To jest widok strony w wersji do druku
-
3 załącznik(i)
Lambda za katalizatorem robi sobie jaja, długi czas reakcji i powtarzające się w logach "płaskie" sekwencje mogą wskazywać na zużycie/zabrudzenie sondy (osobiście stawiam na tą drugą opcję, ale nic sobie nie dam uciąć).
Załącznik 28229
Zielona ramka - OK
czerwona - WTF?!?
Załącznik 28230
coś jest nie teges z zapłonem, zastanawiam się co i jak zlogować żeby było widać to co chcę.
BTW: czujnik temperatury powietrza jest gdzie? trochę ciepłe ono jest, ale w granicach normy.
Załącznik 28231
-
Druga sonda o ile wiem, powinna mieć w miarę prosty wykres po osiągnięciu temp roboczej (closed loop).
Zielona ramka: ruszam z terenu garaży, szybka jedynka, but na dwójce, trochę wolniej trójka
Czerwona ramka: zapinam czwórkę bo i tak mam ograniczenie prędkości i toczę się w stronę korka, przed wjazdem na estakadę :) tam osiągamy obroty jałowe (188 sekunda) i ogień bo udało się wbić w lukę ;) nie ukrywam, że na zimnym nigdy nie kręcę powyżej 3 tysi, ale że logi się robiły, postanowiłem sobie pozwolić, dlatego podszedłem pod 4 tyś. Inna sprawa że przy tej temp na dworze i fakcie że auto nocuje w garażu, w tym miejscu mam już jakieś 70 stopni na blacie, więc jaki zimny silnik :)
Czujnik temp powietrza jest w kolektorze, więc temp silnika dość mocno go ogrzewa. Pamiętaj że przepustnica też jest podgrzewana płynem chłodniczym.
-
Cytat:
Napisał
Mad_Maxs
Druga sonda o ile wiem, powinna mieć w miarę prosty wykres po osiągnięciu temp roboczej (closed loop).
Nie aż tak prosty, i w logu są sekwencje kiedy sonda daje płaski wykres a potem reaguje normalnie (jak dla mnie) po czym znów przestaje reagować. Teoretycznie jest to możliwe, w praktyce nie podoba mi się.
Do logu:
- obroty
- sonda 2
- wtrysk
tylko te trzy parametry, na postoju, ciepły silnik, i obroty zwiększaj poooowoooli tak żeby pomiędzy 1000 a 4000 był co najmniej kilkanaście pomiarów. A potem kilka szybkich zmian obrotów dla porównania.
Czujnik spalania stukowego zloguj dla każdego cylindra osobno, tylko obroty silnika kąt zapłonu i napięcie czujnika.
-
Cytat:
Napisał
ata
- wtrysk
w sensie czas wtrysku ?
Cytat:
Napisał
ata
dla każdego cylindra osobno, tylko obroty silnika kąt zapłonu i napięcie czujnika
czyli w sumie 4 logi z tego będą. Też na postoju??
Cytat:
Napisał
ata
Nie aż tak prosty, i w logu są sekwencje kiedy sonda daje płaski wykres a potem reaguje normalnie (jak dla mnie) po czym znów przestaje reagować.
Coś w tym jest, ale jak widzisz, trasa tego logu jest mocno specyficzna. Zaraz porównam to sobie z obrotami, może odkryję kiedy jak się zachowuje (hamowanie, idle, przyśpieszanie, itp).
//EDIT:
Widzę zależność. Druga sonda stoi, gdy i auto stoi ;) tzn. jak np. stoję w korku, na światłach itp, a jej wykres osiągnął już szczyt (widzisz jak od zera rośnie sobie pomału w czasie), to gdy auto jedzie, sonda oscyluje, ale gdy się zatrzymuje na światłach, to jej wykres stoi.
Z dzisiaj masz wykres, a raczej log z mieszanek zestawiony z obrotami, i widać ładnie że jak jadę to zmienia się jej wartość, a jak stoję to już pokazuje prawie stałe wartości
-
Cytat:
Napisał
Mad_Maxs
w sensie czas wtrysku ?
Dokładnie tak
Cytat:
Napisał
Mad_Maxs
czyli w sumie 4 logi z tego będą. Też na postoju??
Obojętne, chociaż chyba lepiej w ruchu (większy zakres zmian obciążenia).
Cytat:
Napisał
Mad_Maxs
Coś w tym jest, ale jak widzisz, trasa tego logu jest mocno specyficzna.
Dlateoo chcę w logu i obroty i sondę ;-)
-
"Widzę zależność. Druga sonda stoi, gdy i auto stoi tzn. jak np. stoję w korku, na światłach itp, a jej wykres osiągnął już szczyt (widzisz jak od zera rośnie sobie pomału w czasie), to gdy auto jedzie, sonda oscyluje, ale gdy się zatrzymuje na światłach, to jej wykres stoi.
