To jest widok strony w wersji do druku
-
Pierwsze słyszę o blokadzie mocy samochodu. Przecież moc turbodoladowanego silnika nie zależy od jednego parametru typu "moc", silnik benzynowy musi utrzymywać mieszankę stechiometryczną. Jeśli faktycznie moc jest obniżona to nie pozostaje nic innego jak nowa mapa. Jednak taki tuner przed chipem powinien zrobić dokładna diagnostykę. Jeśli masz uszkodzony kolektor to do sprawdzania także turbina, bo pęka w pakiecie z kolektorem.
Spadek mocy może powodować zacięty zawór wastage, uszkodzona sonda lambda, nieszalnosc w dolocie lub wydechu czy uszkodzone turbo.
Bez dokładnej diagnostyki nie rób żadnych chipów, bo Twój silnik skończy na szrocie i będzie, że fiat to złom.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
-
Wczoraj wieczorem w koncu znalezlismy ogarnietego mechanika ,szkoda ze 50km od domu,który w koncu znalazl ,ze zawor upustowy jest do wymiany, na biegu jalowym ladowalo turbo ladnie do końcaa,a na biegu przy obciążeniu juz byl problem, nie ladowalo albo przeladowywalo i powiedzial,ze przez to sie dusi. Powiedzial zebysmy to wymienili i jeszcze umówiliśmy się z nim,ze zajrzy do rozrzadu bo niepodoba mu się jak ten samochód pali a po sprawdzeniu jak juz wszystko bedzie ok to jeszcze ma zrobic program i wzrost mocy w granicach 25% ,żeby bylo bezpieczne. Dziś zamowie zawor i zobaczymy czy to pomoze.
-
Widze ze te wszystkie diagnozy ktore do tej pory byly to takie troche z palca. W sumie doradzalem bo myslalem ze byly prawdziwe. Tak czy owak widze ze tak jak pisali koledzy KOBRA i moris10 to faktycznie wez zrob ten samochod na tip top a tego chipa to sobie moze odpusc. W sumie nie moja sprawa ale jak tak czytam to wszystko to moze jeszcze trzeba bedzie kupe pieniedzy zainwestowac zeby ten samochod jakos jezdzil a ten chip to faktycznie moze go zabic. Nie wiem kto chce robic ta nowa mape ale jezli zalezy mu tylko na pieniazkach to sie okaze ze musisz oddac auto na zlom. Sytuacja do glebokiego przemyslenia.
Sent from my SM-G7105 using Tapatalk
-
Prawda jest taka,ze polski handlarz kupil od Niemca "niesprawne" auto za grosze,bo tamtemu jak niemiecki serwis zrobil kalkulację naprawy,to chlop pewnie bral krople na serce...Wiec trzeba sie auta pozbyc.Dalej już wszyscy znają.Dlatego sugerowalem od razu wizyte do konkretnego mechanika, a nie naprawianie przez internet.Auto wrzuca w tryb awaryjny,wtajemniczeni wiedzą o co biega.
-
Cytat:
Napisał
MagdaM
Pod komputer juz podpinalam i wyszly tylko 2 bledy jeden to czujniki a drugi to "Marelli Body computer 8 FaultI5 " ale nie wiem co to za blad.
Jaki błąd czujnika? Czy przypadkiem nie spalania stukowego?
W bravie którą miałem przed bravo padł mi czujnik spalania stukowego - komp zmniejszał moc i samochód jezdził jak muł. W FES byl tylko błąd a żadna kontrolka się nie paliła. Po wymianie jak ręką odjął...
-
Stoi u mechanika i szuka przyczyny, jak będe wiedzieć co to ,to od razu napisze. Zawor upustowy wymieniony ale okazalo sie,ze to nie to i na szczęście udało się oddac.
-
Niech sprawdzi jeszcze MAP sensor, w tym silniku nie ma przepływomierza i to MAP jest wykorzystywane do obliczania ilość zasysanego powietrza.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
-
Okazało się,że w układzie dolotowym jest dużo nieszczelności-nie było wszystko dobrze poskręcane (pozostałość chyba po niemieckiej instalacji, podobno była jeden dzien w tym samochodzie i została wymontowana bo auto nie chciało jezdzic) i najwazniejsze to pekniety korpus turbiny i przypalone łopatki, więc ktoś kto wyzej napisal,ze jak peka kolektor wydechowy to ciagnie za soba turbo mial racje, teraz szukam korpusu bo nigdzie nie ma i przez to nie ma nawet jak rozpoczac regeneracji ;/