To jest widok strony w wersji do druku
-
giannini - jak będę w Warszawie to chętnie skorzystam z oferty. Jednak skoro po Łodzi udało się bez problemu uzyskać mi takie spalanie to raczej po Warszawie także nie powinno być problemów. Łódź to jedno z bardziej zakorkowanych miast w tym kraju więc od Warszawy czy Wrocławia dużo się różnić nie będzie. Żeby nie było po Warszawie czasem jeżdżę i mam odniesienie.
piteros333 - na odcinku 5 km to nie ma co się dziwić takiemu spalaniu, masz niedogrzany silnik. Ja po Łodzi robię codziennie ok. 50 km, a jak testowałem Tipo to przejechałem ponad 60km, aczkolwiek nie jechałem przez godzinę w korku tylko normalna miejska jazda ze staniem na światłach.
-
ja dorzucam cały karton whiskey ;)
-
Cytat:
Napisał
solnik
Ostatnio miałem okazję się przejechać po Łodzi Tipo 1.4 120 KM. Przejechałem całe miasto aż do Zgierza i z powrotem. Spalanie wyszło mi średnio ok. 8L/100 KM. Przy czym nie zmieniałem biegów jak babcia tylko wyższy wrzucałem przy ok. 3500 obr. Naprawdę nie wiem jak można uzyskać w mieście spalanie rzędu 12L?
całe - tzn skąd w łodzi jechałeś do Zgierza - podaj godzinę i trasę - ja dzisiaj rano ok 8 jechałem od strony zgierza i wiecej stałem jak jechałem - dynamicznie to mógłbym sobie co najwyżej go popchać - generalnie zrobiłem swoim przez 14 miesięcy ponad 30kkm i średnie realne spalanie z tankowania LPG wychodzi mi 8.4 l / 50/50 trasa/miasto Łódź tak ,że myślę ze samo miasto może spokojnie jeśli jeżdzi się dużo w godzinach szczytu dać wynik 10-12L
-
Cytat:
Napisał
solnik
piteros333 - na odcinku 5 km to nie ma co się dziwić takiemu spalaniu, masz niedogrzany silnik. Ja po Łodzi robię codziennie ok. 50 km, a jak testowałem Tipo to przejechałem ponad 60km, aczkolwiek nie jechałem przez godzinę w korku tylko normalna miejska jazda ze staniem na światłach.
Silnik miałem dobrze dogrzany , bo na tych światlach stałem w korkach :smile:
-
Cytat:
Napisał
pawka
całe - tzn skąd w łodzi jechałeś do Zgierza - podaj godzinę i trasę - ja dzisiaj rano ok 8 jechałem od strony zgierza i wiecej stałem jak jechałem - dynamicznie to mógłbym sobie co najwyżej go popchać - generalnie zrobiłem swoim przez 14 miesięcy ponad 30kkm i średnie realne spalanie z tankowania LPG wychodzi mi 8.4 l / 50/50 trasa/miasto Łódź tak ,że myślę ze samo miasto może spokojnie jeśli jeżdzi się dużo w godzinach szczytu dać wynik 10-12L
No dobra, do Zgierza jechałem od Portu Łódź, około godz. 6:45 rano, głównie Pabianicka-Włókniarzy-Zgierska. Wracałem tą samą trasą około godz. 15:00-15:30 i raczej więcej jechałem niż stałem. Jak już wspomniałem wcześniej, jak się stoi w korkach to 12L może wyjść ale nie jak jedziemy w normalnym ruchu miejskim. Około 7:30 w Łodzi, rzeczywiście jest napchane samochodów ale po godz. 8 robi się już luźniej i można jeździć. Ja do pracy jeżdżę wcześniej specjalnie by uniknąć stania w korkach, mniejszy przez to jest stres i nie tylko przy tankowaniu :cool:
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
piteros333
Silnik miałem dobrze dogrzany , bo na tych światlach stałem w korkach :smile:
No dobra ale zanim ci się nagrzeje na tych światłach to jeździsz na zimnym, a wtedy komputer podaje więcej paliwa do cylindrów by szybciej nagrzać silnik, co zwiększa spalanie.
-
Cytat:
Napisał
solnik
No dobra, do Zgierza jechałem od Portu Łódź, około godz. 6:45 rano, głównie Pabianicka-Włókniarzy-Zgierska. Wracałem tą samą trasą około godz. 15:00-15:30 i raczej więcej jechałem niż stałem.
i wszystko jasne - jazda prawie jak w trasie - 20 kilometrowa trasa miejscami dopuszczalna prędkość 70 km/h /większośc jedzie tam 80-90/ - coś z 20 sygnalizacji i poza końcowym odcinkiem od granic łodzi do zgierza ulica szeroka o trzech pasach ruchu w obu kierunkach - no rzeczywiście jazda miejska - przejedz tą trasę na osi pabianicka - piotrkowska - kościuszki - zachodnia -zgierska /odległośc podobna/ wtedy będziesz miał jazdę po mieście i pewnie 10-12 litrowe spalanie
-
Jak na tak mały silnik to spalanie w mieście jednak jest duże, mówie tu o 120KM t-jet
Miałem seata leona sw 2016 TSi 1.2 110KM i w mieście brał max 8l/100km w trasie 5l/100km przy szybkości 120km/h no ale na 4 osoby to juz był słaby.
