochodzenie do samego końca przyczyny stuknięcia. Niestety czasem tak właśnie jest że wymienia się po kolei elementy aż do skutku...:roll: