no w tipo od zapobiegania oderwania się koła (od nawierzchni, nie od auta :-)) jest osobny system działający zapewne w pakiecie z ESC
To jest widok strony w wersji do druku
no w tipo od zapobiegania oderwania się koła (od nawierzchni, nie od auta :-)) jest osobny system działający zapewne w pakiecie z ESC
Będą się obracały - nie bez powodu to poprawiono. Natychmiastowe działanie powodowało problemy - wystarczy szukać po forach relacji właścicieli GP - na oblodzonych podjazdach. Na szczęście GP posiada przycisk ASR OFF.
Tipek tez tzn ESP off
A abs stuka? Powinien gdy jedno kolo ma przyczepnosc. W alfie zwie sie to eq2 ze niby blokada dyfra elektroniczna. Czasem mi pomgalo wyjechac. Tutaj jakos inaczej ale wg opisu tez jest. No i jaką roznice robi wylaczenie esp?
Tutaj raczej ogranicza tylko moc auta. Zauważyłem natomiast zależność, że pod górkę się system włącza i działa - po chwili koła przestają się ślizgać mimo gazu w podłodze. Na równym terenie idzie do odcięcia i nie działa wcale ten system:)Pewnie związane to jest z bezpieczeństwem czy czymś takim;)
pozdrwiam
Przy poślizgu obu kół, przy jednym - nie. Cytat z instrukcji:
SYSTEM TC (Traction
Control)
System ten interweniuje automatycznie
w przypadku poślizgu jednego lub kilku
kół napędzanych, utraty przyczepności
na mokrej nawierzchni (aquaplaning),
przyśpieszania na drogach o śliskiej
nawierzchni, drogach pokrytych
śniegiem lub oblodzonych itp.
W zależności od warunków poślizgu
uaktywniane są dwie różne strategie
kontroli:
jeśli poślizg dotyczy obu kół
napędzanych, system ten interweniuje,
ograniczając moc przekazywaną przez
silnik;
jeśli poślizg dotyczy tylko jednego
koła napędzanego, uaktywnia się
funkcja BLD (Brake Limited Differential),
która automatycznie hamuje kołem,
które się ślizga (symulowane jest
zachowanie samoblokującego
mechanizmu różnicowego). Spowoduje
to zwiększenie przenoszenia momentu
napędowego do koła, które się nie
ślizga. Funkcja ta pozostaje aktywna
również w przypadku wybrania trybów
âSystemy częściowo wyłączoneâ
i âSystemy wyłączoneâ (patrz opis na
następnych stronach).
Na śliskiej nawierzchni jak oba koła tracą przyczepność to mimo pedała gazu w podłodze max obroty 3tyś. i miga ESP.
Blokada dyfra działa, tzn. w sensie jest reakcja ABS przy utracie przyczepności jednym kołem. Co nie znaczy że działa jak prawdziwa blokada mechaniczna.
I ja pokatowalem oponki. W mondeo 2005 rok esp zalaczalo się znacznie szybciej, nie do pomyślenia było zapiszczenie przy ruszaniu...
Po dzisiejszej jeździe na śliskiej ośnieżonej drodze mam wątpliwości czy u mnie działa system zapobiegający buksowaniu kół podczas ruszania. Ruszając z kopyta koła rolowały, obroty 3tyś/min. a samochód ledwo co ruszał z miejsca. Dziwne to, w innym samochodzie z tym systemem wyraźnie czuć, że jak koła zaczynają rolować to obniżana jest moc silnika i uślizg kół jest ograniczony.