Brylancik. Ty pewnie przed sprzedażą jedziesz z autem do ASO na przegląd "zerowy".
To jest widok strony w wersji do druku
Brylancik. Ty pewnie przed sprzedażą jedziesz z autem do ASO na przegląd "zerowy".
Jakoś nie potrafiłbym jeździć tyle czasu na jednym oleju. Szkoda byłoby mi auta i ciągle czułbym coś w środku głowy. Może to temu, .ze dla mnie auto to nie tylko kupa stali i środek transportu, ale swoisty członek rodziny.
Odpuszczam i gwarantuję Ci, że na kupnie ode mnie samochodu jeszcze nigdy nikt nie stracił. Bez sensu jest pisanie, że jak ktoś stosuje się do zaleceń eksploatacyjnych producenta to za mało lub nie dba o samochód i co więcej wykorzystuje naiwność drugiego właściciela wciskając mu bubla. Nie wiem gdzie tu logika. Co do oleju, po to jest instrukcja producenta aby się jej trzymać. Jakby napisali w książce: wymienić po 5 tys. Gwarantuję,że bym wymienił olej po 5 tys. Zakładam, że producent przeprowadza testy postarzania i wie jak silnik reaguje na stres, również ten związany z częstotliwością wymiany oleju.Cytat:
Napisał brylancik13
Są takie teorie - nietrudno znaleźć w necie (sadza w oleju poprawia smarowanie :-). Tymczasem, wymiana oleju co 30kkm to ewidentny ukłon w stronę korporacji z dużymi flotami samochodów, które są wymieniane co 2-3 lata. Koszty maleją, a silnik do końca gwarancji jakoś dożyje. Pierwszy chyba był słynący z uczciwości VW, więc pozostali nie mogli być gorsi. FCA przynajmniej pisze w instrukcji, że wymiana po 15kkm jest jednak _zalecana_.
Załącznik 27719
Jak wyżej, każdy zrobi jak uważa.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Przepraszam ale nie mam już uprawnień o edycji tego tekstu
Poprawiłem /JackTheNight
Lać Castrola na pewno nie ma sensu. A resztę pozostawię bez komentarza....
http://www.adrenalinemotorsport.pl/d..._tt_olej_1.jpg
Słyszałem o Castrolu bardzo złe opinie ale ja do wszystkich poprzednich aut zawsze lałem Castrola i nigdy nie miałem problemów takich jak na zdjęciu. Może jak ktoś kupuje podróbkę Castrola na internecie za połowę normalnej ceny to później właśnie tak wygląda wnętrze jego silnika.
Są na rynku lepsze oleje od Castrola, choć to moja opinia. A to zdjęcie to silnik bez wymiany oleju, niekoniecznie po Castrolu ;)
Ja jak wymienilem olej po 2 tys to jeden kolega z forum pisał ze to zle bo olej lany w fabryce ma lepsze dodatki ze sok z gumi jagód chyba:) ja wymieniłem po 2 a teraz zrobie na 15 tys wiec po 13tys
Czy olej SELENIA z dopiskiem multi air to ten sam co używany jest w Tipo - on nie ma tego dodatkowego oznaczenia multi air?
Wysłane z mojego XT1635-02 przy użyciu Tapatalka
Załącznik 28576
Taki jest dokładnie olej w Tipo 1.4 95 KM