To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Krowa i Marx przejechali po 80 tyś. na ori w swoich Punto/Mito/500.
Weź przestać wymyślać, dobra? Jeżeli nie pamiętasz ile przejechały moje auta, to z łaski swej dopytaj się u źródła, bo w jednym przypadku grubo niedoszacowałeś:!: Konkretnie, to GP na fabrycznych łącznikach przejechało 170tyś.km, gdyby nie rozerwały się gumy, to pewnie jeszcze by jeździły, a tak piach przesmarował i poszły do kubła. 500X 41tyś i na wymianę na razie się nie zanosi. W jednym masz rację, fabryczne przez moment miały przebieg 80tyś, ale tylko w przypadku GP... Pincecie brakuje do 80 jeszcze 3 lat przy aktualnych przebiegach.
-
Nic osobistego Krowa.
Po prostu w Tipo mimo waszych zapewnień lecą szybko. I widać nie tylko mnie. Nawiązanie raczej do dysput sprzed pół roku gdzieście wychwalali w niebiosa, a ludziom po kolei lecą łączniki - i nie tylko z rzeczy o których wspominałem :) Przebiegi podałem z pupy, bo szczerze mówiąc nic mnie nie obchodziły :D Inna eksploatacja auta.
Pozdrawiam Króweczko :*
-
Ja na drugich łącznikach w mito przejechałem ok. 70 tys. Zaczął stukać niedawno kilka dni przed sprzedażą. Ale to były takie łączniki po 20-30 zł/szt. które zardzewiały zaraz za kilka dni.
Wniosek jest taki że w tipo dają jeszcze większy shit albo że jest to mocno związane z charakterem użytkowania auta.
W tipo na razie przejechane 18 tys. i cisza.
-
Mehle HD też badziew, a jeszcze nie słyszałem aby padły jak ori.
No i 4 lata gwary.
Więc krzywdy nie ma 70pln/szt.
-
Cytat:
Napisał
kammar
Cytat Napisał kammar Zobacz post
U mnie pojawiają się dziwny trzask z "układu kierowniczego", kiedy odpalam zimne auto i ruszam np. po nocy.
Wygląda to tak, że wsiadam do auta, odpalam, i przy pierwszym ruchu kierownicą coś lekko stuknie. Tylko raz, góra dwa. Później w czasie całej jazdy, albo jak auto miało tylko krótki postój nic nie stuka.
Cytat Napisał Redzio Zobacz post
U mnie tak objawiał się początek łącznika stabilizatora, ASO oczywiście nie mogło nic znaleźć więc sam znalazłem.
Cytat Napisał cac Zobacz post
Kammar ja miałem u siebie też taką sytuację że codziennie rano 1-2 stuki. Jak się okazało to one ciągle były, tylko podczas jazdy opór był lżejszy i nie było to słyszalne. Postanowiłem sprawdzić i okazało się że stukało zawsze kiedy ruszałem kierownicą podczas postoju (po 1 puku na każdą stronę . ...Przyjęli, zdiagnozowali jako bodajże silniczek wspomagania i ... zamówili bo tego nie ma nigdzie. Po 2 miechach zadzwonili że jest , wymienili i nic juz nie stuka.
Reasumując - sugeruję na stojącym aucie pomachać kierownicą lewo-prawo i koniecznie na suchym, twardym podłożu.
U mnie wygląda na to, że stuk pojawia się tylko po odpaleniu zimnego auta, stuknie tylko 1-2 razy, później w czasie jazdy nic, w czasie postoju na odpalonym aucie również (czy to stojąc na światłach czy podczas prób parkingowych). Natomiast z tego co Ty piszesz wygląda na to, że na każdym postoju miałeś te stuki, jak tylko opór na asfalcie był większy.
Wygląda na to, że kolega @Redzio miał rację, u mnie ASO również zdiagnozowało to jako łącznik stabilizatora. Najpierw przez 10 min nie umieli nic znaleźć, ale jak auto chwilę było nieruszane to podobno to znaleźli. W tym tygodniu mam jechać na wymianę, bo akurat nie mieli tego łącznika na miejscu. Dam znać czy problem ustąpił.
Potwierdzam,, @Redzio miał rację, wymiana łącznika stabilizatora pomogła.
-
teraz i na mnie przyszla kolej jezeli chodzi o stuki przy kreceniu kierownica. Wystepuja po przejechaniu kilku km. na postoju jak kręcę to stuka w rownych odstepach. Przerabial ktos juz taki temat? poduszki amortyzatora?
-
Cytat:
Napisał
Talarsw
teraz i na mnie przyszla kolej jezeli chodzi o stuki przy kreceniu kierownica. Wystepuja po przejechaniu kilku km. na postoju jak kręcę to stuka w rownych odstepach. Przerabial ktos juz taki temat? poduszki amortyzatora?
w temacie o łącznikach pisalem o moich przygodach - cos zaczelo potwornie trzeszczec, skrzypieć, pozniej juz w trakcie krecenia kierą . Myslalem ze macphersony ale okazalo sie na szczescie ze to łączniki. Nie ma co gdybac, trza jechac do mechanika. Ale moze nei bedzie tak źle (czytaj - drogo).
-
Ja miałem ostatnio odgłos jakby naciągania sprężyny podczas manewrowania na parkingu. Lewa strona. Po wymianie poduszek amortyzatora nastała cisza.
-
Witam wszystkich, podepnę się pod wątek.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Tipo Sedan 1.4 95KM z 2016 roku i z tego co wyczytałem tu na tym wątku czy choćby na tym:
https://fiatklubpolska.pl/tipo-531/t...recenia-48132/
muszę wymienić górne mocowanie amortyzatorów (łożyska kolumny McPhersona) z przodu, bo mam identyczne objawy itd.
I pytanie jakich producentów polecacie? Czy np. taki Monroe za 99zł:
https://allegro.pl/oferta/nowe-mocow...05-16799054807
by był w porządku czy lepiej myśleć o czymś innym?
Z góry dzięki za info :)
-
Cytat:
Napisał
Luk CT
Mahle robi na 1 montaż te poduszki, kupiłem z Mahle i były zeszlifowane oznaczenia.
-
Dziękuję za podpowiedź o Mahle ale miałem nadzieję, że więcej osób coś napisze odnosnie producentów, których by mogli na swoim przykładzie polecić :)
Wstrzymuję się jeszcze z zakupem i czekam dalej na info :)