https://www.skrzynie.com.pl/skrzynie...-typ-c635.html
Dość ciężki dostęp do niej
To jest widok strony w wersji do druku
https://www.skrzynie.com.pl/skrzynie...-typ-c635.html
Dość ciężki dostęp do niej
Fajny materiał :-) zapisałem sobie na potem, przyda się przy samodzielnej wymianie oliwy :/)
W życiu Ameryki, korek masz od góry mechanizmu różnicowego. Jest wlewowy, a nie kontrolno-wlewowy. Chyba że ta kontrola polega na grzebaniu przez otwór. Zmieniałem po 60kkm i wlałem równe 2l oleju gdzie książka podaje 1,8l i nic się nie przelało. A w skrzyni pewnie zostało jeszcze z 200ml oleju starego, nigdy nie zlejesz całego do końca.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Najlepszy dostęp jest od strony lewego koła poprzez otwór w podwoziu gdzie przechodzi drążek kierowniczy. Korek na imbus, rozmiaru nie pamiętam. Jest on na górze korpusu nad mechanizmem różnicowym. Spustowy na dole mechanizmu różnicowego. Wlewać najlepiej za pomocą przewodu i lejka od strony komory silnika wprowadzasz przewód do otworu.
Według dokumentacji jest po boku skrzyni, na wysokości półosi napędowej, chyba nawet kiedyś się temu przyglądałem. Niestety teraz nie mam możliwości tego zobaczyć, żeby na 100% potwierdzić. Jeżeli leje się jednak górą, to poszli śladem francuskiego badziewia, gdzie to usunęli korek wlewowo-kontrolny, a olej trzeba lać odpowietrznikiem...
Co do odpowietrznika to podałem przykład francuskiego dziwadła Puga 206. Nie do końca poprawnie sformułowałem, myślałem o francuzie, wciągnąłem w to FIAT-a.
Potwierdzam, że w moim jest gumowy korek obok półosi (na zdjęciu akurat widać drążek kierowniczy), jak w dokumentacji opisali - udało się go dojrzeć po skręceniu kół w prawo. Nie trzeba męczyć się odkręcaniem śruby u góry. Dostęp idealny, tylko wiadomo, trzeba przez rurkę lać, tudzież strzykawą.
Niestety lekki brudas, po błocie jeździ. Proponuję spojrzeć na skrzynię, może w TIPO też ten korek jest, a jak nie ma, to coś zmienili, albo w poprzednich wersjach nie było. Lepszej fotki nie udało mi się zrobić, brakuje 3 ręki, żeby bardziej doświetlić.
Załącznik 41252
Z tym wlewaniem od "góry" nie ma tragedii. Wystarczy demontaż akumulatora i jego podstawy (3 śruby).
Warto zaopatrzyć się wcześniej w 60cm węża ogrodowego 1/2 i lejek. Dodatkowo korek spustowy i wlewowy mają dość duży rozmiar klucza imbusowego (chyba 14 albo 16) których nie ma w standardowym zestawie, więc je też trzeba wcześniej skombinować.
Aha i ważna rzecz. Nim spuścisz olej, sprawdź czy możesz korek wlewowy wykręcić :)
Nie trzeba Aku demontować tak jak pisałem wyżej, dobry jest dostęp od strony lewego koła chyba że nie dla każdego. Mi tam nie straszne, nie raz się odkręcalo śrubki z pomocą lusterka.
To jest dość ciekawe. Na szybko nie znalazłem w sieci zdjęcia C635 z tym korkiem. Swoją drogą w C514.5 jest śruba wlewowo-kontrolna, aż dziwi, że taka krzywa sytuacja jest w C635. Może jest to związane z tym, że w 500X/Renku ta skrzynia występuje też w wersji DDCT i żeby coś ułatwić w tym modelu jest korek - gdybam w tym momencie.