:) z moich obserwacji...te strzaleczki gora dol...pokazuja sie jak sie jezdzi delikatnie natomiast przy dynamiczniejszej jezdzie brak ich...tez szukalem co by je zdezaktywowac i nie znalazlem...czyli TTTM :)
To jest widok strony w wersji do druku
U niebrak, jak i polowy opcji dostepnych w instrukcji... >:(
A Twoje auto w jakiej jest wersji? I czy ta wersja ma wszystko co opisane w instrukcji czy tylko cześć rzeczy bo za inne trzeba było dopłacić? Nie rozumiem Twojego postu, uważasz ze powinieneś mieć w aucie wszystko co jest w instrukcji opisane? Jak za to zapłaciłeś to powinieneś mieć...
U mnie część opcji jest dostępna tylko gdy stacyjka jest w pozycji 1. Po uruchomieniu silnika są już niedostępne (zapewne aby nie bawić się nimi podczas jazdy). Sprawdź u siebie.
Ecodriving :) Przy 160km/h silnik ma 3500 obrotów na 6-tym biegu. Silnik jest do tego dostosowany, a dwumasa w TB dostaje mniej niż w TD. Gdybym biegi zmieniał przy 3tys, to w mieście na 2-gim biegu bym jeździł..., a na 4-tym pewnie PJ bym stracił (muszę sprawdzić prędkość na czwórce przy 3tys). Ważne jest aby czuć i znać zachowanie silnika i dostosowywać obroty i biegi do warunków (górki itp, wtedy inaczej się jeździ, co też ekonianka podpowiada - sugeruje redukcję).
Co do czytania w sieci - czytałem, w tym bzdury, że szkoda gadać. Znam zachowanie silnika i auta, więc wiem na co mogę sobie pozwolić, aby szrota nie zrobić.
Ważne jest, aby na wyższych biegach nie schodzić poniżej 1500 obr, tak jak i w wolnossaku 1.4 8V. Niżej pozwalam sobie tylko na jedynce (korki itp).
Mając Bravo T-jeta, zawsze starałem się nie mieć mniej niż 2000 obrotów, czyli biegi zmieniałem przy ok 3 - 3.5 tys.
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
To w pincecie z MultiAir Turbo jest bezzasadne i idiotyczne w trakcie normalnej jazdy. Dlaczego, to już napisałem. Kwestii wyrzucania pieniędzy wydechem poruszał nie będę.
Z drugiej strony. Jak w takim razie zmienia biegi automatyczna skrzynia dwusprzeglowa 6-tka, czy AT9? :smile:
Ja posiadam 1.4 95km i o takim silniku sie wypowiadalem. Sprobuj tym silnikiem ponizej 2000 jechac i jeszcze jak sie gorka trafi;)
Wysłane z mojego ZTE BLADE V7 LITE przy użyciu Tapatalka
@krowka1978
widzę, że w MultiAir jeat rozsądnie zestopniowana skrzynia biegów. W T-Jet zmarnowali potencjał tego silnika i jadąc na 6 biegu 120 km/h jest już 3tyś obr. Ogólnie jest mała różnica przełożeń pomiędzy 5 a 6 biegiem.
Niekoniecznie. Dla mnie jako prawie przepisowego użytkowanika najważniejsze jest aby auto na szóstym biegu bez redukcji przyspieszało płynnie od 75-80 km/h. Z takich moich doświadczeń -najczęściej na drogach szybkiego ruchu na skrzyżowaniach z podrzednymi trafiam na ograniczenia do 70. Zwolnienie do tych 75-80 sprawia że już ryzyko złapania na suszarkę jest niewielkie, wiec interesuje mnie taki zakres prędkości bez redukcji. I to w T-jecie mi odpowiada, rzadko latam powyżej 120-130 bo nie ma gdzie. I do takich zastosowań jest to zaprojektowane. Jak ktoś jeździ głównie po autostradach >140 to lepiej mu spasi jakas inna skrzynia/silnik.
Ale znaleźć coś, aby jeździć taniej niż T-jetem z LPG przy podobnej dynamice nie jest łatwo.