-
Cytat:
Napisał
pawka
i wszystko jasne - jazda prawie jak w trasie - 20 kilometrowa trasa miejscami dopuszczalna prędkość 70 km/h /większośc jedzie tam 80-90/ - coś z 20 sygnalizacji i poza końcowym odcinkiem od granic łodzi do zgierza ulica szeroka o trzech pasach ruchu w obu kierunkach - no rzeczywiście jazda miejska - przejedz tą trasę na osi pabianicka - piotrkowska - kościuszki - zachodnia -zgierska /odległośc podobna/ wtedy będziesz miał jazdę po mieście i pewnie 10-12 litrowe spalanie
Taa siur, rzeczywiście, jazda jak w trasie, ale ze staniem chyba na 30 światłach co kilkaset metrów. Przy czym dojazd do części świateł czasami na 3 tury, a potem wolna jazda wąskimi uliczkami Zgierza. Normalnie prawie autostrada do Gdańska. Abstrahując od nieco ironicznego tonu dodam, że to jest właśnie normalna jazda miejska i wówczas spalanie to 8L/100 km i nie powinno wynieść więcej, chyba, że ktoś zapitala do każdych świateł a potem i tak stoi czekając. Ponownie dodam, że 12L, a nawet i więcej to można spalić ale podczas kilkudziesięcio minutowego toczenia się w korkach. Wówczas takie spalanie jest normalne dla samochodu o tej masie i nie ma co narzekać, bo podjeżdżając po kilkaset metrów na 1 i 2 biegu spalanie chwilowe to 45L/100 km. Mniej to spali tylko auto na prąd.
-
A ja zapytam o taką rzecz: wiadomo ktoś kiedyś napisał że wskazania na kompie zużycia paliwa w tipo to nie rzeczywistość a przysłowiowy stan umysłu (tego samochodu- i jego twórców-chyba). Więc pytam: jazda z góry na biegu tzw hamowanie silnikiem- wskazania kompa chwilowego zużycia paliwa 2.0 l/100km. Więc czy komp faktycznie odcina dawkowanie paliwa na wtryski do zera? czy minimalnie dawkuje paliwo i wtryski chlapią delikatnie do silnika mimo że niema takiej potrzeby. Pytam bo nie wiem......
-
Cytat:
Napisał
solnik
Stojąc w korkach i podjeżdżając co chwila po kilka metrów to i owszem, ale przy normalnej, dynamicznej jeździe po mieście, nawet w godzinach szczytu spalanie nie powinno raczej przekraczać tych 8-9 litrów.
Właśnie wróciłem z "dynamicznej" przejażdżki po Warszawie. Zrobiłem całe 14.9 km , w jedyne 55 minut , ze średnią prędkością 16 km/h i średnim zużyciem 12,9l. Nawet z trzy razy udało mi się wrzucić czwórkę. Także nadal podtrzymuję moją propozycję z 8-9 litrami Wyborowej :smile:
Aha , nawet SS miałem włączony , żeby urwać jakieś dziesiąte litra.
-
Os wielu rzeczy to zalezy np. Cczy nagrzany czy nie. Jak kiedys sprawdzalem czasy wtrysku przy hamowaniu silnikiem to powyzej 3 tys odcinal calkiem w a potem cos tam chlapal
-
Cytat:
Napisał
giannini
Właśnie wróciłem z "dynamicznej" przejażdżki po Warszawie. Zrobiłem całe 14.9 km , w jedyne 55 minut , ze średnią prędkością 16 km/h i średnim zużyciem 12,9l. Nawet z trzy razy udało mi się wrzucić czwórkę. Także nadal podtrzymuję moją propozycję z 8-9 litrami Wyborowej :smile:
Aha , nawet SS miałem włączony , żeby urwać jakieś dziesiąte litra.
Współczuję, to jednak wolę Łódź. Przejazd około 20 km zajmuje mi 30 minut.
-
Weźcie poprawkę na fakt, ze jak ktoś ma non stop włączona klime to i spalanie większe ma...
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Weźcie poprawkę na fakt, ze jak ktoś ma non stop włączona klime to i spalanie większe ma...
W zimie klima? :smile: Ja spalanie sprawdzam na bieżąco,a nie raz od święta , autko jest świeże,więc jestem ciekawy.
-
Cytat:
Napisał
piteros333
W zimie klima? :smile: Ja spalanie sprawdzam na bieżąco,a nie raz od święta , autko jest świeże,więc jestem ciekawy.
Przecież klimatyzacja nie służy tylko to chłodzenia wnętrza , doskonale osusza powietrze i nie ma problemu z parowaniem szyb. Ja też cały czas mam włączone AUTO + A/C. Chyba , że jaram sobie szluga przy otwartym okienku , wtedy wyłączam A/C.