To jest widok strony w wersji do druku
-
W obecnej sytucji kiedy rząd walczy ze smogiem od dupy strony (czyt. ścigając kierowców) lepiej z wycinką ekologii nie ryzykować. Istnieją sprawdzone metody regeneracji filtrów. Koszt mniejszy niż wycięcie. Jak się szybko zapycha trzeba zrobić rzetelną diagnostykę układu wtryskowego.
-
Dziekuje za szybka odpowiedz, boch. A mozesz polecic jakis konkretny serwis do regeneracji dpfa na Dolnym Slasku? Czy wiesz, ile to moze kosztowac?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Dziekuje za szybka odpowiedz, boch. Mozesz polecic jakis konkretny serwis od czyszczenia dpfa na Dolnym Slasku? Masz pojecie, ile to moze kosztowac?
-
Polecić nikogo nie polecę bo nie korzystałem. Gładysek Bosch Diesel Service w Krakowie bierze za to ok. 500 zł.
Gładysek | Regeneracja DPF, Czyszczenie filtrów cząstek stałych
-
Jeszcze raz dziekuje za pomoc, boch.
-
Koledzy, planuję wyrzucenie klap wirowych, czy aby je usunąć potrzebna jest prasa aby usunąć swożnie na których się znajdują czy zrobię to w warunkach "garażowych" i pomoc zewnętrzna bedzie potrzebna tylko do zaspawania otworów? Lub czy jest możliwość wyjęcia klap i pozostawienia sworzni na swoim miejscu aby nic nie trzeba było spawać?
-
Ja miałem u siebie tak usuwane klapy, 2 niestety wcześniej się urwały co spowodowało uszkodzenie silnika. Pozostałe dwie zostały zerwane, a sworznie zostały na swoich miejscach.
Wydaje mi się, że również będziesz musiał odwiedzić jakiegoś "magika", który wyprogramuje klapy z komputera.
-
Klap nie trzeba wyłączać w kompie. Zostawiasz nastawnik i tyle. Ja ze swojego kolektora (plastik) też usunąłem. Dwóch już nie było (2 i 3). Resztę wyrwałem, otwory nagwintowałem i wkręciłem od zewnątrz śruby na kleju (czerwonym). Nastawnik został i pewnie sobie pracuje ładnie. Dodam, że najwięcej pracy zeszło mi z czyszczeniem kolektora (plastik jest nierozbieralny), bo w środku była masakra... U mnie nie trzeba było żadnych specjalistycznych narzędzi. Zerwałem klapkę i wyciągnąłem ośkę.
-
Ok wielkie dzięki za podpowiedzi :) dużo to roboty? 1 dzień wystarczy aby się z tym uporać?
-
Dzień, tak. Jak tego nie robiłeś, to weź poprawkę na to, że jest kupę rozkręcania. I lepiej nie zapomnieć jakiejś śrubki wkręcić... Aha, zaopatrz się w środki do czyszczenia kolektora. Płyn do mycia grilla jest bardzo dobry. Pozdrawiam.
-
Ja u siebie po kupnie auta chciałem wyciągnąć klapki, okazało się że są 3 jednej już nie było. Wyciągnąłem te 3 i tak jeździłem 2 lata aż w tamtym roku znalazła się 4... Efekt skrzywiony zawór, tłok do wymiany ;( Ehhh ten nieszczęsny wynalazek.
-
Je też to zbagatelizowałem, drogo wyszlo: naprawa głowicy (cylinder nr 3 zawory), wymiana turbiny (bo klapka przez nią przeleciała), czyszczenie + wymiana końcówki wtrysku (nr 3) i usunięcie reszty klap.
-
nieźle, przy jakim przebiegu?
-
-
to jest po potencjalnie, iluzorycznie, hipotetycznie ;) :) niemożliwe przy tym przebiegu z zaślepionym egr od tak małego przebiegu, a ponieważ jak wszystkie spekulacje wskazują na mniej zanieczyszczeń w dolocie po zaślepieniu egr które to nieczystości odkładając się na klapkach powodują ich urywanie. Urwanie klapy w takich warunkach przy takim przebiegu kładzie wszystkie te światopoglądy. Jak więc możliwe jest to że inne silniki jadą 300kkm bez urwania a tutaj przy takim przebiegu to ma miejsce, wygląda na to że albo przebieg jebutnie cofnięty, albo były jakieś trefne partie kolektorów ze źle przynitowanymi klapkami na co Fiat powinien zrobić kampanię, a nigdy nie przyznał się do tak poważnej wady konstrukcyjnej
-
Samochód z salonu (nowy), przebieg autentyczny (wiem, wstyd na diesla, ale tak z pracą wyszło 3 km od domu). Może "chip" pomógł, mam pewne anse do "tunera", że mnie o tym nie poinformował (wymieniał rozrząd przed "chipem").