To jest widok strony w wersji do druku
-
No raczej problem. Ja zakupiłem nową roletę, bo moja jest wymęczona i brudna, ale jak pomyślę o rozkręcaniu to mi przechodzi chęć na rozkręcanie.
U mnie po zimie też zaczął się dach przycinać, ale kupiłem smar suchy i po zabiegu jest dużo lepiej. Smarowałem bez rozbierania, bo wężyk od smaru wszedł w szczelinę.
-
Cytat:
Napisał
Zielony
No raczej problem. Ja zakupiłem nową roletę, bo moja jest wymęczona i brudna, ale jak pomyślę o rozkręcaniu to mi przechodzi chęć na rozkręcanie.
U mnie po zimie też zaczął się dach przycinać, ale kupiłem smar suchy i po zabiegu jest dużo lepiej. Smarowałem bez rozbierania, bo wężyk od smaru wszedł w szczelinę.
U mnie wszystko jest z roletką OK pod kątem działania tzn. rozwijania i zwijania. Ale coś mi hałasowało i zauważyłem że z tą dziurkowaną tkaniną jest nie halo która się pozaginała. A i poprzeczna rurka od niej jest luźna. Pewnie jakoś się da to wykonać aby roletka została zamknięta a szyba się otworzyła. ASO pewnie wie.
Właśnie słyszałem o tym suchym smarze dobre opinie. Wężyk jest konieczny żeby tam dotrzeć do prowadnic.
-
Moja roletka jest brudna i kiedyś musiało spaść na nią trochę wody, bo są plamki korozji, które przebiły z rurki na którą jest nawinięta.
A smar to WURTH BIAŁY SMAR PÓŁSTAŁY HSW-100 i rurka z kompletu bez problemu weszła w szczeliny.
-
Cytat:
Napisał
Zielony
Moja roletka jest brudna i kiedyś musiało spaść na nią trochę wody, bo są plamki korozji, które przebiły z rurki na którą jest nawinięta.
A smar to WURTH BIAŁY SMAR PÓŁSTAŁY HSW-100 i rurka z kompletu bez problemu weszła w szczeliny.
O to smar zatem kupie na pewno taki sam jak ci się sprawdził, nada się tez pewnie do innych rzeczy.
Na teraz staram się roletki nie ruszać ale jak ostro czasem słońce świeci to mocniej się w aucie nagrzewa wtedy.
-
No i smar jednak kupiłem nieco inny https://allegrolokalnie.pl/oferta/wu...r-z-ptfe-300ml
Aplikacja jednak gdzieś tam w szczeliny do mnie nie przemawia. Ktoś smaruje mechanizm panoramy bardziej dogłębnie demontując w jakiś sposób te plastikowe maskownice? Może jakiś filmik ktoś ma?
Znalazłem dobre filmy, co prawda Bravo ale widać co trzeba mimo iż nie rozumiem co chłopaki mówią ;)
https://www.youtube.com/watch?v=NboDbvYK8EU
https://www.youtube.com/watch?v=tYE3FtbVkrk
-
Witam walczę z szyberdachem w Cromie i mam kilka pytań. Czy w swoich autach pod przednią lampką podsufitową macie wolne dwie kostki, nie podpięte do niczego?
Czy ktoś zlokalizował czujnik halla o którym pisze w serwisówce ten od zabezpieczenia np. przycięcia czegoś szyberdachem?
Dodam że u mnie dach niedziała wcale. Jak podam zasilanie bezpośrednio na silniczki to i dach działa i roletka też. Jest ktoś w stanie powiedzieć jaki sygnał wysyła BCM do sterownika dachu, są dwa sygnały jeden prędkości a drugi jest napisane "odwrócony" ale co to znaczy nie wiem.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Zawaś
Ktoś smaruje mechanizm panoramy bardziej dogłębnie demontując w jakiś sposób te plastikowe maskownice?
Pytasz o te zewnętrzne pod relingami?
One są wciskane, bez problemu je się demontuje. Jestem w trakcie demontażu całego szyberdachu do wyczyszczenia i przesmarowania. Prosta robota.
-
Reverse to nie tylko odwrócony i w tym wypadku nalezy to tłumaczyć jako powrót, odwrót, zwrotny lub wsteczny.
