To jest widok strony w wersji do druku
-
17 załącznik(i)
-
6 załącznik(i)
Koledzy użyłem innego programu wszystko jest bardziej widoczne. Komunikat o mieszance paliwa zmienia się co chwile z ubogiej na bogatą co może być przyczyną?
Załącznik 30617
Załącznik 30618
Załącznik 30619
Załącznik 30620
Załącznik 30621
Załącznik 30622
-
Sonda przed katalizatorem ma tak falować.
Masz zbyt wysokie ciśnienie w dolocie. Jeśli nie masz nieszczelności to bardzo możliwe, że masz przestawiony rozrząd.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
bzykol
Sonda przed katalizatorem ma tak falować.
Masz zbyt wysokie ciśnienie w dolocie. Jeśli nie masz nieszczelności to bardzo możliwe, że masz przestawiony rozrząd.
Gdzie szukać nieszczelności co może powodować podwyższenie ciśnienia bo rozrząd sprawdzany był dwukrotnie.
-
Na pewno na oryginalnych blokadach czy na chińskich/polskich? U mnie też macher przestawił rozrząd wg swoich blokad i potem dwa razy to sprawdzał. Niby u niego wszystko było dobrze, a jednak było źle.
Miałem jednak porównanie jak auto chodziło przed wymianą rozrządu i po. Sporo jednak czasu zajęło mi przokonanie się do wizyty w ASO i ustawienie faz na oryginalnych blokadach. Po tym zabiegu problemy zniknęły.
-
Cytat:
Napisał
frrrr!
...rozrząd sprawdzany był dwukrotnie.
Czasami warto odżałować te parę złotych na ASO (czego przykładem jest auto kolegi bzykol'a), by mieć pewność, że wszystko jest na prawdę OK.
-
W czwartek mam wizytę w ASO do tego czasu chce jeszcze posprawdzać kilka rzeczy. Jeżeli rozrząd przestawiony jest np. o pół zęba czy ma to wpływ na żywotność rozrządu ? Przejechałem na nim około 800 km.
-
5 załącznik(i)
Porobiłem dzisiaj kilka testów mianowicie skan całego samochodu i mam chyba uwalony komputer. Mógłby ktoś zerknąć na wykresy i parametry.
Skanowanie ...
Silnik (ECU)
Magneti Marelli IAW 5NF EOBD Injection
ISO Code: 0D 07 98 01 02
Nadwozie (BCM)
Body Computer Marelli MF
ISO Code: 40 83 8C 80 A4
Errors found:
B1029 - Linia szeregowa W
Wskaźniki (ICP)
Instrument Panel Visteon
ISO Code: 32 83 0E 01 19
Klimatyzacja (A/C)
Marelli climate control
ISO Code: 34 83 04 01 91
Errors found:
B1906 - Inf. zwr. nawiewu (stopy/klatka)
B1907 - Nastawnik klap (stop/klatka)
B1904 - Nastawnik mieszalnika (lewy)
Inne
Driver's Door BITRON
ISO Code: 86 07 04 80 E6
Inne
Passenger's Door BITRON
ISO Code: 89 07 83 80 68
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Dzisiejsze wykresy i parametry
Załącznik 30624
Załącznik 30625
Załącznik 30626
Załącznik 30627
Załącznik 30628
-
Skąd to przeświadczenie o uwalonym ECU? Przecież nie masz żadnych objawów.
A co to się tam działo w środku wykresu sond? Dodałeś gazu? Przepiął się na lpg? Ten wykres jest taki trochę do dupy, ale coężko stwierdzić czy to jest przyczyna czy skutek tego że Ci auto kuleje.
-
Samochód chodzi tak na biegu jałowym z zapaloną lampką właśnie tak kuleje gazu nie dodawałem. Myśle że mam uwalone ECU bo wykryło mi Errors found:
B1029 - Linia szeregowa W.
Wieczorem zrobię wykresy sond na biegu jałowym na rozgrzanym silniku i będę podnosić obroty.
LPG nie mam chce założyć jak już wszystko będzie cacy z samochodem.
Dziękuje bzykol że mi pomagasz.
-
Błędów wskazujących na uszkodzenie sterownika silnika nie widać. Masz tylko błąd w BCM czyli w Body Computer, który masz w schowku bezpieczników pod kolumną kierowniczą.
-
Dodawanie gazu podczas robienia wykresu sond nie ma sensu.
Wykresy sond robi się na wolnych. Dodawanie gazu nic nie wnosi i tylko zakłamuje obraz sytuacji.
-
1 załącznik(i)
Jak można go naprawić po najmniejszej linii oporu :wink: ? Chodzi o ten komputer ? Załącznik 30632 Czy uda się podmiana na inny z tego samego modelu samochodu? Zdjęcie przykładowe nie wiem co to za wersja samochodu.
-
Nie do końca rozumiem w jakim celu wrzuciłeś zdjęcie wyświetlacza. Chciałeś się pochwalić, o której godzinie zaglądałeś do skrzynki, czy komunikatem o otwartych drzwiach kierowcy? :D
Co do BCM, jeśli auto odpala i nie gaśnie podczas jazdy to się tym błędem nie przejmuj. Okazjonalne błędy w sterownikach tego auta to rzecz normalna, zwłaszcza przy słabym akumulatorze lub przy problemach z ładowaniem. Póki co, połączyć się z BCM, skasować błąd i zobaczyć po tygodniu jazdy czy pojawi się ponownie. Zamiana BCM na inny to zdaje się konieczność programowania u fachowca kluczy oraz immo - może być drogo.
Co do błędów w centralce klimy, to zostaw sobie ich wyjaśnienie na cieplejsze dni. Ogarniesz samemu na podwórku w kilka godzin oszczędzając sporo PLNów. Na razie polować na odpowiedni aktywator i łącznik na olx, najlepiej z anglika. Ja wydałem za kpl 40 zł, a nie ok. 200 zł. Wszystko działa bez zarzutu.
Te przygasające żarówki w lampach, to może być problem z alternatorem lub masą. Sprawdzić multimetrem ładowanie. Jak będzie cieplej ogarnąć skrzynkę bezpieczników obok akumulatora oraz wszystkie dostępne połączenia z masą (na skrzyni biegów, na podłużnicy). Ja o tym latem zapomniałem i teraz co jakiś czas muszę kasować błędy wywołane zbyt niskim napięciem w centralkach.
-
Ten błąd to chyba nie błąd otwartych drzwi tylko błąd zamka. Możesz sobie zrobić diagnostykę elm'em. Może gdzieś ma ułamany kabelek lub coś nie łączy.
Zabawa z podmianą body to może być dość droga rzecz właśnie ze względu na konieczność dekodowania immo.