Z dzisiaj masz wykres, a raczej log z mieszanek zestawiony z obrotami, i widać ładnie że jak jadę to zmienia się jej wartość, a jak stoję to już pokazuje prawie stałe wartości"
-
Cytat:
Napisał
Mad_Maxs
Z dzisiaj masz wykres, a raczej log z mieszanek zestawiony z obrotami, i widać ładnie że jak jadę to zmienia się jej wartość, a jak stoję to już pokazuje prawie stałe wartości
Ten "2017.0531 sondy" ? u mnie nie działa, to znaczy pokazuje się wykres tylko dla "sonda 1". Natomiast log "wszystko" jest bezużyteczny, ponieważ przepustowość interfejsu nie pozwala logować więcej niż 2-3 parametrów w czasie rzeczywistym.
-
Ten 2017.05.31 sondy, otwórz sobie np. excellem :) wiem że fes/mes pokazuje tylko wykres obrotów, bo nie da się zwizualizować stanu mieszanki :)
-
1 załącznik(i)
Logi o które prosiłeś :)
Załącznik 28238
-
Sprawdziłem kwestię, którą poruszyliśmy wcześniej i potwierdzam, że podczas hamowania silnikiem, czas wtrysku wynosi 0 ms, a więc sonda przed katem, również daje płaski wykres :)
Zobacz na co trafiłem w czeluściach internetu:
http://www.fiatforum.com/fiat-boo-ar...1-6-marea.html
Może to 700 to jednak prawidłowa wartość obrotów jałowych?? A książki się mylą?
-
Cytat:
Napisał
Mad_Maxs
Może to 700 to jednak prawidłowa wartość obrotów jałowych?? A książki się mylą?
Jest to możliwe, obroty biegu jałowego mogą być w książkach podane dla innego ECU albo wersji silnika z /bez recyrkulacją spalin. Podaj pełne oznaczenie ECU i silnika, może coś znajdę w serwisówkach od innych modeli.
Przejrzałem logi, jutro mają mi przyturlać jakieś Bravo z silnikiem 1,6 i mam zamiar zrobić porównawcze. O ile uda mi się ten złom uruchomić, bo podobno "nie jeździ". Muszę mieć jakieś "pewne" logi, w internetach same śmieci znajduję.
-
Cytat:
Napisał
ata
Podaj pełne oznaczenie ECU i silnika, może coś znajdę w serwisówkach od innych modeli.
IAW4EF.B1 to pełne oznaczenie, aczkolwiek ostatnia cyfra, jest zależna od auta (np. multipla miała chyba 4, a marea 3)
Cytat:
Napisał
ata
Muszę mieć jakieś "pewne" logi, w internetach same śmieci znajduję.
Zauważyłem :)
-
ata, mam ciekawostkę. Wedle ksiąg tajemnych od Fiata, CPW ma być ustawiony prostopadle do śruby mocującej koło pasowe. Tak też go zamontowałem, a w zasadzie to nie ruszałem mocowania, bo czujnik ma jedną śrubkę która trzyma go w mocowaniu i pozwala jedynie wyjąć lub włożyć.
W czwartek postanowiłem to skorygować zmieniając nieco jego kąt, co zaoowocowało zmianą odpalania na bardziej zbliżone do tego co było przed wymianą. Co prawda zmniejszyłem tez odległość między kołem a czujnikiem do 0.55 mm na szczelinomierzu :) Dam mu jeszcze postać do poniedziałku i zdam relację, czy zmiana jest trwała :)
Jak tam reanimacja 1.6?
-
Cytat:
Napisał
Mad_Maxs
Jak tam reanimacja 1.6?
Prawdopodobnie uszczelka pod głowicą, ale nic więcej nie wiem bo poprzedni fachowiec był uprzejmy wymontować kilka drobiazgów i muszę to uzupełnić.
Cytat:
Napisał
Mad_Maxs
Wedle ksiąg tajemnych od Fiata, CPW ma być ustawiony prostopadle do śruby mocującej koło pasowe. Tak też go zamontowałem, a w zasadzie to nie ruszałem mocowania, bo czujnik ma jedną śrubkę która trzyma go w mocowaniu i pozwala jedynie wyjąć lub włożyć.
W czwartek postanowiłem to skorygować zmieniając nieco jego kąt, co zaoowocowało zmianą odpalania na bardziej zbliżone do tego co było przed wymianą. Co prawda zmniejszyłem tez odległość między kołem a czujnikiem do 0.55 mm na szczelinomierzu
Teraz rozumiesz dlaczego czasem oscyloskop jest bardzo przydatny?
Amplituda impulsów z czujnika jest zależna od położenia (wielkości szczeliny), mogąc zobaczyć jak wygląda ten czy inny przebieg napięcia nie musisz zgadywać i naprawiać metodą eksperymentalną.
-
Tak to teraz wygląda jeżeli chodzi o odpalanie:
https://youtu.be/FYTz3IEpYpM
Dłużej kręci, ale nie ma już tego częściowego zapalania na jeden cylinder, tylko od razu łapie na wszystkie