-
Cytat:
Napisał
iron64
Reverse to nie tylko odwrócony i w tym wypadku nalezy to tłumaczyć jako powrót, odwrót, zwrotny lub wsteczny.
Dobrze, tłumacz go jak chcesz ale ja pytam o typ tego sygnału? Czy jest to sygnał 0-1? Według serwisówki to BCM "zezwala" na uruchomienie bądź nie dachu. Chyba że napisali tam głupoty jak z czujnikiem halla.
-
Cytat:
Napisał
piotrek.woj83
Pytasz o te zewnętrzne pod relingami?
One są wciskane, bez problemu je się demontuje. Jestem w trakcie demontażu całego szyberdachu do wyczyszczenia i przesmarowania. Prosta robota.
Tak. Na filmikach które wstawiłem wyżej widać jak to podobnie wygląda w Bravo. Czy w Cromie trzeba do tego najpierw demontować relingi?
Wrzucisz zdjęcia? Manual by się przydał na forum jak to wykonać :wink:
-
Tak relingi denomtujesz następnie pod listwę wkładasz nóż lub cienki śrubokręt i wypinasz. Nie wiem jak tu się wrzuca fotki bo bym wrzucił jak wygląda listwa od wewnątrz i uchwyt na aucie. Na tutotrial nie mam czasu. Chcesz to wyślij mi swój email to wyślę Ci fotki w wolnej chwili.
-
No właśnie ten demontaż relingów podwaja robotę bo tak by było spoko jak w Bravo. Który rok masz Cromy?
-
Każdy reling przykręcony jest na 5 śrubek, o ile wszystkie są. Demontaż trwa 10 minut. Zdjęcie maskownic na relingach to dosłownie chwila. Nie ma to znaczenia który rok. Dzień pracy i dach mam opanowany w najmniejszych szczegółach, łącznie ze sterowaniem elektrycznym oraz sygnałami z BCM. Ogólnie prowadnice i cały system tego dachu to porażka, przez nie wyczyszczone prowadnice i nie zakonserwowane jak należy został uszkodzony silniczek szyberdachu a dokładniej zębatka. Teraz nawet gdy wszystko jest wyczyszczone i zakonserwowane silniczek i tak przepuszcza na zębatce.
-
2 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
piotrek.woj83
Każdy reling przykręcony jest na 5 śrubek, o ile wszystkie są. Demontaż trwa 10 minut. Zdjęcie maskownic na relingach to dosłownie chwila. Nie ma to znaczenia który rok. Dzień pracy i dach mam opanowany w najmniejszych szczegółach, łącznie ze sterowaniem elektrycznym oraz sygnałami z BCM. Ogólnie prowadnice i cały system tego dachu to porażka, przez nie wyczyszczone prowadnice i nie zakonserwowane jak należy został uszkodzony silniczek szyberdachu a dokładniej zębatka. Teraz nawet gdy wszystko jest wyczyszczone i zakonserwowane silniczek i tak przepuszcza na zębatce.
O rok auta pytałem z ciekawości czy masz FL czy przed.
W Bravo nie ma relingów i jest odrobinę łatwiej. W Stilo miałem SKYWINDOW który składał się z indywidualnych szklanych paneli. Mechanizm nieporównywalnie bardziej skomplikowany. Tam było zdecydowanie łatwiej dostać się np z sylikonem w sprayu i przesmarować mechanizm.
W Cromie mechanizm jest praktycznie cały ukryty. Poprzedni użytkownicy na pewno nic nigdy nie smarowali bo trzeba coś tam porozbierać a teraz ty masz tego efekty.
Zastanawiam się czy tą przednią uszczelkę da radę wymienić? Ona na końcach sprawia wrażenie jakby była za krótka o kilka cm. Na jednym zdjęciu widać jaki koniec jej jest rozszczypany.
Aby zdjąć relingi wystarczy zsunąć uszczelkę i odgiąć podsufitkę czy trzeba rączki wykręcać?
Miałem się za to brać u siebie ale chyba zaczekam do wiosny :)
-
Jak odsuniesz dach to uszczelkę wymienisz, relingi są z zewnątrz przykręcane. Zdejmujesz osłonki z przedniej, środkowej, tylnej części relingu i pod nimi masz śrubki.
-
Czego użyłeś do przesmarowania mechanizmu?