Ja ostatnio też wymieniałem olej wszedłem w komputer i wykasowałem (czy zmieniłem) serwis olejowy..
A czy jest to konieczne? Nie wiem..
Dla własnego spokoju tak zrobiłem..
Sent from my Pixel using Tapatalk
To jest widok strony w wersji do druku
Ja ostatnio też wymieniałem olej wszedłem w komputer i wykasowałem (czy zmieniłem) serwis olejowy..
A czy jest to konieczne? Nie wiem..
Dla własnego spokoju tak zrobiłem..
Sent from my Pixel using Tapatalk
...damazy61 możesz podać jaki olej i filtr zastosowałeś...dzięki (mój silnik teraz zalany olejem: Texaco Havoline Ultra S 5W-40)
...w którymś wątku było info co do "kasowania w komputerze" (poniżej to co sobie zapisałem, cytat):
"...Przegląd olejowy
Po wymianie oleju resetujemy w dwóch miejscach:
1. Silnik/Regulacje/Wymiana oleju (tylko dla wersji DPF)
2. Przegląd/Regulacje/Reset następnego przegląd km. Wszystko.
w "silniku" zerujemy wyliczony procent zużycia oleju,
w przeglądzie natomiast interwał wymiany/przeglądu w kilometrach.
Ja ustawiłem sobie np. interwał przeglądów na 15 tys. km i jest to mój death line bo wymieniam olej max. po 12 tys.
W przypadku gdy nie wyzerujemy tych parametrów komputer zacznie nam przypominać albo o przeglądzie albo o konieczności wymiany oleju
(migającą olejarką ale to wszyscy znacie z instrukcji)..."
Cześć, olej i filtr taki jak na zdjęciu.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...e521106ca5.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f8e5070d5c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...8beb600336.jpg
Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka
Kasowanie inspekcji olejowej jest ważne jak masz DPF. Komp wylicza degradacje na podstawie twojej jazdy itp. Dzieki temu mozesz mieć komunikat o wymianie oleju wcześniej niż wynika to z przebiegu. Co do miedzianej podkładki na korku spustowym, to jak nie jest zagnieciona to ja u siebie nie wymieniam.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Kolega właśnie pisał, że nie chce by mu kontrolki świeciły.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Jak nie chce to niech nic nie kasuje. Mi sie raz zapaliło o wymianie oleju olałem to i jak zgasło to już na dobre 40-50tysi i nic sie nie zapala;)
Oooo. Szkoda, że skasowałem bo bym zobaczył też. Te inspekcje w autach to taka ściema dla tych co wymieniają oleje po 30tk przebiegu. BMW mi sygnalizowało zawsze pomiędzy 25 a 30.
Odświeżę trochę temat ....
Nadszedł czas na wymianę oleju i oczywiście wymiana zrobiona ale......
Pojechałem do hurtowni która na miejscu robi wymianę no i się zaczęło, zaleli mi Motul 8100 x-clean+ 5w30.
Wcześniej mialem Motul 8100 x-clean 5w40 i było ok.
Po wymianie jakieś 300km było ok a później silnik zaczął jakoś dziwnie pracować, głośniej i jakby dostał delikatnych wibracji.
Na postoju na luzie jest fajnie cichutko a w czasie jazdy chodzi całkiem inaczej niż wcześniej.
Zastanawiam się czy to wina zmiany oliwy czy też coś innego zbiegło się w czasie.
Myślę jutro wrócić do poprzedniego oleju ale może to coś innego.?
Podróbka raczej odpada hurtownia jedna z lepszych w mieście,więc towar raczej pewny.
Dlatego nie wiem czy to wina zmiany z 5w40 na 5w30 zrobiła problem czy winy szukać gdzie indziej.
Szukać gdzie indziej. Jesli jestes pewien oleju to zmiana z 5w40 na 5w30 na pewno nie ma znaczenia. Sam jezdzilem na 5w30 potem 5w40 a teraz znow 5w30 bo za free dostalałem Liqui Moli..
Potwierdzam, szukać przyczyny gdzie indziej. Odkąd mam auto to zrobiłem już 3 wymianę i też mam owego Motula 5W30. Na początku miałem Motula, ale po jakichś 8 tyś. zaczęła mi świrować słynna "marchewa", więc wymieniłem na Motula 5W40 tak jak lali w ASO, ale po kolejnych ponad 8 tyś problem wrócił, więc wróciłem tak jak producent zalecił do 5W30 i także do wspomnianego Motula, a problem "marchewki" rozwiązałem czyszcząc czujnik w misce. Także jeżeli olej jest oryginalny to po prostu zbiegło się w czasie.
Dzięki za podpowiedzi.
Trzeba będzie przyczyny szukać gdzie indziej.