To jest widok strony w wersji do druku
-
ty to psikałeś WD40 ? jak chesz przeczyścić styki to sa inne preparaty ale nie penetratory do zapieczonych śrub. co do zalewani awiązki na podszybiu, sprawdz po lewej stronie czy masz drożny odpływ wody z podszybia, niemniej ewidentnei wygląda że woda wykończyła instalacje, dobrze by bylo to wszystko zabrać pod dach porzadnie rozebrać wysuszyć, byc może i nawet jakieś kable wymienić :-/
-
-wd40 usuwa wodę,tak pisze na puszce,a do tego pomogło
dziś zmieniłem izolację wiązki koło mech.wycieraczek odpaliłem autko nic ,przejechałem 5 km nic,
ale nie wiem czy w sumie dobrze zaowijałem wszystkie kable,zmieniłem uszczelkę odprowadzającą wodę i dałem ją na(uwierzycie że taka uszczelka w serwisie 100zł?? (ja dałem z malucha ,identiko za 33zł) całą krawędź podszybia i zablokowałem rogi uszczelki(na styku z plastykiem podszybia) silikonem żeby woda znowu nie lała się na kable ,a szła do tego otworu odprowadzającego wodę w podszybiu,kurde na razie wszystko wydaję się ok bo sucho i autko cały dzień w garażu,ale co będzie przy ulewie albo jak autko postoi na polu dzień albo 2.....
jutro na dłuższej trasie test.....
są może jakieś preparaty w spray żeby kable jeszcze bardziej przed wodą zabezpieczyć?
-
wczoraj zrobiłem 80 km i kontrolki ni widu,ale czasem jakieś delikatne stuki pod deską rozdzielczą słychać ,czy to jest normalne?
ciekawe też jak się zachowa podczas deszczu albo jak kilka dni postoi na polu....
-
ah kurwa mać ....wyrzuce na złom bo już nie wiem....po 4 dniach spokoju dziś znowu 2 razy podczas jazdy wilgoć nie mogła się dostać bo autko pod dachem stało te 3 dni
przyjechałem do domu jeszcze raz wykręciłem skrzynkę bezp. i popsikałem sprayem do poł.elek.
zakładam ,włączam stacyjkę eobd,abs ,wspomaganie - postukałem poruszałem kablami ,błąd znikł - postanowiłem znaleźć uszkodzony kabel,uruchomiłem silnik i zacząłęm ruszać kablami od konektorów od spodu skrzynki,i zauważyłem że jeden kabelek po przekrzywieniu od razu wyłącza silnik,
niestety,później już wyskakiwał błąd wspomagania , a później już znowu wszystkie błędy i czerwona kłódka....
i teraz już sam nie wiem ,
-wiązkę całą wymieniać?
-skrzynka bezp. uszkodzona?( mierzyłem miernikiem bezpieczniki i te od świateł(10a) pokazywały mi np.0.36 v (a reszta bezp. pokazywała napięcie.akumulatora)
-jak znaleźć ten feralny kabelek/ki ?
nie wiem co jeszcze mogę zrobić ,jak ktoś ma jakieś pomysły nawet odjechane proszę pisać !
-
Cytat:
Napisał
chomik209
ah kurwa mać ....wyrzuce na złom bo już nie wiem....po 4 dniach spokoju dziś znowu 2 razy podczas jazdy wilgoć nie mogła się dostać bo autko pod dachem stało te 3 dni
przyjechałem do domu jeszcze raz wykręciłem skrzynkę bezp. i popsikałem sprayem do poł.elek.
zakładam ,włączam stacyjkę eobd,abs ,wspomaganie - postukałem poruszałem kablami ,błąd znikł - postanowiłem znaleźć uszkodzony kabel,uruchomiłem silnik i zacząłęm ruszać kablami od konektorów od spodu skrzynki,i zauważyłem że jeden kabelek po przekrzywieniu od razu wyłącza silnik,
niestety,później już wyskakiwał błąd wspomagania , a później już znowu wszystkie błędy i czerwona kłódka....
i teraz już sam nie wiem ,
-wiązkę całą wymieniać?
-skrzynka bezp. uszkodzona?( mierzyłem miernikiem bezpieczniki i te od świateł(10a) pokazywały mi np.0.36 v (a reszta bezp. pokazywała napięcie.akumulatora)
-jak znaleźć ten feralny kabelek/ki ?
nie wiem co jeszcze mogę zrobić ,jak ktoś ma jakieś pomysły nawet odjechane proszę pisać !
ja bym zaryzykował kupić cała uzywaną wiazkę kabli i ja wymienić, tylko że to od cholery roboty, ewentuanie samemu zdemontowac wiazkę, i po kolei w wiazce wymienić wszystkei kable + konektory (mozna kupic naprawde tanio zamienniki aw zasadzie to oryginały) --> âş ZĹÄ
cza motoryzacyjne - Konektory.pl - Najlepsze konektory w sieci
dzin lub dwa roboty ale święty spokój, bo naprawde izolacja moze mieć przebicie tego nei widac optycznie, tak samo bym zdemontował skrzynkę bezpiecznikową rozebrał na części wymienił złacza (jezeli wygladaja na zaśniedziałe) całośc wyczyścił, lub kupił uzywane sprawne.
-
znalazłem zajebany kabelek,tuż przy konektorze że go nie było widać,kontrolka temp.zniknęła a później wspomagania kontrolka też się wyłączyła,i niby wszystko gra ,narazie.....ale zaczynam się już przyzwyczajać.....do następnej usterki albo poprawin tej.