To jest widok strony w wersji do druku
-
Myślę że w tym temacie wielu z nas się przyda:
Kalkulator doboru felg do opon
Polecam jak ktoś ma taką możliwość mieć 2 komplety kół (na zimę i na lato). Wygoda i oszczędność pieniędzy. Ostatnio w salonie byłem z ciekawości zapytać się o koszt wymiany 17" na zimowe to mi zawołali 100 zł (alufelgi) i tak 2 x w roku to mamy 200 zł. A tak trochę ruchu na świeżym powietrzu, podnoścnik klucz do kół i gotowe. Na spokojnie 2h max. Jak się człowiek zepnie to można w 10-15 min opony wymienić na podwórku.
Ktoś z was wspomniał że kupił Nokiany wr d4. Nie ukrywam że to moje marzenie mieć te opony.
-
Nokiany WR D4 są super, nie narzekam ;)
Jest tylko jedno ale. Przy profilu 55 nie mają rantu ochronnego. Jak to wygląda przy niższych profilach, to nie wiem.
-
Ja też już kilka razy chwaliłem te Nokiany.To moje pierwsze zimówki na których dobrze mi się jeździ.
-
Zakupiłem felgi stalowe 15' i właśnie NOKIANY WR D4 195/65 - przyjdzie zima zobaczymy ile są warte...
-
Prawdopodobnie na drugi tydzień odbiór Tipka i zbliża się zima i jakąś decyzję co do opon trzeba podjąć ,8 lat temu po kupnie Linea zakupiłem felgi stalowe i opony zimowe za ok 2 tyś ,mam warunki do przechowania i zmiany kół samemu ale na tym interesie straciłem że samemu zmieniałem ,przez 8 lat max zapłaciłbym za wymianę ok 1 tyś bez brudzenia się ,czytałem i słyszałem, w rodzinie tez od roku kupił sobie markowe opony całoroczne i po problemie ,też zastanawiam się czy nie sprzedać fabrycznych opon a kupić opony całoroczne i mieć spokój ,robię rocznie ok 12 tyś km z czego zimą lokalnie bez dalekich wyjazdów ok 2 tys ,mam jeszcze czas na zastanowienie ale co powiecie na to
-
Ja zawsze porównuję opony w aucie do butów - nie ma obuwia w którym dało by się chodzić cały rok.
Chociaż z drugiej strony patrząc na ostatnie zimy jeśli nie wybierasz się w góry zimą to opony uniwersalne nie są złym pomysłem.
Tylko jak sprzedać te nowe z auta i za ile...?
-
Ja polecam też Goodyear Ultra Grip 9 aktualnie jeżdżę na UG 7+ wcześniej miałem UG 7 i są to naprawdę świetne opony zimowe i do tego ciche. Widzę że te Nokiany dobrze hamują na mokrym asfalcie Ultra Grip są jednak świetne jak ktoś jeździ po śniegu, w górach jeszcze ani razu nie musiałem zakładać łańcuchów. Jeździł koś się z was na jednych i drugich ? Przed zimą też będę kupował nowe oponki do Tipo i taka opinia była by dla mnie bardzo pomocna.
-
Ja osobiście jeżdżę na całorocznych od 3 lat, i to nie na jakiś super premium tylko Dębica. Jak w lato taki w zimie i deszczu sprawują się bardzo dobrze.
W listopadzie zamawiam nowe Tipo, fabrycznie na oponach M+S Goodyear Vector 4Seasons G2, dopłata do 16" - 500zł a do 17" - 600zł.
Mieszkam w okolicach Bielska-Białej i nie mam najmniejszych problemów w zimie, a wierzcie że drogi nie są idealnie odśnieżane, przejazd ze Szczyrku do Wisły, czy z Bielska do Międzybrodzia przez Przegibek, jak i wyjazd na górę Żar nie stanowi żadnego problemu. Do pracy też jadę rano jako pierwszy przed pługiem, i też nie mam problemu.
-
Przeoczyłem temat jak zamawiałem auto co do opon całorocznych ,może pogadam jak pojadę po papiery czy jeszcze byłaby taka możliwość za dopłatą
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Nokiany WR D4 są super, nie narzekam ;)
Jest tylko jedno ale. Przy profilu 55 nie mają rantu ochronnego. Jak to wygląda przy niższych profilach, to nie wiem.
Większość opon letnich i zimowych ma rant ochronny począwszy od profilu 50 i mniejszego. Część producentów oczywiście daje już rant dla profilu 55, ale to nie jest standardem. Czyli 99% opon których profil jest mniejszy lub równy połowie szerokości opony ma rant ochronny. Stąd wspomniany Nokian wr d4 takiego rantu nie ma.
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
Ja polecam też Goodyear Ultra Grip 9 aktualnie jeżdżę na UG 7+ wcześniej miałem UG 7 i są to naprawdę świetne opony zimowe i do tego ciche.
Mam podobne zdanie na temat Goodyeara ultragrip 9, który jak podaje blog (Goodyear UltraGrip 9 - fantastyczna dziewiątka - Wulkanista.pl) pojawił się na rynku od 2014. Jeszcze w tym samym roku zgarnął mnóstwo nagród w testach opon zimowych. Mimo iż bieżnik ma już swoje lata cały czas znaleźć go można w top 5 najlepszych zimówek. Świetna na śniegu, cicha, krótka droga hamowania.
Jedyne co mnie zastanawia to czy goodyear podobnie jak wcześniej nie wystrzeli w tym roku z modelem Ultragrip 9+ podobnie jak chyba miało to miejsce z wersją ultra grip 7 i 8. Rodzi się więc pytanie czy czekać na nowość czy kupować.
-
Poleci ktos jakies sklepy z felgami stalowymi 15 do Tipo w dobrej cenie i przyzwoitej jakosci?
-
Musisz kupi niemieckie za ok 180zl i uważać na chińskie podróbki... Wyboru tu raczej nie ma za dużego...
-
brylancik13 na 1 stronie masz link do sklepu podany przeze mnie.
-
Czyli te za 152 brutto nię będą jakieś chinole? Można brać z czystym sumieniem?
-
:) zamowilem felgi stalowe 15" na znanym portalu aukcyjnym nie uzywane nowe oczywiscie 5x98 ale z et 39 :) moim zdaniem w dobrej cenie...we czwartek beda u mnie :) zobaczymy co kupilem :) ...