To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
osiowanie proxy -
Cytat:
Napisał
JackTheNight
niestety do TIPO nie można z ASO uzyskać kodu CodeCard
To teraz już nie można kupić nowego auta z tym niebieskim kartonikiem, czy to tylko taki wymysł dla TIPO?
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Zatem odpowiedz, dlaczego przez WiFi robią to w ASO Robią nawet coś więcej, aktualizują w ten sam sposób oprogramowanie centralek.
Ale oni pracują na innym programie i sprzęcie ,a nie na Elm-ach., który kosztuje dużo więcej niż 30 zł .
-
Znalazłem jeden z tematów pytanie odnosnie osiowania proxy - Strona 7
Napisze jeszcze do PMfactory[tam kupiłem zmodyfikowany ELM] czy z tym się już spotkali w nowszych modelach Fiata.
-
Cytat:
Napisał
KOBRA
Ale oni pracują na innym programie i sprzęcie ,a nie na Elm-ach., który kosztuje dużo więcej niż 30 zł .
Akurat koszt tego sprzętu i licencji na soft to inna sprawa. Przecież trzeba na czymś zarabiać.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
malutki1989
To teraz już nie można kupić nowego auta z tym niebieskim kartonikiem, czy to tylko taki wymysł dla TIPO?
Nie tylko do Tipo nie dają Code Card. Co więcej gdy jest potrzebny, to Witech sam go zaciąga z serwerów FCA.
-
W żony 500l z 2013r. Osiowanie przeszło bez żadnych problemów. W moim tipo chyba już jest blokada na zmianę konfiguracji i osiowanie.
-
Ze strony Multiecuscan :
Niektóre pojazdy 2018 mają moduł "bramki bezpieczeństwa" (SGW). Moduł SGW blokuje każde narzędzie diagnostyczne od wykonywania poleceń w pojeździe (jak aktuatory, procedury, a nawet kasowanie kodów DTC). Nie można odblokować modułu SGW za pomocą Multiecuscan. Jedynym narzędziem diagnostycznym, które może odblokować pełny dostęp do pojazdów, jest narzędzie fabryczne. Inną opcją jest fizyczne podłączenie narzędzia diagnostycznego do linii CAN za modułem SGW.
Modele 2018 z potwierdzoną obecnością SGW to: 500X / Renegade, 500L MCA, Doblo, Giulia / Stelvio. Moduł jest również obecny w niektórych pojazdach z końca 2017 roku.
Możesz uruchomić funkcję SKANUJ (która jest również dostępna w DARMOWEJ wersji Multiecuscan), aby sprawdzić, czy twój pojazd ma moduł SGW.
Z powyższego opisu wynika ,że jeżeli łączysz się ze sterownikiem to możesz wydawać polecenia
-
Cytat:
Napisał
KOBRA
Ze strony Multiecuscan :
Niektóre pojazdy 2018 mają moduł "bramki bezpieczeństwa" (SGW). Moduł SGW blokuje każde narzędzie diagnostyczne od wykonywania poleceń w pojeździe (jak aktuatory, procedury, a nawet kasowanie kodów DTC). Nie można odblokować modułu SGW za pomocą Multiecuscan. Jedynym narzędziem diagnostycznym, które może odblokować pełny dostęp do pojazdów, jest narzędzie fabryczne. Inną opcją jest fizyczne podłączenie narzędzia diagnostycznego do linii CAN za modułem SGW.
Modele 2018 z potwierdzoną obecnością SGW to: 500X / Renegade, 500L MCA, Doblo, Giulia / Stelvio. Moduł jest również obecny w niektórych pojazdach z końca 2017 roku.
Możesz uruchomić funkcję SKANUJ (która jest również dostępna w DARMOWEJ wersji Multiecuscan), aby sprawdzić, czy twój pojazd ma moduł SGW.
Z powyższego opisu wynika ,że jeżeli łączysz się ze sterownikiem to możesz wydawać polecenia
Z wcześniejszych wypowiedzi wynika, że @juri zmienił konfigurację brzęczyka pasów, więc modułu SGW nie ma.
-
Tak dźwięk pasów mam wyłączony, wszystkie test przechodzą prawidłowo ale właśnie osiowanie nie działa i zmiana w zakładce konfiguracji. musi być jakaś blokada. Na kopercie od kluczyka jest kod 8 symboli 1 litera i 7 cyfr więc ten kod nieprzyda się do alfaOBD.
-
Juri nie masz żadnej bloady. Gdybyś miał, to nawet byś nie wyłączył brzęczka pasów, nie połączył byś się z żadnym ECU. A jednak się
możesz połączyć i widzisz jakie są błędy w komputerach, itd.
