To problem występuje tylko w wersji 150-cio konnej?
Z tego co pamiętam, w Alfie również 8V było narażone na urwane klapy. W Fiatach nie ma tego problemu?
To jest widok strony w wersji do druku
Kamil
jak będziesz wyciągał kolektor, to poproś kolegę żeby zrobił zdjęcia kolektora w środku, zdjęcia klapek.
widziałem różne filmiki oraz zdjęcia kolektorów na stronach firm, które zajmują się wycinaniem klapek.
wszędzie klapki wyglądały inaczej niż w mojej wersji 2,4. nie wiem czy wersja 1,9 posiada inne klapy, czy na zdjęciach były pokazane klapy z poliftu, ja mam starą wersję.
co do pompy paliwa to jej koło, na którym siedzi pasek rozrządu można przykręcić do podstawy i samą pompę wyjąć. w wersji 2,4 ja jednak miałem problem z odkręceniem 2 śrub trzymających kolektor, dopóki nie zrzuciłem rozrządu i nie odkręciłem podstawy pompy paliwa.
:)
W sumie bez problemu, jest tylko jedno ale.
Kolektor będę wyciągał do czyszczenia, prawdopodobnie dopiero przy nastepnym rozrzadzie, za jakieś 50-60k km. Jeśli nie później, bo moje auto pozbawilem układu tłoczenia spalin w dolot, egr siedzi na swoim miejscu ale jest na zaslepiony całkowicie, w związku z czym możliwe, że nawet po takim przebiegu kolektora nie będzie potrzeby czyścić.
Pozatym nawet jeśli zrobiłbym zdjęcia to zobaczysz na nich tylko układ kanałów, nie mam juz klap, zostały wyrwane/nawiercone z mocowaniami, następnie otwory zaspawano. Ze zmyslnego układu klap w moim aucie został tylko silniczek, który zostać musiał żeby nie rzeźbic w ecu, z tego co pamiętam silniczek też chyba został wykastrowany, żeby się tam kiedys coś przypadkiem nie zahaczylo.
Będę miał na uwadze Twoja prośbę ;)
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
OK, to błędnie zinterpretowałem wypowiedz.
zrozumiałem że będziesz usuwał klapy.
jak wygląda zapchany dolot to wiem, czyściłem go własnymi łapami. bardziej ciekawi mnie jak wyglądają u innych klapy wirowe.
Witam. Ja 3dni temu wywaliłem klapy ze swojego plastikowego kolektora. Mam 1.9 16v z 2009r i 190000 km przebiegu. Kolektor był dobrze zawalony sadzą ale klapy chodziły dobrze. Rozrzadu nie trzeba ruszać blokujesz kolo pompy śrubkami i wyjmujesz pompe. Zaslepki 100zl pasują jak ulał bo firma robi je właśnie do tych plastikowych. Bebechy wywalasz a mechanizm sobie chodzi. 2 dni roboty pod domem bo dzień krótki.
Obejrzyj film „Czyszczenie kolektora ssącego alfa 159” w YouTube
https://youtu.be/L3tH7k8w03A tylko tu koleś nie usuwa klap.
Panowie po usunięciu klapek wirowych w cromie 1.9 150km autko zaczęło świstać na zimnym silniku, czy to może być związane z usunięciem tych klap ?
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
Możliwe. Nieszczelność na zatkanych otworach po mocowaniach klap. Albo na uszczelce. Albo źle złożony dolot, i ladujesz bary w atmosfere ;)
Jak mi strzeliła rura od ica na trasie to jakby nie świst to w sumie bym nie zauważył, dopiero jak się zrobiła dziura na 2-3 cm to zaczął kopcic i mulic, ale to tak subiektywnie, bo wtedy byłem po chipie i dopiero zapoznawalem się na nowo z autem.
Jak masz zaslepione otwory po klapach? Spawane, czy zaślepki?
Nie musisz cytować mojego posta, jeśli odpowiadasz pod nim :)
Na Twoim miejscu wziął bym sobie kogoś, odpalilbym auto, na ręcznym dla bezpieczeństwa, posadzilbym tego kogoś za kierownicą, żeby dodawał gazu, a ja w tym czasie zdjalbym osłonę silnika i słuchał skąd ten świst dochodzi.
Jeśli słyszysz go z zza kierownicy, to tym bardziej usłyszysz z zewnątrz zaglądając pod maskę - kwestia sprawdzenia skąd dochodzi i czemu.
sorry za te cytowanie ale niepotrzebnie kliknąłem odpowiedź heh
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
Myślę że przed wyjazdem w trasę powinieneś załatać dziure, a przynajmniej zlokalizować ją. Czy da się z tym jechać? Ciężko powiedzieć na odleglosc. 400km to nie wyjazd do sklepu po bułki, nie wiem czy bym się odważył nie upewniajac się co to.