To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
steyr
Samym chipem na dzień dobry tracisz gwarancję, w tych modelach do chipu należy ingerować mechanicznie w sterownik silnika.
A kto będzie o tym wiedział ? Sterownika nie rozkuwasz kilofem, tylko rozkręcasz połówki i rozklejasz. Po modyfikacji nakładasz uszczelniacz i skręcasz ponownie. Jak jest to zrobione dokładnie, to nie ma żadnych śladów. Jedynie ASO może Ci spier....ć program, próbując wgrać aktualne/zmodyfikowane fabryczne oprogramowanie do tego silnika.
Cytat:
Napisał
srasquasz
Jadąc ~75km/h na 5 biegu mam ok 2100 obrotów a na 6 prawie 2000 - powinno być dużo mniej i mnie to denerwuje bo na autostradzie jadąc 140 obroty są bardzo wysokie.. ;/
To nie Diesel, tak będzie. Przy 140km/h jest około 3300 obr więc tragedii nie ma. Wydłużając przełożenie główne w skrzyni zamulisz ten samochód i przestanie przyspieszać, nie pomoże nawet chip na 200KM. Po programie obroty mocy max i momentu max prawie się nie zmieniają , a nawet nieznacznie rosną.
-
-
Cytat:
Napisał
giannini
A kto będzie o tym wiedział ? Sterownika nie rozkuwasz kilofem, tylko rozkręcasz połówki i rozklejasz. Po modyfikacji nakładasz uszczelniacz i skręcasz ponownie. Jak jest to zrobione dokładnie to ma żadnych śladów. Jedynie ASO może Ci spier....ć program, próbując wgrać aktualne/zmodyfikowane fabryczne oprogramowanie do tego silnika.
To nie Diesel, tak będzie. Przy 140km/h jest około 3300 obr więc tragedii nie ma. Wydłużając przełożenie główne w skrzyni zamulisz ten samochód i przestanie przyspieszać, nie pomoże nawet chip na 200KM. Po programie obroty mocy max i momentu max prawie się nie zmieniają , a nawet nieznacznie rosną.
Najbardziej mnie interesuje (jeżeli to możliwe) zmiana samego biegu 6 ewentualnie jeszcze 5 bo one mogłyby być dłuższe. Pierwsze 4 mi pasują
-
Cytat:
Napisał
srasquasz
Najbardziej mnie interesuje (jeżeli to możliwe) zmiana samego biegu 6 ewentualnie jeszcze 5 bo one mogłyby być dłuższe. Pierwsze 4 mi pasują
Dokładnie takie mam przemyślenia, biegi 1-5 są ok, ostatni powinien natomiast być o wiele dłuższy. Służący nawet nie tyle do przyspieszania, co raczej utrzymania prędkości na autostradzie oraz obrotów na rozsądnych poziomach. W poprzednim aucie na ostatnim biegu przy 140km/h obroty były na poziomie 2100-2200 I odpowiadało mi to znacznie bardziej.
-
Pewnie miałeś ropowoza jak ja... brakuje 7 biegu do toczenia się z niskimi obrotami...
-
Mogli dać trochę dłuższe przełożenie wałka głównego i skrzynia byłaby w tedy odpowiednio ze stopniowana, zgodnie z panującym eco-trendem.
-
Cytat:
Napisał
kartonik
Mogli dać trochę dłuższe przełożenie wałka głównego i skrzynia byłaby w tedy odpowiednio ze stopniowana, zgodnie z panującym eco-trendem.
I przyspieszenie 0-100 km/h w jedyne 15 sekund :smile: To prawie jak mój podłubany maluch.
-
Może miałbyś nawet lepsze przyspieszenie bo setkę osiągnął by na 2 biegu :smile:
A tak poważnie to chodziło mi o kilkuprocentową zmianę przełożenia a nie dwukrotną.
-
To ma ktoś z Was pomysł czy da się ten 6 bieg zmienić czy trzeba cała skrzynie (wszystkie biegi)
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Pewnie miałeś ropowoza jak ja... brakuje 7 biegu do toczenia się z niskimi obrotami...
Dzie, Panie. Prawilnie, benzyna. Stare bmw silnikiem 2.5. Na autostradzie cud miód orzeszki. Teraz ma status weekendowozu.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Megane IV z 1.2 tce 130KM ma takie obroty przy 140km/h.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
srasquasz
To ma ktoś z Was pomysł czy da się ten 6 bieg zmienić czy trzeba cała skrzynie (wszystkie biegi)
Podpytaj serwisy które trudnią się tylko w skrzyniach biegów, wszystko jest możliwe tylko pytanie jaki będzie koszt i czy ktoś się tego podejmie.
-
W bravo2 z tjetem , wymieniali tryb odpowiadajacy za 6 na jakis inny z astry III i obudowe skrzyni. Na 6 biegu bylo 2600 obrotow. Skrzynia chyba m32 ^^
-
W M32 miało to sens zwłaszcza przy jej remoncie:smile:
-
4 załącznik(i)
No dobra, trochę przejrzałem danych i znalazłem jakie skrzynia C635 w Tipo ma przełożenia. Skrzynia występuje w Fiatach, Alfach itp., więc jak ktoś ma ochotę poszperać, to pewnie znajdzie inne koła zębate. Trzeba tylko chcieć i mieć trochę czasu, mnie się nie chciało. To stworzyłem na szybko, na podstawie arkusza w którym dobierałem przełożenia do skrzyni 5 biegowej w moim maluchu.
Kurwa nie mogę dodać pliku Excelowego XLS :mad:, chwila cierpliwości CDN...
Więc tak:
plik "Tipo oryginał" to seryjna skrzynia C635 w t-jet. Założeniem jest 140km/h na 6 biegu.
plik "Tipo gówne diesel" to seryjne przełożenia wszystkich biegów , a zmienione jest przełożenie główne z C635 z MTDJ
plik "Tipo mod 6 diesel" to seryjne przełożenia 1-5, seryjne główne, a zmieniona 6 z C635 z MTDJ. Myślę że nie dało by się na tym jeździć, chyba że w bezwietrzną pogodę i drogą o nachyleniu max 0,05% :smile:
A na koniec taka ciekawostka, jeżeli by pominąć wszystkie opory ruchu i udało by się dokręcić na 6 biegu silnik do obrotów mocy maksymalnej, powinien pójść 223km/h :smile:
Załącznik 34905
-
Na pewno przydałaby się nieco mniejsza zębatka 6 biegu. Byłoby ciszej i ciut oszczędniej ,chociaż do 160 kmh hałas IMHO nie zabija. Z drugiej strony...podoba mi się przyspieszenie Tipka na 6 biegu. Po wyprzedzaniu na autostradzie szybko wraca do prędkości podróżnej :) .