To jest widok strony w wersji do druku
-
2 załącznik(i)
No i wygląda na to że chiński wynalazek jest ok. Przyjechałem na parking HUD pokazywał 80, podłączyłem alfaobd (chwile trwało uruchomienie programu) i pokazywał 81-82 i rosło(auto stoi w miejscu na jałowych). Doszło do 86 przełaczyłem sie na HUD-a i HUD pokazał 87(na zdjęciach). Podczas jazdy widać wyraźnie że dochodzi do 80-81 po czym spada do 75-76 i tak w kółko. Czyli chyba dupnięty termostat albo design fail że termostat pracuje prawidłowo a czujnik od wody jest schładzany wpływem powietrza (stąd różnica kilku stopni) no ale chyba nie w silniku który ma >10 lat. Jest jeszcze kwestia samego alfaobd który pluł się że nie ma zarejestrowanego kodu ISO tego sterownika ale ostatecznie dane odczytał (cos sie pierdzieliło tylko z napieciem aku). Chyba że ktoś ma inna teorię. Jak woda doszła do tych 86 szacowana temperatura oleju wynosiła 89. Oczywiście wskaźnik wody w normie stoi elegancko od 70 (dokładnie 72) w poziomie tzn zapełniona połowa kresek (czyli jak dla mnie może go w ogóle nie być bo jest chuja warty)
-
1 załącznik(i)
Trochę głupio pisać samemu ze sobą ale dzielę sie wiedzą :)
Ze specyfikacji silnika T_jet (dla bravo) wynika że wszystko jest OK.
Termostat jest na 80'C nie na 88 "C.
Ale gdyby ktos z właścicieli T-jetów sprawdził, byłoby miło
-
Cytat:
Napisał
marx30
chyba dupnięty termostat albo design fail że termostat pracuje prawidłowo a czujnik od wody jest schładzany wpływem powietrza (stąd różnica kilku stopni)
Nie ma takiej możliwości, żeby czujnik temperatury płynu był schłodzony powietrzem. Czujnik jest "sondą", długości około 2-3cm, która wkręcona jest w korpus termostatu. Cały czas zanurzona w płynie.
Sprawdź, tak jak już wcześniej pisałem, przy jakiej temperaturze robi się ciepły gruby wąż powrotny do chłodnicy. Zakres zadziałania termostatu 86-90stC.
Dziś spróbuję w pincecie innym softem (dostałem z interfejsem) sprawdzić temperaturę. Trochę wkurzający jest fakt, że już na starcie pali się u mnie pierwsza cegiełka, a moim zdaniem powinna zapalić się od 50stC.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
marx30
Termostat jest na 80'C nie na 88 "C.
W 1.4 16V 86-90stC.
W MultiAir jest 80+-2stC.
W dizlach i 1.6 E-Torq też 88+-2.
Znalazłem info, że w T-Jet w Tipo też jest 88+-2stC - dokumentacja FIAT-a, podejrzewam błąd.
-
Tak sobie gdybałem z tym czujnikiem no bo co innego. Ale jak fiat podaje 80 'C w swoich papierach to wszystko wydaje się być OK. Widać turbobenzyny są na 80 -ciekawi mnie czemu bo w różnej "literaturze" piszą że właśnie w silnikach z doładowaniem jest tendencja do podnoszenia temperatury a żeby nie przgiąc stosuje się termostaty fazowe reagujące wcześniej.
A kolejna rzecz samego licznika- jeżeli u mnie przy 72 jest połowa to jak jest w wolnossaku. Jeśli inaczej to liczniki sa różne. A jeśli tak samo to ten cały zestaw wskaźników jest gadżetem gorszym od tego chińczyka
-
Cytat:
Napisał
marx30
Widać turbobenzyny są na 80 -ciekawi mnie czemu bo w różnej "literaturze" piszą że właśnie w silnikach z doładowaniem jest tendencja do podnoszenia temperatury a żeby nie przgiąc stosuje się termostaty fazowe reagujące wcześniej
Podejrzewam, że dlatego tak zrobiono, bo w układ chłodzenia wpięta jest turbina, która temperaturę ma jednak sporą. W moim przypadku mam odczucie, że silnik wyraźnie szybciej się nagrzewa niż w wolnossaku. Jest również chłodniczka oleju, chłodziwem jest oczywiście płyn chłodniczy.
-
Na bank sie szybciej nagrzewa. Przełączenie na LPG w wolnossaku mam na 25 stopni w T-jecie przełącza się przy 51. Przełaczają się mniej więcej w tym samym miejscu na drodze
-
Jeszcze zauważ, że ważny jest jaki odcinek jedziesz. Bo gdy termostat się otwiera, płyn z dużego obiegu, miesza się z płynem z małego. I możesz w początkowych fazach jazdy mieć skoki temp o te kilka stopni. Ja jeszcze porobię LOGI jak ogarnę gdzie się to robi w Piston. Ale z tego co obserwuję od wczoraj to temp. raczej się trzyma +/-3*C.
-
Tak czy inaczej wygląda na to ze nic sie nie spierdzieliło oraz że co ciekawe chiński wynalazek działa i nawet jestem z niego zadowolony. Nie wiem tylko czy nie odwrócić i nie wyświetlać na szybie (jest taka opcja).
-
Marx30 - możesz wkleić linki do tego zestawu który masz zamontowany? ew. na PW ?
-
Szukaj pod hud p9 u chinczykow na ali. A tych nieodwracalnych tzn dzialajacych jedynie jako hud(bo ten ma opcje normalnej pracy -jak widac ) jest tez w cholere sadze ze podstawowe uklady interfejsu maja takie same i beda z fiatem hulać. Sa bogatsze w cyferki ale wtedy troche choinka na szybie
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
Marx30 - możesz wkleić linki do tego zestawu który masz zamontowany? ew. na PW ?
Znalazłem na
WYŚWIETLACZ PROJEKTOR LED LCD HUD OBD2 P9 ZEGARY (7163104259) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
-
Tez mozna. Tylko cena... Wiadomo
-
Z aliexpress lepiej zamowic min 1/3 ceny zaoszczedzona.
-
Fakt pojechali trochę z ceną ... ale dzięki za link :-)
-
na ali poniżej stówki ale trzeba czekać