To jest widok strony w wersji do druku
-
auto uzytkuje na krotkich trasach.wersja easy,sierpien 2017 sedan.to co pisze Tipex, jest bardzo prawdopodobne.myslalem o wymianie na varte czy boscha,ale w czwartek mam wizyte w aso u elektryka..popytam niech doladuja aku i sie zobaczy.dzis po nocnym postoju pierwsze odpalenie i trytytytytyty.aktualny przebieg 4200km
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
wymienial ktos aku?moze problem ma banalne rozwiazanie?Tipex akumulator zakupiony z autem jest nowy, ale doładuje go, dzieki za podpowiedz
-
Dlatego pytałem o napięcia, szczególnie podczas rozruchu ;-)
-
Auto stało 24h w garażu. Temperatura w środku -1.
https://youtu.be/BGGv3n6-IJY
Mierzyłem 2x bo za 1 razem miałem włączone światła mijania przy odpaleniu oraz nie patrzyłem na wskazówki zegarów - tylko na miernik. Za drugim razem już na ledach i patrzyłem na zegary.
Wszystko na filmiku widać. Spadek napięcia na aku do 9,1V przy światłach mijania a na ledach 9,36V. Z tego co czytałem to poniżej 10V nie powinno spadać. Wskazówki oczywiście tyrkotały i głupiały.
Jak naładuję akumulator to zmierzę jeszcze raz.
PS. Pięknie słychać kulku w garnku :cool:
-
Cytat:
Napisał
IT_spec
Spadek napięcia na aku do 9,1V przy światłach mijania a na ledach 9,36V. Z tego co czytałem to poniżej 10V nie powinno spadać
Dokładnie, poniżej 10V nie może spaść.
W ASO "popisali się". Nie powinno tak być, że klient wie więcej i na gwarancji sam musi szukać :roll: Ale jest jak jest niestety.
-
Jestem zielony z tymi miernikami na chlopski rozum..czy wymiana aku rozwiąże problem czy samo doladowanie? I jak doladuje to moze za jakis czas sytuacja sie powtórzy?wiec może lepiej kupic od razu nowy -może 55a
-
Kupić nowy aku zawsze zdążysz. Najpierw go podładuj i zobaczysz czy coś to da.
-
Aku trzeba przetestować, a nie bez sensu wymieniać ;-) Sprzedawcy akumulatorów mają stosowne testery. Gwarancji już nie masz?
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Dokładnie, poniżej 10V nie może spaść.
W ASO "popisali się". Nie powinno tak być, że klient wie więcej i na gwarancji sam musi szukać :roll: Ale jest jak jest niestety.
krówka, generalnie na ich pomiarach mogło być ok bo jednak musiałem dojechać do Pszczyny na serwis. Kilkanaście kilometrów tam jest. Poza tym temperatura nie była ujemna na zewnątrz więc też pewnie akumulator nie dostał od mrozu po tyłku.
Wczoraj próbowałem ładować aku ale mój prostownik nie działa. Po pracy podjadę na test akumulatora do lokalnego sprzedawcy.
-
W moim tipku po sobotnim podładowaniu akumulatora dzisiaj problem nie wystąpił.
-
Witam też tak mam jak samochód tydz. postał na mrozie lub jak postałem 30 minut z wlaczonym radiem i lampką i chciałem odpalic auto to tak samo.
-
Aku sprawdzony. Sprawny w 100%. Jedynie trzeba podładować. Gościu mi przy okazji sprawdził prostownik i powiedział ze jest ok. Podejmę sie kolejnej próby ładowania aku. Jest w 95% przekonany, że to pomoże.
-
mam to samo od paru dni, przebieg 5600
-
Mój od zakupu stoi w podziemnym garażu i problemu nie zaobserwowałem, ale w środku tygodnia byłem u rodziny i samochód nocował przez dwa dni na tych największych mrozach na zewnątrz. Codziennie rano przy pierwszym odpaleniu efekt taki jak u was.
-
potwierdzam, podładowanie akumulatora usuwa problem, chociaż to niewiarygodne by nowy akumulator tak się "wymrażał"
-
Piszcie jakiej firmy macie akumulatory. Nie chodzi o logo Mopar, bo producent też jest.