Aby zmieniać konfiguracje auta jak dodanie np. DAB, czy dodanie kamerki cofania, czy dodanie przeciwmgielnych, czy np. zaprogramowanie kluczyków wymaga
kodu. I w każdym Fiacie tak było, tylko kiedyś przy kupnie auta dawali ten kod na takiej właśnie niebieskiej karcie CodeCard.
Później zaprzestali dodawania do wydawanego nowego pojazdu tej karty, ale można było podjechać do ASO i za 100 zł czy 150 zł również można było
uzyskać kod do swojego auta body computera.
A już niestety od pewnego czasu nie ma możliwości w ASO otrzymania kodu nawet odpłatnie, pozmieniały się im procedury i programy które nie wymagają klucza, aby obsługa go wpisywała, te orginalne programy w ASO same po połączeniu się z Body Computerem w aucie pobierają sobie same kod z serwerów Fiata.
Natomiast blokada SGW które występują w najnowszych autach powoduje, że z niczym nie można się połączyć przez ELM327, wasze komputery czy komórka na androidzie nie znajdzie żadnego ECU w aucie.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Juri nie masz żadnej bloady. Gdybyś miał, to nawet byś nie wyłączył brzęczka pasów, nie połączył byś się z żadnym ECU. A jednak się
możesz połączyć i widzisz jakie są błędy w komputerach, itd.
Aby zmieniać konfiguracje auta jak dodanie np. DAB, czy dodanie kamerki cofania, czy dodanie przeciwmgielnych, czy np. zaprogramowanie kluczyków wymaga
kodu. I w każdym Fiacie tak było, tylko kiedyś przy kupnie auta dawali ten kod na takiej właśnie niebieskiej karcie CodeCard.
Później zaprzestali dodawania do wydawanego nowego pojazdu tej karty, ale można było podjechać do ASO i za 100 zł czy 150 zł również można było
uzyskać kod do swojego auta body computera.
A już niestety od pewnego czasu nie ma możliwości w ASO otrzymania kodu nawet odpłatnie, pozmieniały się im procedury i programy które nie wymagają klucza, aby obsługa go wpisywała, te orginalne programy w ASO same po połączeniu się z Body Computerem w aucie pobierają sobie same kod z serwerów Fiata.
Natomiast blokada SGW które występują w najnowszych autach powoduje, że z niczym nie można się połączyć przez ELM327, wasze komputery czy komórka na androidzie nie znajdzie żadnego ECU w aucie.
no tak nowy amerykanski prezes to i wzorce rodem z amerykańskiej korporacji... abyś zawsze do nich przyjechał, nawet na skasowanie głupiej inspekcji, jak tak daje pójdzie to sie przeprosze z ładami :-(
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Nie ma potrzeby podawania CodeCard do tych czynności, za wyjątkiem programowania kluczyków :!: Na tej karcie jest również kod mechaniczny kluczyka:!: Wytłumacz zatem w jaki sposób, oczywiście bez CodeCard, włączyłem automatyczne światła drogowe:?: Może dlatego, że MES-em to robiłem :roll: AlfaOBD bym się nie odważył przestawiac czegokolwiek, w wielu miejscach bzdury dla mojego auta pokazuje. Dane były wysyłane do wszystkich modułów - tak działa osiowanie. W body ustawienie, odblokowanie kontrolki w zegarach, wyświetlenie odpowiedniej opcji w ustawieniach auta w radiu.
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Z tym idzie sobie poradzić.
-
Oferuję flaszkę za uaktywnienie w menu opcji pozwalającej wyłączyć światła dzienne...
-
Cytat:
Napisał
kjk
Oferuję flaszkę za uaktywnienie w menu opcji pozwalającej wyłączyć światła dzienne...
Na chwilę obecną jest dostępne tylko w AlfaOBD, ale w tym sofcie nie zamierzam nic kombinować, za dużo nieścisłości ma - nie wiadomo tak naprawdę co się przestawi. Z ciekawostek. Program pokazuje w dwóch miejscach konfiguracji body informacje o silniku. W jednym pokazuje 1.4, w drugim 2.0.
Gdyby było wiadomo, który bajt w konfiguracji proxy za dzienne odpowiada i jakie wartości przyjmuje, to spokojnie można z poziomu MES to zrobić.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Na chwilę obecną jest dostępne tylko w AlfaOBD,
Tyle to wiem, ale niektórzy już próbowali użyć tej opcji i niewiele z tego wyszło...
-
Cytat:
Napisał
kjk
Tyle to wiem, ale niektórzy już próbowali użyć tej opcji i niewiele z tego wyszło...
Jak już powyżej pisałem, nie odważę się użyć AlfaOBD do zmiany konfiguracji auta.
Jak dobrze pamiętam, jest opcja wyłączenia dziennych w MES. Nie ma jednak opcji wyświetlenia menu.