A co na takie wyniki mowi diagnosta ktory robi to badanie i wydruki?
To jest widok strony w wersji do druku
A co na takie wyniki mowi diagnosta ktory robi to badanie i wydruki?
Też jestem ciekaw co na te wyniki powiedział pracownik wykonujący pomiar geometrii????
diagnosta powiedzial ze nowe auto z salonu takich wynikow nie powinno byc, jutro auto zostawiam w serwisie ciekawe co wyreguluja: )
katalogi podają rozstaw osi 2638 mm. Tutaj pomiar pokazuje 2630 mm. 8 mm samochodu mniej :)
A dlaczego wychodzisz z założenia , że geometria została źle zmierzona ? Na jednym i drugim pomiarze widać , że prawe przednie koło pochyleniem leży w minusie i tylne lewe koło jest minimalnie zbyt zbieżne , ale tu kilkoma minutami bym się nie przejmował.
Pisałem już wcześniej , belka przedniego zawieszenia do której mocowane są wahacze , ma dużą tolerancję montażową na śrubach. Poluzować , przesunąć w lewo , poprawić zbieżność i pomiar przodu wyjdzie ok.
Poza tym , jeżeli w ASO będzie rozgarnięty diagnosta , który wie jak zmierzyć samochód i zna parę sztuczek, zrobi pomiary tak , że wszystko wyjdzie na zielono :cool:
W zalaczeniu wyniki geometrii po odebraniu z serwisu, moze ktos sie wypowie
Załącznik 33207
Orientujesz się czy zostało coś wymienione w zawieszeniu. Chodzi mi szczególnie o tył. Z tyłu jest belka to znaczy, że musieli ją wymienić, skoro wynik zbieżności się poprawił. Chyba, że piłowali otwory w mocowaniu belki do karoserii.
Nic nie piłowali. Też robiłem geometrie 3d w własnym zakresie po naprawie z AC. Tylna belka u mnie ma zbieżność sumaryczną +0,28', lewe koło +0,13 a prawe +0,15 po ponownej regulacji poza ASO. Panowie z warsztatu poluzowali śruby od tylnej belki, za pomocą pasa przeciągnęli na mocowaniach belkę pasy zluzowali i dokręcili śruby. Auto z ASO wyjechało z tą samą zbieżnością sumaryczną z tym że lewe koło było 0,00 a prawe +0,28'. Teoretycznie większość Ci powie że się nic nie ustawia, ale otwory montażowe mają tolerancję i coś zawsze idzie podregulować w niedużym zakresie.
No to szcun dla panów ze im się chciało. Ile to wszystko u nich kosztowało?
Regulacja przodu i tyłu, ponieważ dziwnym trafem po 1kkm wyniki przedniej geometrii nie pokrywały się z wynikami jak auto odebrałem z ASO. Całość 250zl. Wracając do tylnej belki, zbieżnościami poszczególnych kół tylnych da się regulować w zakresie kilku minut właśnie na mocowaniach belki do podwozia. Natomiast zbieżność sumaryczna jest to wynik zależny od belki i tego nie wyregulujesz. Widać to dobrze na screen-ach IgorRz, u niego zarówno przed regulacją jak i po regulacji zbieżność sumaryczna się nie zmienia. U mnie było tak samo.
U mnie auto nie miało kolizji a z tłu wyszła zbieżność na lewym kole +6 a prawe jest poza tolerancją i ma +17. Będę musiał poszukać jakiegoś dobrego zakładu który skoryguje niechlujstwo turków.